Istoria administrației publice

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Procesul romanizaii se inscrie intre cele mai importante fenomene ale istoriei noastre, pentru ca din simbioza intre elementele geto-dacice si cuceritorii romani avea sa rezulte poporul si limba romana.

Distingem din acest lucru elemente si esenta. In mod firect contactul duce in final la o inrâurire reciproca intre cele doua elemente si la trumful celui mai puternic, cu o cultura si civilizatie puternica, cea romana. In cazul simbiozei noastre contactul a inceput lent in secolul I d. Hr. cand romanii au inceput cu cucerirea Bacanilor si dovezile au deminstrat legatura economica, politica, conflicte si chiar un inceput al scrisului latin pe teritoriu Daciei.

Nu acest conctact liber incet, inaugurat in secolul I d. Hr. si din 29 de la prima cucerire (teritoriu dintre Balcani si Dunare) in 46 si mai ales in96 majoritatea populatiei lui Decebal. Aceasta populatie a rezultat din :

1) Cucerirea militara a majoritatii Daciei ; aducerea si stabilirea in Dacia a mai multor legiuni (trupe de elita), formate din ostasi romani cu experienta dar si incorporarea de tineri daci in trupele auxiliare (secundare , mobile ,deplasate din loc in loc) ;

2) In afara de armata romanii au adus in Dacia un numar mare de colonisti (constructori, minieri, etc). Eutropios relateaza ca acesti colonisti erau din toate partile imperiului Roman.

In capitala , Sarmisegetuza (noua capitala construita de romanii) dovada prezentei colonistilor este data de prezenta in numar mare de zeitati si cele 3000 de inscriptii.

3) Romanii au introdus ca mijloc de comunicare, intre localnicii si cuceritorii ,limba latina . Ei au considerat intreg teritoriu Daciei un fel de bun public, stapanit insa de catre Roma si in virtutea acestui fapt, romanii incasau diferite impozite , considerandu-o pe localnici supusii lor.

4) Exista o administratie, o justitie de factura romana impusa in Dacia si acest fapt a urgentat procesul de romanizare.

Cei care au cercetat procesul romanizarii constata ca aducerea unui numar mare de colonisti pentru mai multe activitati a avut ca rezultat un proces rapid de urbanizare. A aparut in perioada stapanirii peste 40 de orase dupa model roman cu elemente romane (biblioteci, bai publice) cu o organizare dupa model roman a sectorului de activitate.

Datorita unor nemultumit ale dacilor, romanii au fost obligati sa organizeze si sa reorganizeze administratia in Dacia, initial intr-o singura provincie numita Dacia Felix (Dacia cea Fericita) condusa de un guvernator cu rangul de Legatus Augusti pre praetore (dovada –diploma de la 110).

Mai tarziu pe la 120 , datorita unor rascoale locale, Dacia a fost organizata in doua provincii numite : Dacia Superioara si Dacia Inferioara.

Aceste masuri au fost pe larg exprimate intr-o diploma din 129 . Mai tarziu (158) , imparatul Antoninus Pius imparte Dacia :

• Dacia Porolissum (capitala Porolissum)

• Dacia Apulum (capitala Apulum)

• Dacia Malvenis (capitala Malva).

Imparatul Aurelian a fost obligat intre anii 271-275 sa retraga o parte din administratie si armata , datorita inceperii atacurilor populatilor migratoare. Insa im timpul stapaniii efective , romanii au creat un model superior de organizare administrativa. Organele centrale ale Daciei romane in toata aceasta perioada (271-275) au fost :

1) Guvernatorul ;

2) Administratia provinciala ;

3) Organizatia provinciala;

4) Organizatia militara.

Observații:

curs3

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Istoria Administratiei Publice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 175 cuvinte
Nr caractere:
6 780 caractere
Marime:
8.64KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Știința Administrației
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Profesorului:
Mihai Iacobescu
Sus!