Etică și Transparență în Administrația Publică

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

Cap I. NOŢIUNEA DE INTEGRITATE PUBLICĂ
Cap II. TRANSPARENŢA ADMINISTRAŢIEI PUBLICE
Cap III. AVERTIZAREA ÎN INTERES PUBLIC

Extras din curs:

Cap I. NOŢIUNEA DE INTEGRITATE PUBLICĂ

Cap II. TRANSPARENŢA ADMINISTRAŢIEI PUBLICE

Cap III. AVERTIZAREA ÎN INTERES PUBLIC

O condiţie esenţială pentru o bună şi corectă activitate a administraţiei publice este cea privitoare la integritatea personalului care lucrează în acest sistem.

Integritatea, în principal, presupune conformarea faţă de dispoziţiile legale cu caracter imperativ, atât faţă de cele prohibitive (ce impun abţinerea de la săvârşirea unei acţiuni de către funcţionarii publici), cât şi faţă de cele cu caracter onerativ (ce obligă pe funcţionar să realizeze o acţiune).

Principalele reglementări în această materie sunt prevăzute în Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, completate de dispoziţiile Legii nr. 144/2007 privind privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, cu modificările ulterioare.

IMPORTANT

Informaţiile prezentate în cadrul acestui capitol sunt relevante pentru demnitarii, aleşii locali şi pentru funcţionarii publici care îşi desfăşoară activitatea în cadrul administraţiei publice din România. Ele nu sunt aplicabile personalului contractual.

Conform Legii nr. 161/2003 prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative. Aceste norme se aplică persoanelor care exercită următoarele demnităţi publice şi funcţii publice: consilier prezidenţial şi consilier de stat din Administraţia Prezidenţială; prim-ministru, ministru, ministru delegat, secretar de stat, subsecretar de stat şi funcţiile asimilate acestora, prefect şi subprefect; aleşi locali; IMPORTANT

Legea înţelege prin ―aleşi locali‖ următoarele categorii de persoane: primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni. funcţionari publici.

Reglementarea prin lege a conflictului de lege are ca rol prevenirea, dar şi sancţionarea acelor situaţii în care decizia luată de un funcţionar public, în general, este viciată de anumite interese patrimoniale, situaţie în care realizarea interesul public şi privat, după caz, este afectată negativ.

Principiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese în exercitarea demnităţilor publice şi funcţiilor publice sunt: imparţialitatea, integritatea, transparenţa deciziei şi supremaţia interesului public

1. CONFLICTUL DE INTERESE ŞI REGIMUL INCOMPATIBILITĂŢILOR ÎN EXERCITAREA DEMNITĂŢILOR PUBLICE ŞI FUNCŢIILOR PUBLICE

2. CONFLICTUL DE INTERESE ÎN EXERCITAREA FUNCŢIEI DE MEMBRU AL GUVERNULUI ŞI A ALTOR FUNCŢII PUBLICE DE AUTORITATE DIN ADMINISTRAŢIA PUBLICĂ CENTRALĂ ŞI LOCALĂ

Persoana care exercită funcţia de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau funcţii asimilate acestora, prefect ori subprefect este obligată să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu ia sau să nu participe la luarea unei decizii în exercitarea funcţiei publice de autoritate, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I. Aceste obligaţii nu privesc emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative.

ATENŢIE

Încălcarea obligaţiilor de mai sus constituie abatere administrativă, dacă nu constituie o faptă mai gravă (de exemplu infracţiune), potrivit legii, iar actele administrative emise sau actele juridice încheiate prin încălcarea acestor obligaţiil sunt lovite de nulitate absolută.

Verificarea sesizărilor privind încălcarea acestor obligaţii se face de către Agenţia Naţională de Integritate. Rezultatul verificărilor se prezintă primului-ministru, care dispune, prin decizie, asupra măsurilor ce se impun.

În cazul conflictului de interese, Agenţia Naţională de Integritate poate fi sesizată de orice persoană sau se poate sesiza din oficiu.

3. CONFLICTUL DE INTERESE PRIVIND ALEŞII LOCALI

Primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I. Actele administrative emise sau actele juridice încheiate ori dispoziţiile emise cu încălcarea obligaţiilor prezentate sunt lovite de nulitate absolută.

ATENŢIE

Orice persoană interesată poate sesiza, în scris, prefectul în legătură cu aceste fapte.

Conflictele de interese pentru preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene sau consilierii locali şi judeţeni sunt prevăzute în Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, cu modificările şi completările ulterioare.

4. CONFLICTUL DE INTERESE PRIVIND FUNCŢIONARII PUBLICI

Funcţionarul public este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situaţii: este chemat să rezolve cereri, să ia decizii sau să participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice şi juridice cu care are relaţii cu caracter patrimonial;

Observații:

ŞCOALA NAŢIONALĂ DE STUDII POLITICE ŞI ADMINISTRAITVE

FACULTATEA DE ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Etica si Transparenta in Administratia Publica.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
63 pagini
Imagini extrase:
63 imagini
Nr cuvinte:
25 558 cuvinte
Nr caractere:
141 864 caractere
Marime:
786.42KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Știința Administrației
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Profesorului:
LECTOR UNIV. DR. VICTOR TEODOR ALISTAR
Sus!