Statistică în turism

Previzualizare curs:

Extras din curs:

I Definitia statisticii

Statistica este o stiinta care studiaza starea sau situatia anumitor fenomene social-economice, demografice, istorice, politice, geografice, etc. la un anumit moment sau revolutia lor spatio-temporala (ex: situatia bazelor de cazare intr-o anumita perioada si intr-un anumit loc, situatia numarului de turisti intr-o anumita perioada si intr-un anumit loc).

Termenul “statistica” isi are radacina in cuvantul latinesc “status” care inseamna “situatie” sau “stare”.

II Statistica, stiinta sociala

Statistica se contureaza ca stiinta de sine statatoare incepand cu sec XVIII si parcurge urmatoarele etape evolutive:

1. Statistica descriptiva, care descrie anumite date din perspectiva cantitativa (date despre state, date social-economice) in scop informativ.

2. Aritmetica politica, bazata pe inregistrarea si prelucrarea datelor prin procedee matematice, urmarindu-se regularitatile care domina schimbarile de ordine calitativa in structura si dezvoltarea raporturilor dintre fenomenele social-economice (ex: potential economic si urmare a statelor, evoluarea posibilitatilor comerciale si maritime).

3. Statistica moderna care inregistreaza o perfectionare a metodelor de investigatie, prin introducerea pe scara larga a instrumentului matematic in prelucrarea si analiza statistica a datelor, prin orientarea gandirii statistice spre intreprinderi analitice a fenomenelor de baza si obtinerea de concluzii inductive. Data fiind complexitatea raporturilor ca uzare dintre fenomenele si procesele social-economice, obiectul de cercetare al statisticii este axat in principal pe acest gen de fenomene si procese; din aceasta cauza in zilele noastre statistica are un predominant character social inregistrandu-se in randul stiintelor sociale.

In concluzie, obiectul propriu de cercetare al statisticii il formeaza latura cantitativa a fenomenelor social-economice de masa, privite in contextul legaturii lor dialectice cu latura calitativa a mediului in care acestea apar, se manifesta si se dezvolta.

Specificul obiectului statisticii este sintetizat de urmatoarele particularitati:

1. Statistica studiaza fenomene social-economice de masa (evolutia populatiei, structura populatiei, productia economica, turismul, dezvoltarea oraselor si satelor etc.)

2. Statistica studiaza latura cantitativa a fenomenelor si proceselor social-economice in legatura cu latura lor calitativa (cauze si conditii de producere a fenomenelor si a saturilor contitative, caile pe care activeaza aceste cauze si conditii, etc.). Spre exemplu, evolutia numerica a populatiei in perioada 1990-2010 presupune o latura cantitativa (numarul populatiei) si o latura calitativa (din ce cauza a crescut sau a scazut populatia).

III. Metoda Statisticii

Metoda statisticii se refera la caile si mijloacele prin care statistica studiaza diferite fenomene social-economice de masa, prin urmare, statistica fenomenelor urmareste metode de cercetare:

1. Metoda observatiei statistice care presupune culegerea informatiilor din surse specifice.

2. Metoda analitica prin care se prelucreaza datele culese cu ajutorul aparatului matematic, in vederea obtinerii indicatorilor sintetici, generalizatori, care realizeaza trecerea de la individual si singular, la ceea ce este esential, obiectiv si firesc pentru ansamblul de cazuri cercetate.

3. Metoda Comapratiei care scoate in evidenta raporturile de cauzalitate dintre fenomenele social-economice studiate, regularitatile cu caracter de legalitate care determina aspectul esential al evolutiei fenomenelor studiate.

4. Metode grafice prin care se reprezinta grafic diferite fenomene social-economice cercetate pe cale statistica sub forma de diagrame, cartodiagrame, histograme, curbe de variatie, piramide structurale, etc.

IV. Legitatile statisticii

Legitatile statisticii reprezinta regularitatile cu caracter legic care se desprind in urma analizei complexe a indicatorilor sintetici. Prin urmare, procesul de cercetare statistica a realitatii presupune trei etape:

1. Studiul amanuntit al formelor de manifestare al fenomenelor la nivelul cazurilor individuale, ocazie cu care se elaboreaza materialul statistic brut (numarul de turisti, de cazari, de pensiuni, etc.).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Statistica in Turism.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 214 cuvinte
Nr caractere:
15 668 caractere
Marime:
63.29KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Statistică
Predat:
la facultate
Materie:
Statistică
Profesorului:
Ioan Baca
Sus!