NATO - premise și constituire

Previzualizare curs:

Extras din curs:

NATO este un actor deosebit de important al mediului actual international de securitate. Alianta Nord -Atlantica a fost fondata pe baza unui Tratat intre statele membre, tratat care sprijina drepturile individuale ale acestora, precum si obligatiile internationale pe care le au statele, conform Cartei Natiunilor Unite. Fiecare tara membra este obligata sa isi asume atat riscurile si responsabilitatile, cat si avantajele securitatii colective.

De la crearea Aliantei si pana in prezent, s-a scurs peste o jumatate de secol de istorie mai precis 62 de ani. Dar sa vedem in acest curs care au fost premisele si cateva etape ale constituirii acestei organizatii precum si functiile esentiale pentru care aceasta a fost constituita.

1. Situatia mondiala. Premise de ordin militar

Primul razboi mondial, pe langa dezastrele provocate Europei, a creat conditii propice aparitiei si dezvoltarii comunismului, a sistemului economic centralizat, dominat de un regim politic totalitar.

Centralizarea economiei a fost inovata de Germania pe durata primului razboi mondial si a fost imitata, de Franta si Marea Britanie. Din acest motiv, sistemul economiei centralizate se mai numea si economie de razboi.

Primul razboi mondial, marcheaza si trecerea SUA in fruntea statelor lumii, ca cea mai mare putere economica, aceasta depasind Marea Britanie inca din anul 1880.

Dupa criza din 1929 - 1933 ponderea din productia mondiala a principalelor state ale lumii, la nivelul anului 1938, s-a prezentat astfel:

SUA 28,7%

URSS 17,6%

Germania 13,2%

Marea Britanie 9,2%

Franta 4,5%

Japonia 3,8%

Italia 2,9%

Acesta era deci raportul de forte pe plan economic, intre marile puteri, cu un an inainte de izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial, care va influenta deci si raportul de forte in plan militar. Evolutia politicii militare a marilor puteri in anii interbelici confirma pe deplin spusele lui Winston Churchill care, inca in noiembrie 1919 pe cand era ministru de razboi, declara: ,,Nu fiti nedrepti fata de armata, acum ca s-a terminat razboiul. E posibil sa aveti din nou nevoie de dansa, cu toata Liga Natiunilor in care am pus atatea sperante".

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • NATO - premise si constituire.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
4 011 cuvinte
Nr caractere:
21 582 caractere
Marime:
37.84KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
NATO - premise si constituire, politica
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!