Violența în rândul tinerilor - studiu de caz pe Iași

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Asistăm în prezent la o creştere fără precedent a fenomenelor de violenţă la nivelul întregii societăţi româneşti. Sunt cunoscute (şi intens mediatizate) în special comportamentele violente in instituţii de învăţământ, infracţiunile comise cu violenţă de câtre tineri, conflictele de o violenţă crescută în locuri publice frecventate de tineri (discoteci, baruri sau stadioane).

Ideea de bază a studiului:

Cercetarea şi-a propus să identifice direcţiile de orientare şi modalităţile adecvate de implementare ale unor companii de prevenire şi reducere a manifestărilor de violenţă în rândul tinerilor, pornind de la stabilirea legăturilor cauzale de fapte şi condiţii ce conduc la manifestări de violenţă.

Tema a fost abordată printr-un demers de cercetare complex, ce a cuprins analiza aprofundată a situaţiei actuale în ce priveşte manifestările de violenţă în rândul tinerilor, urmată de studierea demersurilor realizate până în acest moment pentru reducerea acestui fenomen. Pornind de la acestea, au fost iniţiate activităţi de cercetare la nivelul unor comunităţi locale ce au vizat identificarea unor obiective şi strategii viabile de intervenţie a modalităţilor concrete de implementare a acesteia.

• Dimensiuni ale fenomenului de violenţă în rândul tinerilor

Analizând datele referitoare la infractiunile comise cu violenţă (infracţiuni contra persoanei şi tâlhării ) în perioada 2001 - 2004 am putut constata o creştere generalizata a infracţiunilor condamnate de acest tip care au ca autori minori şi tineri cu vârste cuprinse între 18-20 ani .

Un alt aspect care ne-a preocupat, foarte important pentru cunoasterea fenomenului si identificarea unor directii adevcate de interventie pentru reducerea sa, a fost cel al distribuţiei teritoriale a infracţiunilor comise cu violenta si a tinerilor condamnati pentru astfel de infracţiuni. Pentru a realiza o analiza a situatiei infractionalitatii cu caracter violent distribuita pe judeţe, am folosit un indice al violentei condamnate, reprezentînd procentul tinerilor cu vîrste pînă în 20 de ani condamnati pentru infractiuni comise cu violenta (infracţiuni contra persoanei si tâlharii) într-un judeţ, din totalul tinerilor de aceeaşi vîrsta din judeţul respectiv. Rezultatele obtinute sunt prezentate sub forma de hărţi.

Analizand aceste hărţi se constată, în primul rând creşterea generalizată a numărului tinerilor condamnaţi pentru comiterea unor infracţiuni cu violenţă. Se constata o tendinţă de concentrare a creşterii fenomenului violentei la tinerii dintr-o serie de judete ale Moldovei: Iaşi, Vaslui, Bacău, Vrancea si Galaţi. La care se adauga o crestere al fel de ingrijoratoare a fenomenului în judeţul Braşov. Dacă judeţe cum este Mehedinţi au o situaţie oscilantă ca loc ocupat în ierarhia violenţei, judeţele din Moldova – Iaşi, Vaslui, Bacău, Vrancea şi Galaţi se situează constant în ultimii ani în fruntea clasamentului statistic al violenţei. Cel mai ridicat indice se înregistrează în Galaţi, dar Iaşi-ul şi Vrancea se află în imediată apropiere

Rezultatele obţinute ne-au determinat sa ne concentram atenţia supra acestor zone si sa realizam un studiu mai aprofundat al fenomenului si a unor posibile direcţii şi modalităţi de reducere a sa în judeţul Iaşi. Nu pentru a stabili cauzele specifice ale violenţei crescute în această zonă, ci pentru a vedea cum este perceput acest fenomen în condiţiile în care el se man

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Violenta in Randul Tinerilor - Studiu de Caz pe Iasi.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
3 711 cuvinte
Nr caractere:
20 665 caractere
Marime:
3.36MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Profesorului:
Ionescu Ion
Sus!