Tehnică Experimentală

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Obţinerea de rezultate concludente prin experimentele care se fac în cercetarea ştiinţifică, depinde de multe condiţii pe care cercetătorii nu numai că trebuie să le cunoască foarte bine, dar şi să le aplice. În primul rând, aceste rezultate depind de o foarte bună planificare, de respectarea protocolului şi a schemei de organizare a experimentelor.

Reuşita cercetărilor este determinată de culegerea, înregistrarea şi prelucrarea statistică a datelor, care trebuie să se facă cu toată probitatea ştiinţifică, pentru că aceasta constituie o condiţie de bază pentru formularea unor concluzii valabile.

Reuşita cercetărilor depinde şi de asigurarea bazei tehnico-materiale, absolut necesară desfăşurării cercetării şi utilizarea unor tehnologii moderne, cu posibilitatea de a asigura uniformitatea în ceea ce priveşte materialul biologic şi condiţiile de mediu, pe toată durata efectuării experimentelor.

De asemenea, se impune repetarea în timp şi spaţiu a fiecărei experienţe, deoarece rezultatele obţinute într-un ciclu, sau într-un singur an, într-un singur loc, sunt valabile numai pentru acele condiţii. Pentru a avea mai multă siguranţă în datele obţinute este necesar să se repete, pentru a se verifica şi a se compara rezultatele experimentale.

Reuşita unei activităţi de cercetare depinde într-o foarte mare măsură de pregătirea profesională a cercetătorului şi a personalului ajutător. Cercetătorul trebuie să cunoască bine metodica şi tehnica experimentală.

Din cele prezentate se desprinde concluzia că folosirea unei tehnici experimentale adecvate, asigurarea unei baze tehnico-materiale corespunzătoare şi a unui personal de înaltă calificare îşi pun amprenta în mod deosebit asupra reuşitei experimentelor, dar şi asupra valorii lor ştiinţifice şi practice.

Rezultate deosebite în cercetarea ştiinţifică nu se pot obţine numai dacă cei care se dedică acestei activităţi nu vor aplica tot ce este nou în cercetarea ştiinţifică şi nu vor stabili o strânsă legătură între diferitele categorii de specialişti.

Lucrarea de faţă îşi propune să indice cateva metode statistico-matematice, de analiză şi interpretare, care însuşite de orice cercetător din domeniul ştiinţelor biologice, din rândul cărora fac parte şi ştiinţele agricole care reprezintă de fapt domenii ale biologiei aplicate, mă refer aici la Zootehnie, Biotehnologii agricole, Medicină veterinară, Agricultură sau Horticultură, să poată fi utilizate în verificarea exactităţii rezultatelor cercetărilor ştiinţifice.

Lucrarea nu se mulţumeşte cu expunerea formulelor matematice, ci caută să explice motivul pentru care se utilizează aceste formule şi felul cum s-a ajuns la aplicarea acestora în problemele ridicate de cercetare. Astfel, scopul acestei lucrări este de a pune la îndemâna specialiştilor cu preocupări în cercetarea agricolă elementele de bază absolut necesare pentru verificarea cercetărilor, măsurarea erorilor, calcularea certitudinii diferenţei dintre două valori absolute, stabilirea existenţei corelaţiilor dintre două sau mai multe fenomene, stabilirea eşantionului reprezentativ etc.

Însuşindu-şi aceste elemente, cercetătorul din agricultură va dispune de încă o modalitate de materializare a gândurilor şi a ideilor într-o cercetare ştiinţifică bine fundamentată.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnica Experimentala
    • 00.doc
    • 01.doc
    • 02.doc
    • 03.doc
    • 04.doc
    • 05.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
6 fisiere
Pagini (total):
187 pagini
Imagini extrase:
182 imagini
Nr cuvinte:
35 809 cuvinte
Nr caractere:
203 197 caractere
Marime:
485.53KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Statistică
Predat:
la facultate
Materie:
Statistică
Profesorului:
Cighi Mihai
Sus!