Deontologia funcționarului public

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Funcţia Publică

Functiunea administrativa consta in a asigura functionarea continua a serviciilor publice administrative care in totalitatea lor alcatuiesc Administratia Statului. Serviciul public este un organism administrativ cu competenta determinata cu mijloace financiare procurate din patrimoniul general al Administratiei Publice care l-a infintat si pus la dispozitia publicului pentru a satisface in mod regulat si continuu o cerinta cu caracter general caruia nu a putut sa-I dea decat o satisfactie incompleta si intermitenta.

Trasaturile caracteristice ale Serviciului public sunt:

a) Realizeaza o activitate de utilitate sociala

b) Se afla necontenit intr-un raport juridic cu AP

c) Furnizeaza bunuri sau prestatii de servicii de o maniera colectiva si generala

d) Este supus unui regim juridic reglementat de principii de drept public.

Aceasta functionare se realizeaza prin efectuarea unor acte juridice precum si a unor acte materiale de catre functionarii publici, prin notiunea de functie vom intelege activitatea pe care o presteaza functionarii publici. Cand se organizeaza o AP se stabilesc functiile clasificate in ordine de subordonare ierarhica prevazandu-se pentru fiecare functie atributii de putere publica intr-un anumit domeniu de competenta , astfel notiunile de AP si cea de functie publica fac parte din AP. Functia publica este constituita din competentele stabilite de lege cuprinzand atributiile necesare satisfacerii intereselor generale si scopurilor de interes public, nu se admite ca ea sa fie utilizata in regimuri personale deoarece orice administratie publica si prerogativele ce iau fost conferite de lege se legitimeaza numai prin finalitatea sa de servirea interesului public.

Prin functie publica se intelege situatia juridica a persoanei fizice investita legal cu atributii in realizarea competentei unei autoritati publice ce consta in ansamblul de obligatii ce formeaza continutul juridic complez dintre persoana fizica respectiva si organul care la investit.

In consecinta o autoritate publica se defineste prin 3 componenete:

a) Competenta

b) Mijloace materiale si financiare

c) Personal

Conceptul de functie apare atat in legea fundamentala (Constitutie) cat si in alte legi sau acte normative importante. Astfel potrivit legii functia publica reprezinta ansamblul atributiilor si responsabilitatiilor stabilite de autoritatea sau institutia publica in termenul legii in scopul realizarii competentelor sale. Functionarul public este persoana numita in fuctie publica iar totalitatea functionarilor publici din autoritatile si institutiile publice constituie corpul functiei publice. Legea stabileste principiile care stau la baza exercitarii functiei publice si anume:

a) Asigurarea prompta si eficienta, libera de prejudecati , coruptii abuz de putere si presiuni politice a tuturor activitatilor efectuate de functionarul public.

b) Selectarea functionarului public exclusiv dupa criteriul competentei

c) Egalitatea sanselor la intrarea si promovarea in corpul functiei publice

d) Stabilitatea functionarului public.

C.3

Clasificarea Functiei Publice

Din punct de vedere material adica al continutului sau si tinand seama de competenta pe care legea o stabileste( prin statutul functiei publice) ansamblul normelor juridice prin care se reglementeaza situatia legala a functionarilor publici si se stabilesc obligatiunile care se pot distinge 2 feluri de statute: generale si speciale.

Statutul general se refera la toti functionarii publici cuprinzand principii si norme juridice de aplicabilitate generala iar statutul special poate reglementa situatia juridica a unei anumite categorii de functionari publici care prezinta trasaturi caracteristice speciale.

A. Din punct de vedere material se poate realiza urmatoarea clasificare:

1. Functii publice de conducere cu atributii de a lua anumite decizii administrative care sunt manifestari de vointa de a produce efecte juridice, in componenta acestora se regasesc functiile principale a administrarii: prevederea, organizarea, conducerea, coordonarea, controlul.

2. Functii publice cu atributii de documentare administrativa

3. Functii publice cu atributii de executare a actelor administrative

B. Din punct de vedere organic se poate clasifica:

1. Functii publice prevazute in constitutie

2. Functii publice prevazute in statutul functiei publice

3. Functii publice prevazute in diferite statute speciale in unele domenii de activitate sau pt unele organe.

C. Din punct de vedere a modalitatilor de desemnare a functiilor publice se poate face clasificare:

1. Functii publice a caror titulari sunt numiti

2. Functii publice a caror titulari sunt repartizati

3. Functii publice ai caror titulari sunt alesi ( fie direct de catre popor, consiliu judetean, consiliu local)

Trăsături Caracteristice ale Funcţiei Publice

1. Drepturile si obligatiile competentei functiei publice nu pot fi stabilite direct pe cale unilaterala ci de catre organele de stat.

2. Drepturile si obligatiile functiei publice sunt organizate in vederea realizarii puterii publice.

3. Continuitatea se refera la existenta drepturilor si obligatiilor functiei publice atat timp cat exista competenta pe care functia o realizeaza.

4. Cei care sunt investiti in realizarea functiei publice intra intr-un complex de raporturi juridice ce se stabilesc intre acesta si organul care la investit. Astfel se constata ca titularul functiei este:

a) Subordonat intr-un raport juridic de autoritate de drept constitutional sau dupa caz de drept administrativ fata de organul care la investit.

b) Supraordonat intr-un raport de autoritate de drept administrativ fata de terti.

5. Functii publice pot sa indeplineasca si persoane fizice care nu sunt incadrate in munca institutiilor organelor de stat in general si al AP in particular.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Deontologia Functionarului Public.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
26 pagini
Imagini extrase:
26 imagini
Nr cuvinte:
8 742 cuvinte
Nr caractere:
47 756 caractere
Marime:
54.02KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Știința Administrației
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Sus!