Parlamentul European

Previzualizare curs:

Extras din curs:

PARLAMENTUL EUROPEAN

Aparitia institutiei:

Parlamentul European a fost înfiintat prin Tratatele institutive ale Comunitatilor europene, avand urmatoarele denumiri:

-Tr. Instituind CECO (1951): Adunarea Comuna si avea drept rol exercitarea controlului democratic

-Tratatele instituind CEE si CEEA(1957): Adunarea CEE si Adunarea CEEA

-1960: Adunarea parlamentara europeana, dupa intrarea in vigoare a Conventiei cu privire la unificarea institutiilor comunitare( 1958)

-1962: Parlamentul European

Evolutia PE, prin prisma tratatelor:

Roma (1957) SEA (1986)

Single European Act Maastricht (1992)

Dreptul de a fi consultat asupra legislatiei; dreptul de a demite Comisia. Extensia autoritatii legislative prin introducerea procedurii de cooperare. Dreptul este a amenda si de a trece legislatia în domeniul limitat al zonelor (procedura co-deciziei); rol crescut în numirea Comisiei.

Amsterdam (1997) Nice (2001)

Co-deciziei extinsa, dreptul de a aproba numirea Presedintelui Comisiei si a Comisiei ca întreg. Extensie în continuare a procedurii de codecizie; dreptul de a expune problemele înainte Curtii ca egal cu Consiliul si Comisia; baza juridica stabilita pentru finantarea partidelor la nivel european.

În 1976, Consiliul a luat decizia de a organiza alegeri directe pentru Parlamentul European. Primele alegeri directe prin vot universal unic au avut loc în iulie 1979.

Deputatii europeni sunt alesi pentru un mandat de 5 ani, trebuie sa ofere garantii de independenta si au anumite privilegii si imunitati.

Nr:

2004-2009: 732 ( cnf Tratatului de la Nisa)

2007-2009: 785 ( aderarea Romaniei si Bulgariei, 35, respectiv 18 locuri)

dupa 2009: 750 (cnf Constitutiei)

Deputatii europeni din partea României si Bulgariei:

Cei 35 români si 18 bulgari care au devenit membri ai Parlamentului European la 1 ianuarie 2007, când tarile lor s-au alaturat Uniunii Europene, au fost numiti de parlamentele lor nationale, iar mandatul lor va dura pâna la alegerile pentru Legislativul European, prevazute sa se desfasoare în cele doua tari în 2007.

Actualul presedinte al Parlamentului European, Josep Borrell, îsi încheie mandatul; au loc alegeri pentru noul presedinte al Parlamentului, cei 14 vicepresedinti si cei sase chestori: Marti, 16 ianuarie 2007, Parlamentul European va alege un nou presedinte, al carui mandat va dura pâna la mijlocul anului 2009. Totodata, deputatii europeni vor alege 14 vicepresedinti si sase chestori.

O noua alcatuire a Parlamentului European dupa aderarea României si Bulgariei: O data cu aderarea României si Bulgariei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, numarul total al deputatilor europeni a ajuns la 785.

O data cu cresterea numarului de deputati europeni de la 732 la 785, numarul de voturi necesare pentru majoritate calificata devine acum 393 (pentru adoptarea amendamentelor dezbatute în a doua citire, în cadrul procesului de co-decizie, de exemplu).

ATRIBUTIILE PARLAMENTULUI EUROPEAN:

1. Exercita puterea legislativa impreuna cu Consiliul Uniunii Europene

Putere legislativa limitata, exercitata prin 3 proceduri legislative:

-procedura codeciziei

-procedura consultarii

-procedura avizului conform

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Parlamentul European.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 345 cuvinte
Nr caractere:
7 937 caractere
Marime:
17.00KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Profesorului:
Petru Varga
Sus!