Serii Cronologice

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Una din sarcinile statisticii este aceea de a studia fenomenele si procesele social-economice de masa de-a lungul diferitelor perioade de timp sub aspectul evolutiei volumului acestora si al schimbarilor intervenite în structura lor, a interdependentelor dintre fenomene de natura diferita etc.

În munca de analiza concreta a dezvoltarii fenomenelor în timp, statistica foloseste ca instrument principal de cercetare indicatorii obtinuti din prelucrarea statistica a seriilor cronologice. Calculul acestor indicatori este precedat de elucidarea notiunii de "serie cronologica" si precizarea particularitatilor acesteia.

Seria cronologica este formata din doua siruri de date paralele, în care primul îsi arata variatia caracteristicii de timp, iar cel de-al doilea sir variatia fenomenului sau caracteristicii cercetate, de la o unitate de timp la alta. Seriile cronologice se mai numesc si serii de timp sau serii ale dinamicii.

La analiza seriilor cronologice trebuie avut în vedere unele proprietati ale acestora si anume:

- variabilitatea,

- omogenitatea,

- periodicitatea,

- interdependenta termenilor prezentati.

Variabilitatea termenilor unei serii cronologice provine din faptul ca fiecare termen se obtine prin centralizarea unor date individuale diferite ca nivel de dezvoltare. Aceste diferentieri apar pe de o parte ca urmare a actiunii factorilor întâmplatori si pe de alta parte ca urmare a faptului ca în dinamica legile sociale si economice se manifesta ca tendinta imprimând fenomenelor forme diferite de variatie. Cu cât actiunea comuna a acestor factori este mai puternica cu atât variatia în cadrul seriei este mai mare si tendintele de scurta si lunga durata mai greu de sesizat.

Având în vedere aceasta trasatura, este necesar ca analizând o serie cronologica sa se masoare atât gradul si forma de influenta a factorilor esentiali, care imprima fenomenului o lege specifica de evolutie, cât si gradul de abatere de la aceasta tendinta generala rezultata din influenta factorilor neesentiali, cu caracter întâmplator.

Omogenitatea termenilor trebuie înteleasa în sensul ca în aceeasi serie nu pot fi înscrise decât fenomene de acelasi gen, care sunt rezultatul actiunii acelorasi cauze esentiale. Asigurarea omogenitatii observatiilor de-a lungul unei perioade de timp presupune mentinerea aceleiasi metodologii de calcul si evaluare a indicatorilor care urmeaza sa fie analizati în dinamica a criteriilor de clasificare a colectivitatii studiate si nomenclatoarelor si lungimii intervalelor de grupare, mentinerea unitatii social-economice sau administrativ teritoriale asupra careia s-au facut observatii, cât si a unitatii de masurare a timpului. Practic, înseamna ca de fiecare data, când se analizeaza o serie statistica trebuie sa se verifice daca datele provin din aceeasi sursa, are acelasi grad de cuprindere a unitatilor si au fost folosite aceleasi principii si metode de prelucrare, cu alte cuvinte este asigurata comparabilitatea datelor înscrise în aceeasi serie.

O alta trasatura caracteristica a seriilor cronologice o constituie periodicitatea termenilor din care este formata seria, ceea ce înseamna de fapt asigurarea continuitatii datelor din punct de vedere a variabilei de timp si care poate da posibilitatea interpretarii seriei cronologice ca o functie analitica (yi=f(ti)). Variabila de timp poate fi înregistrata cu periodicitati diferite. De aceea, alegerea unitatii de timp la care se refera datele unei serii cronologice trebuie facuta în raport cu scopul cercetarii, al continutului si posibilitatilor de masurare a fiecarui indicator. De exemplu, productia industriala se poate urmari atât în unitati de timp mici (zilua, decada, luna) cât si în unitati mari de timp (trimestrul, semestrul, anul).

În cazurile când unele caracteristici sunt influentate în variatia lor de schimbare a anotimpurilor, cu alte cuvinte apar fenomene cu caracter sezonier (lunar sau trimestrial) este obligatoriu sa se foloseasca o astfel de periodizare a seriei.

În studiul seriilor cronologice, se pune problema atât a alegerii unitatilor de timp la care se refera fiecare indicator, cât si a lungimii etapei pentru care se prezinta datele, cu precizarea anului de baza. Ca an de baza se alege acel an care prezinta o anumita semnificatie în evolutia fenomenului studiat.

Interdependenta termenilor unei serii cronologice apare ca urmare a respectarii principiului unitatii de timp si spatiu si structurii organizatorice. Ca atare, indicatorii prezenti sunt valori succesive ale acelorasi fenomene înregistrate la nivelul aceleiasi unitati teritorial administrative sau orice unitate statistica complexa care poate fi înregistrata autonom. Aceasta face ca valoarea fiecarui indicator sa depinda într-o oarecare masura de valoarea indicatorului precedent, ca urmare a faptului ca relatiile de cauzalitate se manifesta în conditii asemanatoare de la o unitate de timp la alta.

Luând în considerare toate aceste particularitati, analiza statistica a seriilor cronologice trebuie sa se bazeze pe un sistem de indicatori, care sa caracterizeze multiplele relatii cantitative din interiorul seriei si pe toata perioada la care se refera datele. Ca atare, problemele care se pun si trebuie rezolvate la analiza seriilor cronologice sunt:

• alegerea lungimii seriei si elaborarea ei astfel încât, pe cat posibil, sa îndeplineasca conditia legii numerelor mari, adica sa aiba un numar suficient de date pentru orizontul de analiza statistica

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Serii Cronologice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 701 cuvinte
Nr caractere:
15 256 caractere
Marime:
53.24KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Statistică
Predat:
la facultate
Materie:
Statistică
Sus!