Actul Administrativ Fiscal

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Dr fianciar 8.12.2009

Actul adm fiscal

Oricare raport juridic izvoraste dintr-un fapt juridic. Prima forma a actului juridic- actul adm fiscal.

Actul adm ficscal trebuie inteles ca fiind o manifestare de vointa savarsita conform normelor dr fiscal avand ca scop sad ea nastere sa modifice sau sa stinga un rap juridic fiscal.

Actele adm fiscale tr sa indeplineasca potr regl Codului de proc. Fiscala o seama de conditii. Cu privire la forma tb retinut ca actul poate fi intocmit numai in forma scrisa.

Continut act:

- printre clauzele acestuia tr sa regasim denumirea organului fiscal emitent al ac

tului

-data emiterii actului

-data de la care acesta isi va produce consecintele juridice

-elementele de identificare a contribuabilului ori a reprez acestuia

-obiectul actului

-temeiul actului in drept si in fapt

-numele imputernicitului, repr org fiscal, semnatura acestuia, stampila sau sigiliul organului fiscal care a emis actul si posib de a fi contestat acest act, termenul in care se poate depune contestatia si org fiscal la care contestatia poate fi depusa.

Toayte aceste elemente sunt importante si trebuiesc sa se regaseasca in continutl actului adm fiscal. Lipsa unora dintre ele poate avea consecinte asupra valab actului. Actul va fi lovit de nulitate daca din continutul sau lipsesc elementele ref la numele si calitatea pers imputernicite a org fiscale, obiectul actului adm fiscal ori semnatura pers imputernicite a org fiscale. Lipsa unui element va atrage nulitatea actului, nulitatea care va putea fi contestata din oficiu ori la cererea pers interesate.

Eventualele erori materiale pot fin indreptate de catre org fiscal din oficiu sau la cererea contribuabilului . Un astfel de act corectat va tb sa fie din nou comunicat contribuabilului.

Modalitatile de comunicare a actului adm fiscal

Un astfel de act devine opozabil, poate introduce efecte juridice din momentul comunicarii ori de la o data ulterioara inscrisa in continutul actului.O prima modal. de comunicare a actului ad fiscal este aceea de preznta a contribuabilului la sediul org fiscal care a emis actul si primirea sub semnatura a acestuia.

Data comunicarii in acest caz este data ridicarii sub semnatura a actului de catre contribuabil. Remiterea actului adm fiscal sub semnatura de catre imputernicitul org fiscal la domiciliul fiscal al contribuablilului. Data remiterii sub semnatura repr data comunicarii act adm fiscal.

Alta modalitate de comunicare este prin posta la domiciliul fiscal al contribuabilului cu scrisoare recomandata si confirmare de primire ori prin alte mijloacede tip fax, mail care asig transmiterea si confirmarea primirii actului.

Prin publicitate- se face prin afisarea actului concomitant la sediul org fiscal emitent si a Agen Nat a Adm Fisc ANAF. Comunicarea imbraca forma unui anunta care mentioneaza emiterea act adm fisc in numele contrib. dandu-se elementele de modif ale acestuia. Conditia comunicarii actului determina producerea de consecinte juridice de catre acesta de la data comunicarii actual fiind opozabil celui la care se refera.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Actul Administrativ Fiscal.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 287 cuvinte
Nr caractere:
7 124 caractere
Marime:
7.86KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Știința Administrației
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Profesorului:
Adiran Matei
Sus!