Tehnologia turnări

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Procedeele tehnologice de obtinere a semifabricatelor din aliaje metalice reprezinta procedee de fabricatie complexe in care intervin un numar mare de factori tehnologici care pot prezenta variante diferite. Din aceasta cauza procedeele tehnologice de turnare care se aplica in practica cunosc o diversitate mare.

Sunt considerate procedee clasice de turnare, procedeele de turnare in forme realizate in rame de formare din amestecuri de formare clasice pe baza de nisip cu liant intarit prin indesare mecanica si eventual completata cu intarire prin uscare sau chimica. In cazul procedeelor de turnare - formare clasice umplerea formelor cu aliaj lichid se realizeaza prin turnare gravitationala.

Celelalte procedee de turnare care difera prin natura sau modul de executie a formelor de turnare sau prin modul de umplere a amprentei piesei din forma sunt cunoscute sub denumirea de procedee de turnare neconventionale (sau speciale).

1.2 Clasificarea procedeelor neconventionale de turnare

Procedeele neconventionale de turnare se clasifica dupa natura formelor si dupa modul de umplere a formelor cu aliaj lichid. In tabelul 1.1 este prezentata clasificarea procedeelor de turnare neconventionale in forme permanente, iar in tabelul 1.2 este prezentata clasificarea procedeelor neconventionale de turnare in forme de unica folosinta. Sunt date denumirile curente ale procedeelor si domeniile de aplicare din punct de vedere al aliajelor si al configuratiei pieselor.

Tabelul 1.1 Clasificarea procedeelor de turnare neconventionale dupa modul de umplere a formelor (in cazul turnarii in forme permanente).

Tipul formei Mod de umplere a formei Denumirea procedeului Aliajul turnat Configuratia pieselor

Forme permanente Sub actiunea gravitatiei Turnare in cochile (in forme metalice) Neferoase Oricare

Prin presare cu piston (prin injectare) Turnare sub (la) presiune ridicata Neferoase Oricare

Prin suprapresiune cu gaz Turnare la presiune joasa Oricare Oricare

Sub actiunea fortei centrifuge Turnare centrifugala Oricare Tuburi cu simetrie de rotatie

Prin depresurizarea formei Turnare prin aspiratie Oricare Oricare

Prin extragerea continua a piesei din forma in timpul solidificarii Turnare continua Oricare Bare

Tabelul 1.2 Clasificarea procedeelor de turnare neconventionale dupa specificul executiei formelor (in cazul turnarii in forme pierdute).

Tipul formei Specificul intaririi sau al executiei formei Denumirea procedeului Aliajul turnat Configuratia pieselor - marimea pieselor

Forme de unica folosinta (pierdute sau temporare) Intarire chimica cu modele din ceara Turnare cu modele usor fuzibile (in cruste ceramice) Feroase Oricare - piese mici

Intarire chimica la cald In forme coji din amestecuri termoreactive Oricare Oricare - piese mici

Cu modele gazeificabile Cu modele gazeificabile Cu temperatura de turnare peste 700 0C Oricare - oricare

Fara liant si intarire prin depresurizare Procedeul V (in forme intarite prin vidare) Oricare Fara miezuri - piese plate mici

Din alice solidarizate magnetic In forme intarite in camp magnetic Neferoase Oricare - piese mici

Din doua straturi intarite diferit In forme combinate Oricare Oricare - oricare

1.3 Aplicarea procedeelor neconventionale de turnare in Romania

In general pe plan mondial procedeele de turnare neconventionale se alica pe scara mai mica decat procedeele de turnare clasice. In Romania aceasta regula se mentine. Se poate afirma chiar ca in Romania aplicarea procedeelor de turnare neconventionale este mai restransa decat in tarile dezvoltate industrial. Aceasta caracteristica legata de aplicarea procedeelor de turnare neconventionale este determinata de urmatoarele cauze:

- Aplicabilitatea unora din aceste procedee este limitata la o gama restransa de aliaje (in functie de temperatura de turnare);

- Aplicabilitatea unora din procedee este limitata de configuratia geometrica a pieselor sau de dimensiunile pieselor;

- Aplicarea acestor procedee necesita utilizarea unor instalatii specializate cu costuri ridicate;

- Aplicarea majoritatii acestor procedee este economica in cazul unor serii de fabricatie mari.

In Romania cele mai utilizate dintre procedee de turnare neconventionale sunt turnarea in cochile, turnarea la presiune ridicata, turnarea centrifugala, turnarea in forme ceramice realizate cu modele usor fuzibile, turnarea in forme coji din amestecuri termoreactive. Se aplica pe scara mai restransa turnarea continua, turnarea, turnarea la presiune joasa, turnarea cu modele gazeificabile. Se aplica mai mult in faza de statii pilot in laboratoare ale unor institute de cercetare sau de invatamant superior turnarea in forme intarite prin depresurizare, in forme combinate, in forme intarite in camp magnetic.

2. PARTICULARITATI LE TURNARII GRAVITATIONALE IN FORME PERMANENTE (IN COCHILE)

2.1. Principiul turnarii gravitationale in forme metalice

Turnarea gravitationala in forme permanente este cunoscand practica atelierelor de turnare sub denumirea ,,turnare in cochile". Pentru a se asigura reutilizarea formelor la mai multe turnari succesive acestea se executa din aliaje metalice sub forma unor matrite sau cochile. Din punct de vedere al principiului turnarii aliajului in forma acest procedeu este asemanator cu procedeul conventional, clasic, de turnare in forme crude. Aliajul lichid este turnat din oala de turnare in forma, in palnia retelei de turnare, si umple amprenta piesei curgand prin reteaua de turnare sub greutatea proprie. Dupa solidificare, piesa este extrasa din forma, iar forma se reutilizeaza pentru turnarea altor piese.

Turnarea gravitationala in forme metalice este unul din procedeele de turnare neconventionale cele mai raspandite in practica atelierelor de turnare. Utilizarea pe scara larga se explica prin faptul ca nu necesita instalatii speciale, ca urmare se poate aplica in orice atelier, nu necesita personal cu calificare speciala deoarece principiul turnarii este asemanator cu al turnarii in forme clasice, executia formelor de turnare este accesibila fiind posibila in orice atelier de prelucrare a metalelor prin aschiere.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnologia turnari.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
135 pagini
Imagini extrase:
135 imagini
Nr cuvinte:
35 960 cuvinte
Nr caractere:
196 711 caractere
Marime:
3.21MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Știința Materialelor
Tag-uri:
materiale, turnare, metode, piese, produs finit
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Materialelor
Sus!