Analiză Electorală

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1. Formarea mesajului şi transmiterea lui.

În transmiterea informaţiei un element esenţial este mesajul pe care acesta îl va transmite către cetăţeni. Informaţia politică are o serie de caracteristici, unele favorabile asimilării ei de către cetăţeni, altele care acţionează dimpotrivă, şi de aceea este foarte important ca politicianul să cunoască foarte bine atât problematica politică, cât şi modul în care se transmite o informaţie, un mesaj.

Pentru ca un mesaj să fie receptat şi asimilat de către cetăţeni el trebuie să fie adaptat ca expresie şi argumentaţie - la publicul pe care doriţi să-l convingeţi sau să îl informaţi. Prin intermediul mesajului emitentul selecţionează şi ordonează simbolurile prin care îşi exprimă ideile pe care vrea să le comunice receptorului. Mesajele se emit cu scopul de a crea o reacţie în receptor, aceea de a convinge, de a da naştere sau a schimba opiniile cuiva şi de a îndemna pe cineva la o acţiune determinată.

În general în momentul în care se vrea a se transmite un mesaj este de preferat să se înceapă punându-se accentul pe punctele comune cu publicul, cu care acesta este de acord pentru a se crea o empatie care sa ajute ulterior la receptarea şi la acceptarea mesajului. Pentru a alcătui un mesaj convingător, care să fie în consonanţă cu preocupările şi interesele publicului ţintă trebuie să cunoaşteţi foarte bine agenda publică - cu alte cuvinte, problemele care-i preocupă pe cei din comunitatea respectivă, deoarece fiecare comunitate are problemele ei specifice care îi interesează pe cetăţenii săi.

Pentru a afla aceste probleme este ideal să utilizaţi sondaje profesioniste, dar dacă acestea nu vă sunt accesibile (fie din cauza costurilor, fie din lipsa specialiştilor etc) aveţi la îndemână şi alte surse, uneori mai relevante:

• ziarele locale, revistele, programele de radio şi TV. O informaţie repetată în presă înseamnă o problemă reală şi de interes general – o problemă care trebuie luată în seamă;

• scrisorile adresate de cetăţeni ziarelor. De regulă, dacă o persoană şi-a făcut timp ca să-şi aştearnă pe hârtie părerea, înseamnă că acea problemă există şi dă de gândit;

• păreri ale prietenilor, vecinilor, cunoscuţilor;

• asigurăţi-vă de ajutorul unor voluntari care „să tragă cu urechea” la piaţă, în autobuz, la cârciumă, la biserică etc. Veţi afla astfel, din sursă directă, nemulţumirile, temerile şi dorinţele concetăţenilor. Referiţi-vă la aceste chestiuni, chiar când par mărunte, în discursuri şi în dialogul dumneavoastră cu ei.

Una dintre principalele reguli la alcătuirea mesajului este aceea de a începe din timp, deoarece cu cât aflaţi mai repede ce cred cetăţenii, cu atât puteţi stabili o agendă de campanie cât mai realistă şi mai apropiată de necesităţile cetăţenilor. Nu este uşor să formulezi un mesaj şi nu întotdeauna părerea noastră despre eficienţa unui mesaj este cea realistă. Construiţi câteva mesaje pentru fiecare problemă cheie şi încercaţi să le testaţi cu persoane din grupul dumneavoastră ţintă. În funcţie de reacţii, alegeţi un singur mesaj pentru fiecare problemă. Este o condiţie obligatorie pentru a-l fixa în mintea alegătorilor.

Pentru a creşte eficacitatea mesajelor diverşii autori recomandă o serie de reguli care trebuie urmate la momentul formulării şi transmiterii acestui mesaj pentru a-l face cât mai accesibil şi mai uşor de receptat şi asimilat.

O primă regulă este aceea că mesajul trebuie să aibă un destinatar concret, el trebuind să se adreseze unui anumit grup ţintă, şi de aceea este foarte important ca el să fie clar, scris simplu, într-un limbaj accesibil, colocvial, astfel încât să poată fi memorat şi rostit cu uşurinţă de către destinatar.

Altă caracteristică a mesajului este aceea că el trebuie să fie convingător, deoarece mesajul are scopul de a convinge pe acei cetăţeni pentru care există o şansă rezonabilă să fie convinşi şi motivaţi să susţină un proiect european de centru-dreapta. Argumentele şi sloganele care alcătuiesc un mesaj nu sunt de cele mai multe ori capabile prin ele însele să influenţeze un receptor, eficacitatea lor depinzând de alţi factori cum ar fi predispoziţia receptorului spre acele subiect (am văzut că din acest punct de vedere mesajul european este „privilegiat” deoarece majoritatea cetăţenilor tind să aibă o atitudine favorabilă). Foarte importantă pentru capacitatea de convingere a mesajului este şi presiunea socială şi a grupului de apartenenţă care poate stimula sau inhiba recepţionarea mesajului.

Un bun mesaj trebuie să nu fie prea complex şi să satisfacă o necesitate a receptorului, de aceea politicianul de centru-dreapta trebuie să evoce anumite necesităţi ale cetăţeanului şi modul în care ele pot fi satisfăcute. Aceste necesităţi sunt în general unele simple deoarece cea mai mare parte a oamenilor doresc să aibă o situaţie financiară bună şi o siguranţă a zilei de mâine. Modul în care este sugerată rezolvarea acestei necesităţi trebuie să fie adecvat situaţiei şi poziţiei cetăţeanului sau grupului căruia i se adresează, astfel încât să se obţină sprijinul şi suportul acestuia mult mai uşor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Electorala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
34 pagini
Imagini extrase:
34 imagini
Nr cuvinte:
12 648 cuvinte
Nr caractere:
60 930 caractere
Marime:
45.38KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Profesorului:
Lector univ. dr. Razvan Victor Pantelimon
Sus!