Previzualizare curs:

Extras din curs:

Mediatorul European

In limbajul nostru este echivalentul Avocatului Poporului. Aceasta institutie a “Mediatorului” a fost infiintat in baza tratatului de la Maastricht ( in aplicare din 1993); primul mediator UE a fost ales in 1995. Sediul acestei institutii se afla la Strasbourg.

Functii sau misiuni: are misiunea de a primi si rezolva plangerile cetatenilor europeni, a societatilor comerciale si institutiilor de pe teritoriul UE, plangeri care se refera doar la implementarea neadecvata a dreptului comunitar de catre institutiile UE.

Plangerile se refera la practici inechitabile, discriminatorii, abuz de putere, absenta sau refuzul informatiilor, intarzieri nejustificate a unor raspunsuri, lipsa unui raspuns si nereguli administrative, angajari de personal in institutiile UE. Plangerile se pot trimite prin posta, fax sau e-mail, pe formular tipizat pus la dispozitie de institutie. Plangerile se pot inainta Madiatorului European doar dupa ce ai incercat de rezolvare fara succes cu institutia cu care te afli in litigiu. Mediatorul nu se ocupa de rezolvarea unor reclamatii care fac obiectul unui proces.

Mediatorul nu se ocupa de plangerile care tin de administratiile nationale; daca se intampla sa ajunga la Strasbourg astfel de plangeri, madiatorul european le va trimite instantei nationale.

Mod de organizare: mediatorul european este ales de PE pe un mandat de 5 ani si prezinta anual un raport de activitate in fata PE. El este sprijinit de 30 de specialisti, in special juristi. Mediatorul efectueaza anchete la institutiile reclamate ale UE, acestea fiind obligate sa le prezinte toate documentele. Poate deschide anchete si din proprie initiativa.

Daca dupa analiza unei reclamatii se constata o implementare defectuoasa a dreptului comunitar, mediatorul transmite institutiei in cauza o serie de recomandari/observatii si institutia respectiva are 3 luni la dispozitie pentru a se conforma. In caz contrar, mediatorul va face cunoscut PE situatia. Termenul de prescriere a unei reclamatii este de 10 ani.

Mediatorul impreuna cu cei 30 de specilaisti au redactat o serie de coduri de buna practica legate de activitatea sa.

Curtea Europeana de Conturi

A fost infiintata in 1975 si a inceput sa functioneze in 1977, conform Tratatului de la Maastricht; are sediul la Luxemburg.

Atributii sau Functii:

• verifica veniturile si cheltuielile bugetului UE;

• efectueaza controale financiare la institutiile si organismele UE cu scopul de a se asigura ca fondurile UE au fost cheltuite cat mai eficient;

• verifica cum s-a consumat bugetul alocat(120 miliarde EURO)

• cand descopera fraude semnaleaza Oficiul European de Lupta impotriva fraudei.

Mod de organizare:

Este format din 27 de specialisti reprezentand fiecare tara membra UE care sunt aprobati de Consiliu(economic), pentru un mandat de 6 ani.

Are 800 de angajati care sunt specializati in activitati de verificare si auditare financiar-contabila. Controalele se fac la toate institutiile europene si sunt programate, inopinate, prin sondaj etc. In fapt statele membre sunt cele care au acces/gestioneaza fondurile respective.

Anual Curtea elaboreaza un raport privind executia bugetara a UE, care se publica in Jurnalul Oficial (unde avem toti acces) impreuna cu observatiile diferitelor institutii comunitare si se prezinta Comisiei si PE care aproba descarcarea de gestiune a UE pentru anul expirat. Daca raportul este aprobat se emite un atestat. Curtea de Conturi este independenta si isi organizeaza activitatea de control cum doreste. Poate furniza intitutiilor doritoare rapoarte speciale, opinii etc.

Institutiile financiar-bancare

Banca Europeana de Investitii – infiintata in 1958, in baza Tratatului de la Roma si are rolul sa sprijine dezvoltarea regiunilor ramase in urma, sa sprijine cresterea competitivitatii, ridicarea nivelului

fortei de munca, sa sprijine calitatea mediului; sprijina infrastructura de transport, dezvoltarea de intreprinderi comune/mixte in zonele de frontiera, ofera cofinantare in proiecte cu finantare europeana.

O data cu extinderea catre Centrul si Estul Europei, activitatea acesteia s-a orientat catre aceste zone. Capitalul este 100 mld Euro, fiind subscris de statele membre, activitatea bancii bazandu-se pe surse atrase din piata internationala de capital. Este rentabil sa obti o astfel de finantare intrucat rata dobanzii nu este mare avand in vedere ca banca nu urmareste obtinerea de profit, iar imprumutul se acorda pe o perioada mare de timp.

Observații:

facultatea de stiinte juridice si administrative

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Guvernante.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 214 cuvinte
Nr caractere:
7 470 caractere
Marime:
12.32KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!