Istoria Apariției Statisticii

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Cuvantul ,,statistica" precum si primele conturari ale conceptului de statistica au patruns in literatura de specialitate abia in secolul XVIII. Elementele concrete de evidenta statistica isi au insa originea in cele mai vechi timpuri.

Potrivita de-a lungul dezvoltarii sale istorice, forma de ,,evidenta statistica" se caracterizeaza in esenta prin aceea ca datele statistice servesc pentru informarea organismelor statului despre nivelul sau stadiul atins la un moment dat de fenomenele social economice subordonate, in special unor scopuri fiscale, militare sau administrative.

Etimologic, cuvantul ,,statistica" isi are radacina in cuvantul latinesc ,,status" care inseamna ,,situatie" , ,,stare sociala", dar si ,,stat".

Conceptul de statistica a fost definit de mai multi autori -- mai ales din sanul scolii germane -- in diverse variante. Achenwall considera statistica "drept ,,stiinta descriptiva a particularitatilor unui stat".. Statistica descriptiva a fost continuu imbogatita, restructurata si perfectionata, punandu-se din ce in ce mai mult accent pe ,,determinarile numerice" pe ,,limbajul cifric".

Un reputat geograf, A. F. Bussching, a creat un gen de statistica comparativa foarte apreciata de specialisti. Au urmat in cadrul scolii germane o serie de lucrari, concepute si elaborate in scopul descrierii comparative a diverselor state europene.

In Tarile Romane, prima si cea mai reprezentativa lucrare de acest gen este ,,Descriptio antiqui et hodierni status Moldaviae", elaborata de Dimitrie Cantemir -- o expunere monografica pe plan geografic, politic, economic, social si cultural. Lucrarea 1-a impus pe autor atentiei contemporanilor, care 1-au considerat printre fruntasii statisticii descriptive europene.

Trasaturile esentiale ale statisticii descriptive sunt definite de caracterul sau analitic ; sunt prezentate descrieri complexe ale statelor, sunt efectuate analize comparative ale diferitelor situatii socio-economice. Toate erau insa orientate in scopuri informationale. Deci, nici statistica descriptiva, cu toate ca scoala germana o ridicase la rangul de stiinta, nu avea drept scop descoperirea si cunoasterea legitatilor statistice.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Istoria Aparitiei Statisticii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 104 cuvinte
Nr caractere:
12 515 caractere
Marime:
19.00KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Statistică
Tag-uri:
analiza, statistici
Predat:
la facultate
Materie:
Statistică
Sus!