Dezvoltarea urbană, forma a dezvoltării locale

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1.1.Noţiunea de dezvoltare locală

Dezvoltarea

- termenul este definit azi ca un proces ce conduce la creşterea bunăstării.

- corespunde unui proces de mobilitate, de schimbare cu caracter deliberativ pentru atingerea obiectivelor economico-sociale.

- are două faze –

a) cea virtuală (DV) presupune parcurgerea ciclului creativitate – idee de proiect – confruntarea cu unele teste de realitate şi definirea suprastructurii şi infrastructurii proiectului, integrarea în alte proiecte şi în mediu şi instituţionalizarea proiectului

b) reală (DR). are, este sau ar trebui să fie însoţită de creştere economică şi se obţine din transformarea lui DV în dezvoltare reală, proces mijlocit de managemet.

Dezvoltare locală

- reprezintă procesul de dezvoltare, în principal economică, într-o anumită regiune sau unitate administrativ-teritorială, care determină o creştere a calităţii vieţii la nivel local.

- are ca obiectiv prosperitatea economică şi bunăstarea socială prin crearea unui mediu favorabil pentru afaceri, concomitent cu integrarea în comunitate a grupurilor vulnerabile,dezvoltarea sectorului privat

- dezvoltarea locală se caracterizează prin:

- este în acelaşi timp economică, socială şi culturală;

- pune în discuţie teritoriile ale căror dimensiuni şi statut nu sunt neapărat echivalente;

- implică asocierea tuturor celor care participă la viaţa economică şi socială în vederea stabilirii proiectelor;

- diferă de strategiile tradiţionale de dezvoltare prin accentuarea resurselor endogene;

- reuşita unei politici de dezvoltare locală va depinde deci de rapiditatea cu care vor fi asigurate informarea şi specializarea.

Dezvoltarea economică locală (DEL)

- este „procesul prin care administraţia locală şi / sau comunitatea, bazată pe grupuri, administrează resursele existente şi intră într-un nou angajament de parteneriat fie cu sectorul privat, fie una cu cealaltă, pentru a crea noi locuri de muncă şi pentru a stimula activităţile economice într-o zonă economică bine definită”

- presupune dezvoltarea capacităţii economice regionale sau locale şi formularea răspunsului la schimbările economice, tehnologice, sociale etc.

Dezvoltarea socio-economică locală (DSEL)

- reprezintă un proces de dezvoltare într-o anumită regiune sau arie geografică, care are ca efect o îmbunătăţire a calităţii vieţii la nivel local.

- se referă la dezvoltarea capacităţii unei economii locale sau regionale de a stimula o creştere economică stabilă şi prin aceasta de a crea locuri de muncă şi condiţii pentru valorificarea oportunităţilor proprii schimbărilor rapide în plan economic, tehnologic şi social.

- Obiectivele majore ale DSEL : de a contribui la prosperitatea economică şi bunăstarea socială prin crearea unui mediu favorabil pentru afaceri, concomitent cu integrarea în comunitate a grupurilor vulnerabile şi promovarea unei atitudini dinamice şi pozitive a populaţiei faţă de problemele dezvoltării propriei regiuni. DSEL ia în considerare aspectele sociale şi culturale ale dezvoltării.

- Actorii DSEL includ autorităţile şi organismele administraţiei publice (de la nivel local, judeţean şi central) responsabile de politicile sectoriale (industrie, mediu, muncă, lucrări publice, transporturi etc) reprezentanţii activităţilor economice şi ai serviciilor publice (întreprinderi, bănci, sindicate etc.) instituţiile de învăţământ, organizaţiile neguvernamentale, mass-media etc.

Dezvoltarea regională

- ca formă a dezvoltării locale, este un proces desfăşurat pe termen lung, susţinut şi de activităţi concepute pe termen scurt, mediu şi lung.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dezvoltarea Urbana, Forma a Dezvoltarii Locale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 238 cuvinte
Nr caractere:
13 283 caractere
Marime:
14.46KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Știința Administrației
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Sus!