Analiza seriilor cronologice

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

8.1. Definirea si tipologia seriilor cronologice
8.2. Indicatorii seriilor cronologice
8.3. Componentele seriilor cronologice
8.4. Analiza tendintei pe termen lung
8.5. Analiza sezonalitatii

Extras din curs:

Seria cronologica (de timp sau dinamica) este constituita din doua siruri paralele de date:

- primul sir il constituie timpul (t), cu rol de variabila factoriala;

- al doilea sir il constituie indicatorul respectiv, inregistrat pentru fiecare perioada sau moment (yt), cu rol de variabila rezultativa.

Ca urmare, o serie cronologica poate fi sistematizata astfel:

1 y1 2

y2

t

yt

n

yn

sau

y = f(t)

unde:

t = reprezinta unitatile de timp (perioade sau momente);

yt = nivelul indicatorului (variabilei) la perioada/momentul t.

Tipologia seriilor cronologice poate fi studiata in functie de mai multe criterii:

A. In functie de timpul la care se refera datele:

- SC de flux (de interval de timp), care reflecta evolutia unui fenomen pe anumite perioade de timp (zile, luni, trimestre, ani).

- caracteristica pentru seriile de flux este posibilitatea insumarii nivelurilor succesive ale indicatorilor exprimati in marimi absolute:

are sens

- exemple de variabile care admit aceasta proprietate de aditivitate: cifra de afaceri, fondul de salarii, volumul investitiilor, numarul de turisti sau de innoptari intr-o unitate de cazare turistica etc.

Sa presupunem ca la o unitate de cazare turistica s-au inregistrat 600 innoptari in luna ianuarie si 400 in luna februarie. Cele doua valori pot fi insumate, consemnand faptul ca in cele doua luni numarul innoptarilor a fost de 600 + 400 = 1000.

- SC de stoc (de moment), care reflecta evolutia unui fenomen la anumite momente de timp (sfarsitul lunii, sfarsitul trimestrului, inceputul sau sfarsitul anului etc.).

- caracteristica pentru seriile de flux este imposibilitatea sau - mai bine spus - lipsa de semnificatie a insumarii nivelurilor succesive ale indicatorilor:

nu are sens

- exemple de variabile care nu admit proprietatea de aditivitate: efectivul de salariati la sfarsitul lunii, valoarea activelor fixe si stocurile de active la anumite momente ale anului, insumarea unor astfel de variabile conducand la multiple inregistrari ale aceleiasi valori inregistrate.

Sa presupunem ca la o unitate de cazare turistica efectivul de salariati la sfarsitul lunilor ianuarie si februarie a fost de 20, respectiv 18 salariati. Insumarea acestor valori (20 + 18 = 38), nu are nicio semnificatie.

B. In functie de modul de exprimare a termenilor:

- SC din marimi absolute , exprimate in unitati de masura specifice: cifra de afaceri in lei, efectivul de salariati in persoane, frecventarea structurilor de cazare turistica in numar de turisti sau numar de innoptari etc.;

- SC din marimi relative, exprimate - de exemplu - sub forma indicatorilor de structura: ponderea femeilor sau a persoanelor cu studii superioare in total salariati, ponderea turistilor straini in numarul total al turistilor etc.

- SC din marimi medii: cifra de afaceri medie pe un salariat (productivitatea medie a muncii), castigul salarial mediu (brut sau net), durata medie a sejurului etc.

In concluzie, indicatorii seriilor cronologice permit:

- analiza diagnostic a evolutiei in timp a fenomenelor economico-sociale pentru o perioada anterioara, prin studierea comportamentului trecut al unei variabile pe baza datelor istorice;

- stabilirea tendintelor viitoare de dezvoltare a fenomenelor, implicit formularea previziunilor si prognozelor.

Pentru a realiza aceste obiective, o serie cronologica trebuie sa indeplineasca cel putin doua conditii:

- conditia de volum, prin care o serie cronologica trebuie sa fie alcatuita dintr-un numar suficient de mare de termeni (minim 10-15 termeni), astfel incat aspectele intamplatoare sa se compenseze si anuleze;

- conditia de comparabilitate a datelor, care presupune, in primul rand, calculul tuturor termenilor seriei pe baza aceleiasi metodologii, iar in al doilea rand, in cazul indicatorilor valorici (de exemplu cifra de afaceri) calculele trebuie efectuate in preturi comparabile (indicatori reali), din care s-a eliminat influenta cresterii preturilor.

8.2. Indicatorii seriilor cronologice

Pentru analiza evolutiei in timp a unui fenomen economico-social se utilizeaza un sistem de indicatori care cuprinde:

- indicatorii absoluti ai SC;

- indicatorii relative ai SC;

- indicatorii medii ai SC.

In scopul intelegerii semnificatiei fiecarui indicator se apeleaza la o aplicatie privind evolutia cifrei de afaceri exprimata in unitati monetare (um) pentru doua agentii de turism. Pentru aceasta au fost inregistrate cifrele de afaceri realizate in ultimii cinci ani:

- in cazul agentiei turistice A (Tabelul 7.1) se evidentiaza o evolutie pozitiva, crescatoare de la un an la altul;

- in cazul agentiei turistice B (tabelul 7.2) se evidentiaza o evolutie negativa, de reducere permanenta a cifrei de afaceri.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza seriilor cronologice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
39 pagini
Imagini extrase:
39 imagini
Nr cuvinte:
6 589 cuvinte
Nr caractere:
41 702 caractere
Marime:
133.00KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Statistică
Tag-uri:
statistici, indicatori, evolutie
Predat:
la facultate
Materie:
Statistică
Sus!