Politici publice - domeniul educației

Previzualizare curs:

Extras din curs:

DATE GENERALE

Sistemul educational din Romania se afla la rascruce. Reforme importane initiate dupa caderea comunismului vor trebui continuate pentru imbunatatirea rezultatelor in educatie.

Romania se afla printre ultimile locuri in Europa in ceea ce priveste educatia. Studii recente arata ca performantele elevilor sunt in continuare scazute in raport cu standardele UE. Valorile indicatorilor privind rezultatele la invatatura se apropie de media pe plan international, dar se situeaza sub cele din UE, OCED(Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare). Astfel Romania a ocupat locul 34 din 42 de tari participante la Programul International de Evaluare a Elevilor(PISA).

Situatia resurselor umane din sistemul educational

Romania se numara printre tarile cu cel mai mic numar de cadre didactice raportat la numarul de elevi si studenti din Europa. Astfel, in anul universitar 2007/2008, fiecarui profesor ii reveneau 28 de studenti, in timp ce la nivel liceal si profesional, raportul era de un profesor la 15 elevi.

Studii recente indica faptul ca majoritatea statelor din UE raporteaza o insuficienta pregatire a cadrelor didactice pentru a face fara cu succes noilor provocari din domeniul educatiei.

In Romania personalul didactic calificat a inregistrat scaderi in invatamantul prescolar si postliceal si cresteri in invatamantul primar, gimnazial si profesional.Cel mai important progres s-a inregistrat in mediul rural.

Ponderea personalului calificat a continuat sa scada ajungand in anul scolar 2007/2008 la 93.5%.In invatamantul superior nu se inregistreaza deficit de personal didactic calificat, la acest nivel procentul cadrelor didactice calificate fiind de 100%.

Totusi continua sa se manifeste unele disparitati pe medii de rezidenta in defavoarea mediului rural.Cele mai importante se inregistreaza in ciclul gimnazial si in invatamantul prescolar.Un trend pozitiv este inregeistrat in invatamantul profesional, ponderea personalului didactic calificat crescand cu 5%.Astfel diferenta intre ponderea personalului didactic calificat din mediul urban, respectiv rural s-a redus de la aproape 9% la 3%, fiind de asteptat ca tendinta pozitiva sa continue.

In ceea ce priveste numarul de elevi ce revine la un cadru didactic se cunoaste o tendinta de crestere a numarului de studenti per cadru didactic, in cazul celorlalte niveluri de scolarizare remarcandu-se o usoara scadere a acestui raport.In invatamantul gimnazial din mediul rural se inregistreaza cea mai redusa valoare a raportului.

Deficitele de personal didactic calificat sunt specifice domeniilor/ariilor curriculare referitoare la noile ocupatii solicitate pe piata muncii precum si in cazul noilor profesii in educatie (de exemplu asistenti educationali calificati pentru copiii cu cerinte educationale speciale), pentru care nu sunt, inca, disponibile programe de formare initiala si continua.

In invatamant nu exista un sistem atractiv de salarizare diferentiata, motivant, avand la baza performanta si rezultatele muncii. In absenta unui astfel de sistem de salarizare, institutiile si unitatile de invatamant se confrunta cu o criza de personal calificat si performant, mai ales in domenii importante precum informatica si invatarea limbilor moderne. In lipsa legii salarizarii, care sa diferentieze retributiile in functie de performante si rezultatele muncii, banii injectati in salarii nu-si produc efectul dorit. Atat timp cat salarizarea se face dupa grade si vechime, conditii nici necesare nici suficiente pentru o prestatie de calitate, reminiscenta a regimului comunist, tinerii vor fugi de cariera didactica, iar ceilalti profesori vor munci cu convingerea ca orice ar face salariul merge automat. Scolile rurale sufera in primul rand de lipsa unor cadre calificate, care in absenta unor motivatii salariale si de alta natura refuza sa lucreze in aceste scoli. Managementul performant ca si formarea continua a corpului profesorat trebuie sa aiba la baza principiul autoformarii continue.

Tendinta de imbatranire a populatiei se manifesta in cazul personalului didactic si va contribui, per ansamblu, la reducerea acestuia. Slaba atractivitate a carierei didactice, sistemul relativ rigid de salarizare si de dezvoltare a carierei cadrelor didactice, limiteaza posibilitatile furnizorilor de educatie si de formare profesionala initiala de a recruta si de a mentine intr-ocariera didactica pe cei mai buni tineri absolventi de invatamant superior. Alaturi de tendinta de imbatranire a personalului, se asteapta ca deficitul existent sa se accentueze si sa coexiste totodata cu un surplus relativ de personal didactic, per ansamblul sistemului. Toate acestea vor afecta in mod negativ calitatea si capacitatea de reactie adecvata a sistemului educational si de formare profesionala initiala la cerintele pietei muncii, mai ales in cazul noilor ocupatii.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Politici Publice - Domeniul Educatiei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
5 796 cuvinte
Nr caractere:
34 917 caractere
Marime:
31.20KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Știința Administrației
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Profesorului:
Profiroiu Alina
Sus!