Actul Unic European

Previzualizare curs:

Extras din curs:

TITLUL I

DISPOZIŢII COMUNE

ARTICOLUL 1

Comunităţile Europene şi cooperarea politică europeană au drept obiectiv să contribuie împreună la realizarea unui progres concret către unitatea europeană.

Comunităţile Europene se întemeiază pe tratatele de instituire a Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului, a Comunităţii Economice Europene, a Comunităţii Europene a Energiei Atomice, precum şi pe tratatele şi actele ulterioare de modificare sau completare a acestora.

Cooperarea politică este reglementată de titlul III. Dispoziţiile acestui titlu confirmă şi completează procedurile convenite în rapoartele de la Luxemburg (1970), Copenhaga (1973), Londra (1981) şi în Declaraţia solemnă privind Uniunea Europeană (1983), precum şi în practicile stabilite treptat între statele membre.

ARTICOLUL 2

Consiliul European reuneşte şefii de stat sau de guvern ai statelor membre şi pe Preşedintele Comisiei Comunităţilor Europene. Aceştia sunt asistaţi de către miniştrii afacerilor externe şi de către un membru al Comisiei.

Consiliul European se reuneşte cel puţin de două ori pe an.

ARTICOLUL 3

(1) Instituţiile Comunităţilor Europene, denumite de acum înainte după cum urmează, îşi exercită puterile şi competenţele în condiţiile şi în scopurile prevăzute de Tratatele de instituire a Comunităţilor şi în tratatele şi actele ulterioare de modificare sau completare a acestora şi în dispoziţiile titlului II.

(2) Instituţiile şi organismele competente în materie de cooperare politică europeană îşi exercită puterile şi competenţele în condiţiile şi în scopurile stabilite în titlul III şi în documentele menţionate la articolul 1 paragraful al treilea.

TITLUL II

DISPOZIŢII PRIVIND MODIFICAREA TRATATELOR DE INSTITUIRE A COMUNITĂŢILOR EUROPENE

CAPITOLUL 1

DISPOZIŢII PRIVIND MODIFICAREA TRATATULUI DE INSTITUIRE A COMUNITĂŢII EUROPENE A CĂRBUNELUI ŞI OŢELULUI

ARTICOLUL 4

Tratatul CECO se completează cu următoarele dispoziţii:

„ARTICOLUL 32D

(1) La solicitarea Curţii de Justiţie şi în urma consultării Comisiei şi Parlamentului European, Consiliul, hotărând în unanimitate, poate alătura Curţii de Justiţie o instanţă cu competenţe de soluţionare în primă instanţă, sub rezerva unui recurs în faţa Curţii de Justiţie, limitat exclusiv la chestiuni de drept şi conform condiţiilor stabilite prin Statut, a anumitor categorii de acţiuni formulate de persoane fizice sau juridice. Această instanţă nu are competenţa să soluţioneze nici acţiuni iniţiate de către statele membre sau de către instituţii comunitare, nici întrebări preliminare înaintate în temeiul articolului 41.

(2) Consiliul, acţionând în conformitate cu procedura stabilită la alineatul (1), stabileşte componenţa acestei instanţe şi adoptă adaptările şi dispoziţiile suplimentare necesare la Statutul Curţii de Justiţie. Cu excepţia cazurilor în care Consiliul adoptă o decizie diferită, dispoziţiile prezentului Tratat referitoare la Curtea de Justiţie, în special dispoziţiile Protocolului privind Statutul Curţii de Justiţie, se aplică acestei instanţe.

(3) Membrii acestei instanţe sunt selectaţi dintre persoanele care prezintă toate garanţiile de independenţă şi care îndeplinesc condiţiile cerute de exercitarea funcţiilor jurisdicţionale; aceştia sunt numiţi de comun acord de guvernele statelor membre pentru o perioadă de şase ani. Din trei în trei ani are loc o reînnoire parţială. Membrii al căror mandat încetează pot fi renumiţi în funcţie.

(4) Această instanţă îşi stabileşte regulamentul de procedură în acord cu Curtea de Justiţie. Acest regulament este supus aprobării unanime a Consiliului.”

ARTICOLUL 5

Articolul 45 din Tratatul CECO se completează cu următorul paragraf:

„Consiliul, hotărând în unanimitate la solicitarea Curţii de Justiţie şi în urma consultării Comisiei şi Parlamentului European, poate modifica dispoziţiile titlului III din Statut.”

CAPITOLUL II

DISPOZIŢII PRIVIND MODIFICAREA TRATATULUI DE INSTITUIRE A COMUNITĂŢII ECONOMICE EUROPENE

Secţiunea I

Dispoziţii instituţionale

ARTICOLUL 6

(1) Se introduce o procedură de cooperare care se aplică actelor întemeiate pe articolele 7 şi 49, articolul 54 alineatul (2), articolul 56 alineatul (2) teza a doua, articolul 57, cu excepţia alineatului (2) teza a doua, articolele 100a, 100b, 118a, 130e şi 130q alineatul (2) din Tratatul CEE.

(2) La articolul 7 paragraful al doilea din Tratatul CEE, textul „după consultarea Adunării” se înlocuieşte cu textul „în cooperare cu Parlamentul European”.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Actul Unic European.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
8 348 cuvinte
Nr caractere:
48 317 caractere
Marime:
27.11KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!