Introducere în Guvernanța Modernă

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Introducere în Guvernanța modernă

Dinamica tranziţiei, ca şi dificultăţile ce trebuiau depăşite pentru aderarea la Uniunea Europeană, au însemnat noi provocări pentru guvern şi întreaga societate românească, implicând elaborarea de politici publice complexe S-au realizat progrese pentru crearea unui sistem economic care să combine, pe de o parte, eficienţa şi dezvoltarea durabilă, iar pe de alta, echitatea socială şi o guvernare bazată pe democraţia pluralistă şi descentralizată, chiar dacă, în continuare, se menţin unele provocări cum ar fi sărăcia, diferenţierile regionale ş.a.Se poate afirma că nu există un model general valabil care să conducă la consolidarea guvernării, iar modelele consacrate deja trebuie adaptate condiţiilor locale şi contextului istoric naţional. De aceea, guvernarea este un proces îndelungat de dezvoltare democratică şi existenţă a unor instituţii fundamentale, a cărui reuşită este garantată prin răspândirea culturii democraţiei, a valorilor şi principiilor care guvernează comportamenul individual şi de grup.

Conceptual, guvernarea se defineşte ca o modalitate prin care societatea este condusă, prin intermediul unui set de legi, precum şi procesul prin care acele legi sunt aplicate şi modificate. Ea constă în “a fixa marile direcţii pe care le va urma o ţară în politica economică, culturală, socială” Prin urmare, înţelegerea guvernării presupune o identificare atât a conducătorilor, cât şi a regulilor, precum şi a proceselor variate prin care sunt selectate, definite şi puse în legătură unele cu altele şi cu societatea, în general. Ea nu se referă numai la guverne, ci şi la alte persoane care iau decizia (leaderi religioşi, militari, media, mari corporaţii, grupuri comunitare sau poliţie).

În Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), se arată că guvernarea exprimă "exercitarea autorităţii economice, politice şi administrative, pentru a conduce problemele unei ţări la toate nivelurile. Ea conţine mecanisme, procese şi instituţii prin care cetăţenii şi grupurile îşi exprimă interesele, îşi exercită drepturile legale, îşi îndeplinesc obligaţiile şi mediază diferendele." Se poate considera că este reprezentată prin preşedinţie, puterea legislativă, puterea judecătorească, puterea executivă, alte organe ale administraţiei publice. În aces sens, definirea guvernării poate fi exprimată prin trei componente: procesul prin care guvernele sunt alese, sunt răspunzătoare, monitorizate şi înlocuite; capacitatea guvernelor de a administra resursele eficient şi de a formula, implementa şi constrânge politicile şi reglementările solide; respectul pentru instutiţiile care guvernează interacţiunile economice şi sociale dintre ele.

În general, guvernarea cuprinde tradiţii, instituţii şi procese care determină modul, în care este exercitată puterea, în care cetăţenilor le este dat dreptul la opinie, în care sunt luate deciziile privind problemele de interes public.Potrivit altor opinii, guvernarea a fost considerată drept “un management al societăţii prin oameni” (Albrow, 2001) sau “exercitarea autorităţii sau cotrolului de a conduce afacerile şi resursele unei ţări”(Schneider, 1999).

O guvernare implică modalităţile prin care cetăţenii şi grupurile dintr-o societate îşi exprimă interesele, reconciliază diferendele şi îşi exercită drepturile şi obligaţiile legale. Ea înglobează idei ca acelea ale unei mai mari participări a societăţii civile în procesul decizional, instituirea supremaţiei legii, anticorupţia, transparenţa, responsabilitatea politică, drepturile omului, şi reducerea sărăciei.

În cadrul conceptului de guvernare, modul de exercitare a acesteia, respectiv mecanismele prin care este promovată, prezintă o importanţă deosebită, conducând la o bună sau slabă guvernare.O guvernare democratică înseamnă atât consolidarea instituţiilor democratice astfel încât acestea să se adapteze la schimbările în distribuţia economică şi politică a puterii, precum şi promovarea democraţiei politice, care să conducă la participarea şi responsabilizarea decidenţilor, chiar în afara sferei instituţiilor formale de stat.

Reţin atenţia o serie de aspecte care influenţează funcţionarea instituţiilor şi calitatea reglementărilor guvernării, favorizând eficacitatea şi eficienţa acestora sau afectându-le şi având consecinţe atât asupra dezvoltării umane, cât şi a activităţii economice, constituind obstacole în calea competitivităţii.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Introducere in Guvernanta Moderna.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
5.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
4 969 cuvinte
Nr caractere:
27 848 caractere
Marime:
19.89KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Știința Administrației
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Profesorului:
Marius Profiroiu
Sus!