Statistică

Previzualizare curs:

Extras din curs:

- Statistica se ocupa cu culegerea , sistematizarea, prelucrarea si interpretarea rezultatelor respectiv cu prognoza unor variabile cercetate. Culegerea datelor se afce prin mai multe metode precum: - recensamantul ( fotografiaza realitatea la un anumit moment chemat: “data critica”); - anchete selective (pe bugete de familie).

- Cand vorbim de prelucrarea datelor avem in vedere aplicarea unor metode statistice cu rolul de a determina anumite rezultate, de a verifica ipotezele initiale si de a oferi o imagine clara realitatii.

- Interpretarea rezultatelor ofera posibilitatea de a sistematiza evolutia indicatorilor , unele dintre metode fiind suport pt prognoza.

- Un principiu de baza al statisticii este acela al omogenitatii datelor. Pe baza sa se fac grupari statistice care pot fi astfel clasificate: 1) dupa modul de caracterizare al fenomenelor avem: a) serii statistice independente(dupa o singura variabila); b) serii statistice conditionate(dupa 2 sau mai multe variabile); 2) dupa continutul caracteristicii de grupare : a) serii statistice de timp: - de fluxuri – in cazul carora termenii se pot insuma ; - de momente – ai caror termeni nu pot fi insumati, ele reprezinta caracterizarea unei variabile la un anumit moment; b) serii statistice de spatiu – sunt acelea ce se refera la o variatie teritoriala sau administrativa (numarul de someri/fiecare judet); c) – serii statistice de distributie: - au la baza o caracteristica atributiva ce poate fi: - calitativa (gruparea salariatilor dupa meserii) – exemple: COR/CAEN; - cantitativa/numerica – in care datele sunt grupate fie pe variante sau pe intervale egale.

Obs: A) Gruparea pe variante se face atunci cand nr de date este mic iar nr de variante redus(gruparea salariatilor dupa varsta).

B) Cand nr de date este foate mare respectiv cand exista diferente mari datele se organizeaza pe intervale egale. Pentru Bucuresti se face o grupare separate.

Reprezentare grafica: Cunoscandu-se ca totalul vanzarilor unei firme a fost in anul 2007 de 620 mld lei din care la export 450mld lei iar vanzarile interne 170mld lei; reprezentati graphic structura vanzarilor prin dreptunghi si cerc.

Structura : gi (greutatea specifica)(%) =

Exp. = 72.58%

=100%

Vint. = = 27.42%

a) prin dreptunghi

b) prin cerc – este necesar sa se determine acele de cerc care echivaleaza cu structura de reprezentat. Modul de calcul pt arc de cerc:

arc cerc = structura * 3.6°

exportul => 72.58*3.6° = 261.29°

interne => 27.42*3.6°= 98.71°

360°

Intervale

a) se calc amplitudinea variatiei Ax=xmax-xmin

b) calculul marimii intervalului h=Ax/r(nr.de grupe) ; in cazul calcularii lui h se va rotunjii intotdeauna la intreg. Ex: h= 9.02 => 10

cand Ax < 10 gruparea se face pe variante

cand Ax ≥ 10 gruparea se face pe intervale egale

in cazul gruparii pe int egale suntem nevoiti sa stabilim ce limita inferioara sau superioara este eclusa in interval.

Aplicatie: folosindu-se datele detinute de o firma , date ce privesc 60 de turisti ce au fost intr-o excursie in strainatate, firma isi propune:

1) gruparea datelor in fct. De varsta turistilor si reprezentarea grafica

2) fruparea datelor in fct de chelt medie zilnica in € a fiecarui turist in parte si reprezentarea grafica

1) etapa 1: se calc amplitudinea variatiei varsta

Ax(varsta)= 26-18=8 => grauparea pe variante

xmin=18 ani

xmax=26 ani

Observații:

Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Statistica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
2 165 cuvinte
Nr caractere:
14 391 caractere
Marime:
65.64KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Statistică
Predat:
la facultate
Materie:
Statistică
Profesorului:
George Costiniu
Sus!