Actele Administrative

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Actul administrativ este un act juridic unilateral, care emana de la o autoritate publica in temeiul puterii publice, pe baza si in vederea executarii legii.

In cadrul activitatii administratiei publice locul central il ocupa actele administrative sau actele de drept administrativ care fac parte din categoria actelor concrete de realizare a activitatii administrative publice producatoare de efecte juridice; categorie in care pot fi incluse si contractele administrative.

3.1. Caracteristicile actelor administrative

Caracteristicile actelor administrative sunt urmatoarele:

a) sunt acte juridice, aceasta trasatura deosebind actul administrativ de operatiunile tehnico-administrative. Actele administarative produc efecte juridice, operatiunile nu produc efecte juridice.

b) actul administrativ este o manifestare unilaterala de vointa, el degaja o singura vointa juridica, care provine de la o autoritate publica. Astfel, actele administrative se deosebesc de alte acte juridice pe care le emit sau in care sunt parte persoane administrative si prin care acestea pot intra in raporturi juridice civile, de munca, financiare.

c) pentru valabilitatea unui act administrativ nu este necesar consimtamintul persoanei careia i se adreseaza, ca in cazul actului de drept civil, care se intemeiaza pe consimtamintul partilor. In situatia in care cel obligat la indeplinire nu executa de bunavoie actul administrativ, autoritatea competenta poate trece direct, din oficiu, la executarea silita a actului;

d) este o manifestare de vointa care emana de la o autoritate a administratiei publice, in temeiul puterii publice si care face ca acesta sa fie obligatoriu si executoriu prin el insusi;

e) actul administrativ este emis in vederea executarii legii; principalul scop al administratiei publice fiind acela de a organiza si a executa in concret legea.

3.2. Actele administrative si actele juridice

3.2.1. Actul administrativ si legea

In mod similar legii, actul administrativ este unilateral intemeiat pe puterea publica, deosebirea dintre aceste doua categorii de acte constand in forta juridica si regimul juridic aplicabil.

Astfel, in timp ce legea isi intemeiaza activitatea pe suveranitate, actul juridic are o autoritate derivata din lege.

Prin actele administrative se organizeaza executarea si se realizeaza dispozitiile legii, ceea ce ne face sa consideram ca acestea sunt subordonate legii.

3.2.2. Actul administrativ si hotarirea judecatoreasca

Hotarirea judecatoreasca reprezinta un act juridic unilateral prin care se infaptuieste puterea judecatoreasca, in timp ce actul administrativ realizeaza puterea executiva.

Astfel, in timp ce prin hotarirea juridecatoreasca se sanctioneaza incalcarea legii, prin actul administrativ se organizeaza executarea legii.

3.2.3. Actul administrativ si contractul

Asa cum am mentionat deja, actul administrativ reprezinta manifestarea unei singure vointe juridice,in timp ce contractul este un act bilateral incheiat prin acordul de vointa a doua sau mai multor parti.

3.3. Categorii de acte administrative

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Actele Administrative.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
52 pagini
Imagini extrase:
52 imagini
Nr cuvinte:
7 629 cuvinte
Nr caractere:
50 391 caractere
Marime:
52.08KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Știința Administrației
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Profesorului:
Bucur Crina Raluca
Sus!