Analiza Univariată a Datelor

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Capitolul V.

ANALIZA UNIVARIATĂ A DATELOR ÎN CERCETĂRILE DE MARKETING

Analiza univariată a datelor în cercetările de marketing, vizează aplicarea tehnicilor statistico-matematice pentru studierea populaţiilor investigate, în funcţie de o singură variabilă, aceasta putând fi măsurată pe scală metrică sau nemetrică.

Procesul de analiză univariată se referă la calculul indicatorilor de frecvenţă (absolută şi relativă), a valorilor centralizate ale caracteristicii, precum şi la calculul indicatorilor tendinţei centrale, a indicatorilor variaţiei, asimetriei şi concentrării. De asemenea, se poate testa semnificaţia diferenţelor existente între diferitele subgrupe ale unei colectivităţi în funcţie de variaţia unei variabile de marketing.

În general, calculul frecvenţelor absolute şi relative şi, uneori, calculul valorilor centralizate ale caracteristicii se realizează în etapa de tabulare a datelor.

5.1. Determinarea indicatorilor tendinţei centrale

Indicatorii tendinţei centrale sunt de două categorii: indicatori medii şi indicatori de poziţie.

Indicatorii medii

Media este un indicator sintetic care exprimă ceea ce este comun, tipic, esenţial şi obiectiv şi elimină ceea ce este neesenţial, întâmplător în apariţia şi modul de manifestare a fenomenelor cercetate. Media este un indicator reprezentativ pentru colectivitatea cercetată numai dacă aceasta este omogenă din punctul de vedere al caracteristicii studiate.

Din categoria indicatorilor medii, în cercetările de marketing, se utilizează, îndeosebi, media aritmetică şi media geometrică.

Mărimile medii se calculează ca: medii simple, în cazul în care unităţile cercetate nu sunt grupate şi ca medii ponderate în cazul grupării pe variante sau intervale de variaţie a termenilor seriei. Când frecvenţele de apariţie ale fiecărei variante de variaţie (interval de variaţie) sunt egale, se pot calcula, de asemenea, medii simple.

Media aritmetică reprezintă acea valoare a caracteristicii care s-ar fi înregistrat la nivelul tuturor unităţilor colectivităţii în situaţia în care toţi factorii de influenţă ar fi acţionat asupra unităţilor cu aceeaşi intensitate.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Univariata a Datelor.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
4 286 cuvinte
Nr caractere:
25 517 caractere
Marime:
265.91KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Statistică
Predat:
la facultate
Materie:
Statistică
Sus!