Consiliul de Securitate

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Competentele consiliului de securitate in solutionarea pasnica a conflictelor

CS va invita partile in conflict sa l solutioneze ptrintr o metoda pasnica ( art 33 din Charta - tratative, ancheta (se numeste o comisie trimisa de CS in zona de conflict si face un raport al activitatii), mediere , conciliere, arbitraj, rezolvare pe cale judiciara sau prin recurs la org regionale). Daca s a creat o comisie de experti a CS aceasta poate recomanda partilor conflictuale o metoda de solutionare; metoda poate fi foarte concreta uneori. Rezolutiile CS care se bazeaza pe cap VI din Charta nu au valoare legala obligatorie ci sunt simple recomandari asemanatoare cu actele adunarii; sunt respectate de state dar nu exista o obligativitate juridica.

Charta ONU foloseste expresiile amenintare impotriva pacii, incalcarea pacii sau chiar act de agresiune ( nu se foloseste cuv razboi in charta). Toate rezolutiile luate de consiliu din art VII au o valoare legala obligatorie iar masurile adoptate de consiliu pot merge pana la utilizarea fortei armate impotriva agresorului. Este dreptul CS sa califice o situatie drept amenintare impotriva pacii sau agresiune; nimeni nu are acest drept in afara de CS.

CS o sa adopte masuri cu caracter provizoriu ca sa preintampine agravarea crizei:

-intreruperea totala sau partiala a relatiilor diplomatice, a rel economice, a comunicatiilor auto si feroviare, a postei, telefonului, internetului, bancilor etc. - constrangere pt a nu mai ameninta impotriva pacii sau agresiunii

-daca aceste masuri nu se dovedesc eficiente si agresorul continua sa comita actul pt care a fost sanctionat, CS are dreptul a recurga la forta (art 42 din charta ii da dreptul sa recurga la forta) - nu s a reusit formarea unei armate permanente in cazul consiliului de securitate -> se semneaza niste acorduri speciale pt statele care doresc sa contribuie la alcatiurea armatei; nimeni nu este obligat sa ofere soldati, acest proces este unul voluntar ( 2 3 state ofera cei mai multi soldati).

Operatiunile de mentinere a pacii - nu au fost prevazute in charta dar au fost acceptate ulterior de adunare si de consiliu, decizia se ia impreuna, misiunile se compun din contingente militare puse la dispozitie de statele membre precum si din observatori civili, mandatul si durata dresf sunt precizate de ONU de la caz la caz si toate aceste operatii sunt plasate sub controlul secretarului general ONU ( onu a fost prevazut pt un razboi clasic de genul celui mondial de aceea nu a avut in continutul chartei aceste operatiuni de mentinere a pacii).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Consiliul de Securitate.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
5/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
7 633 cuvinte
Nr caractere:
41 778 caractere
Marime:
41.11KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
consiliul, securitate
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!