Instituțiile statului

Extras din curs:

Istoria parlamentara in Romania incepe cu anul 1831 cand, in Tara Romanesca, a fost adoptat un act cu caracter constitutional denumit Regulament Organic, aplicat, un an mai tarziu, si in Moldova. Regulamentele organice au pus bazele parlamentarismului in Principatele Romane.

Astazi, Parlamentul bicameral al Romaniei este format din Senat si Camera deputatilor ce sunt alese pe un mandat de 4 ani prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat.

Parlamentul României este organ reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a României.

In ceea ce priveste organizarea Parlamentiului in vederea desfasurarii activitatii parlamentare, camerele isi vor alege cate un presedinte, cate un birou permanent si un numar de comisii parlamentare stabilit prin regulament propriu.

Parlamentul împreună cu Guvernul au şi dreptul de iniţiativă legislativă.

De asemenea, o propunere legislativă poate fi înaintată şi de către un grup de minim 100.000 de persoane cu drept de vot din cel puţin un sfert din judeţele ţării.

Şedinţele celor două camere se desfăşoară separat, articolul 65 din Constituţia României definind situaţiile în care au loc şedinţe comune.

Deputaţii sunt reuniţi în grupuri parlamentare, dintr-un grup parlamentar trebuie să facă parte cel puţin 10 membri. Grupurile parlamentare sunt un indiciu în ceea ce priveşte componenţa politică a Camerei Deputaţilor.

PDL – 117 DEPUTATI

PSD -113

PNL -65

UDMR-22

MINORITATI -18

INDEPENDENTI -1

TOTAL = 334

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Institutiile Statului.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
61 pagini
Marime:
192.76KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!