Statistică industrială

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Programu de producer.Indicatorii.

Programu de producer reprezinta sarcina planificata a intreprinderii pentru fabricarea si comercializarea productiei.Programu de producer se caracterizeaza prin 2 indicatori:

*indicator calitativ

*indicator cantitativ

Indicatorii calitativi caracterizeaza productia din punct de vedere a respectarii ceritelor,standertelor si altor normative,ei pot fi:

-cu character tehnico-functional

-de exploatare

Indicatorii cantitativi reflecta cantitatea productiei,pentru exprimarea cantitativa a programului de producer pot fi utilizate unitatile de masura natural,conventionale si valorice.

Unitatile de masura natural cel mai bine descriu marimea fizica a programului de producer(m, km,t…ect.),insa din cauza diversitatii mari a productiei fabricate de uzina nu intodeauna este posibila utilizarea indicatorilor naturali.Astfel pot fi utilizati indicatori valorici.Principali indicatori valorici sunt:

a)volumul productiei globale

b)volumul productiei marfa

c)volumul productiei realizate

Volumul productiei globale reprezinta rezultatul final al activitatii intreprinderii si cuprinde toata productia,semifabricatele destinate si comercializate altor organizatii precum si stocul productiei neterminate.Productia globala se calculeaza prin doua metode:

I-in baza diferentei dintre circulatia globala si circulatia interna…

PG=Cg-Ci

Cg-toata productia si serviciile fabricate de intreprindere indifferent de faptul ca ele au fost vindute altor organizatii sau consumati de intreprindere.

Ci-include productia fabricate de o sectie di consumata de o alta sectie a intreprinderii in aceeasi perioada.

II-se bazeaza pe insumarea productiei marfa si stocul de productie neterminata

PG=PM+(PNinc-PNsfr)

unde:

PM-productia marfa

PNi-PNS-stocul de productie neterminata la (i)-inceputul (s)-sfirsitul perioadei de gestionare.

PN- toata productia aflata in curs de prelucrare

PM- toata productia fabricate de intreprindere acceptata de control,transportata la deposit si gata spre a fi livrata la comparator.

PR- toata productia livrata clientului si achitata de el.

Fondurile fixe (mijloacele fixe)

I.Notiunea de fond

II.Clasificarea fondurilor fixe

III.Evaluarea si evidentiarea fondurilor fixe

IV.Uzura fondurilor fixe

V.Indicatorii eficienti utilizarii fondurilor fixe

VI.Amortizarea fondurilor fixe

Factorii materiali de care dispune o intreprindere si se folosesc in procesul de productie se numesc fonduri.Fondurile pot fi productive si neproductive. Fondurile productive- fondurile care participa direct in procesul de productie sau creeaza conditii pentru desfasurarea normal a acestui process. Fondurile neproductive- nu participa in procesul de productie,de obicei, acestea sunt obiectele cu character social-cultural ce apartin intreprinderii.

FOndurile productive difera mult dupa caracterul de uzura si gradul de participare in procesul de productie.O parte din fonduri participa in mai multe cicluri de productie isi pastreaza forma fizica pe parcursul intregii perioade de functionare si isi transmite valoarea sa treptata in costul produsul pe masura uzurii. Aceste fonduri se numesc fonduri fixe.

Un alt tip de fonduri participa intr-un singur ciclu de productie,isi poate schimba forma fizica si valoarea lui se trasforma total in costul de productie.Astfel de fonduri se numesc fonduri circulante sau mijloace circulante.

Clasificarea fondurilor fixe

Structura tipica a fondurilor fixe a unei intreprinderi constructoare de masini este:

- incaperi [cladiri administrative,de productie,auxiliare deposit etc.]

- constructii si comunicatii [poduri,drumuri,tuneluri,gazoducte, etc.]

- masini si utilaje de forta [cazane,generatoare de carbuni,de energie electrica,turbine etc.]

- scule si instrumente de masurare,incercare si control [freze,cutite,standuri de incercare cu exceptia obiectelor de mica valoare si scurta durata – valoarea mai mica de 1000 lei si perioada de functionare mai mica de 1 an.

- inventor gospodaresc

- alte fonduri.

La rindul sau fondurile fixe ale intreprinderii se impat in fonduri active si fonduri pasive. Fondurile active participa nemijlocit in procesul de productie,fondurile pasive creeaza conditii pentru functionarea normal a fondurilor active ex.MU-fond activ.

Evaluarea si evidenta fondurilor fixe

Evaluarea fondurilor si evidenta lor se face utilizind indicatorii naturali si indicatorii valorici.

Indicatorii naturali descriu cantitatea fizica a fondurilor fixe.Pe baza acestor indicatori se face concluzia despre profilul intreprinderii in baza utilajului aflat in proprietatea ei.

Indicatorii valorici exprima valoarea baneasca a fondurilor fixe [euro,dolari].

Indicatorii valorici utilizati la evaluarea si evidenta fondurilor fixe sunt:

1.valoarea initiala a fondurilor fixe-reprezinta cheltuielile intreprinderii pentru procesarea, constructia, transportarea si montarea fondurilor fixe.In baza valorii initiale amortizarea fondurilor fixe.

2.valoarea de restabilire- costul fondurilor fixe in conditiile actuale

3.valoarea restanta-valoarea fondurilor fixe care nu a fost inca-transferat pe produs si se determina ca valoarea initiala-valoarea uzurii.

4.valoarea de lichidare este valoarea fondurilor uzate ce poate fi obtinuta prin vinzarea lor

Uzura fondurilor fixe

Uzura-pierderea treptata de catre fonduri a valorii sale.Uzura poate fi fizica sau morala.Uzura fizica se refera la uzura sub incidenta factorilor naturali [frecare,corozie,suprasolicitare].

La rindul sau uzura fizica poate fi normal sau variata.Uzura fizica normal este uzura care se petrece in termenii stability de producatorul masinii sau de constructor.Uzura avariata se petrece inaintea termenilor stability de catre producator.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Statistica Industriala.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
5 999 cuvinte
Nr caractere:
37 687 caractere
Marime:
64.50KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Statistică
Predat:
la facultate
Materie:
Statistică
Sus!