Sociologie - Cursuri

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Elemente introductive :

SOCIOLOGIA reprezinta stiinta care isi propune sa analizeze institutiile sociale si sa inteleaga rolul institutiilor sociale si totodata sa inteleaga interactiunile din diferitele grupuri existente in societate. Discursul sociologic isi propune sa inteleaga structura societatii, intelegand prin aceasta structura diferitele categorii si / sau clase sociale existente in societate pe o anumita perioada de timp. Discursul sociologic isi propune sa studieze relatiile de putere existente in societate si totodata sa inteleaga cum se distribuie puterea in societate, care sunt atributiile puterii intr-o societate.

CURS 2

11 MARTIE 2010

La sfarsit de secol 19 – inceputul secolului 20 apar si marile curente ale gandirii sociologice. Acestea au in prim plan cel putin 4 nume deosebit de importante :

1. August Conte (este cel care fondeaza sociologia ca disciplina stiintifica. El afirma ca studiul stiintific al societatii este posibil prin realizarea unor observatii sistematice si prin utilizarea analizei istorice comparative a faptelor sociale. Acesta imparte sociologia in statica sociala care are ca obiect de studiu, factori care duc la ordine si stabilitate sociala si in dinamica sociala ce analizeaza schimbarea si dezvoltarea institutiilor din societatea moderna)

2. Emil Durkheim (este fondatorul scolii functionaliste in sociologie deoarece analizeaza institutiile sociale din perspectiva rolului pe care acestea il au in societatea moderna. De asemenea el este si autorul primei fundamentari metodologice a sociologiei prin volumul regulile metodei sociologice. El afirma ca orice actiune sociala trebui tratata ca un fapt social prin analogie cu fenomenele tratate de catre fizica sau de catre chimie. Pentru el tratatea unui fenomen social din aceasta perspectiva asigura obiectivitate discursului sociologic si distantarea sa fata de limbajul comun ce isi propune sa explice aceleasi fenomene. Este si autorul unei teorii cu privire la rolul social al muncii expus in diviziunea muncii sociale. El considera ca societatile moderne se caracterizeaza printr-o solidaritate organica a membrilor aparuta datorita dependentei accentuate a acestora unii de altii intrucat fiecare din membrii societatii are nevoie de bunurile produse de celalalt)

3. Max Weber (are in centru preocuparilor sale, factorii care au dus la aparitia capitalismului ca mod de distribuire a resurselor in societatea moderna. Estre influentat in analiza capitalismului de catre Marx, dar respinge conceptia materialista a acestuia asupra istoriei. Analizeaza caracteristicile capitalismului ca o organizatie bazata pe autoritatea ”legal rationala” diferita de tipul de autoritate din societatile traditionale de tipul monarhiilor absolutiste tip pe care il considera inferior din punct de vedere al efectelor sale asupra dezvoltarii sociale. Spune ca sociologia trebui sa fie o stiinta comprehensiva)

4. Marx (este un autor care propune asa numita conceptie materialista asupra istoriei.El considera ca evolutia si schimbarea sociala sunt rezultate al unui anumit tip de relatii materiale,economice, intre membrii societatii.Conflictul social izvorat dintr-o anumita arhitectura a acestor relatii sociale este pentru Marx, motorul dezvoltarii sociale.El considera ca in istoria societatii occidentale pot fi indetificate conflicte sociale majore determinate de configurarea relatiilor de productie intre doua clase sociale indifierent de etapa istorica in care ne aflam.Astfel in antichitate exista un conflict major intre detinatorii de scavi si acestia din urma.Din acest conflict apare schimbarea structurii sociale.In Evul Mediu exista un conflict major intre detinatorii de pamanturi(feudali) si taranii aserviti de catre feudalisti.Si in societatea capitalista exista un conflict major intre burghezie (detinatorii mijloacelor de productie) si detinatorii fortei de munca.)

CURS 3

18 MARTIE 2010

Relatia individ-stat in societatile moderne

Guvern : putere politica / stat

Prin conceptul de putere intelegem capacitatea unor grupuri de as-i impune propriile interese si preocupari chiar atunci cand ceilalti se opun. Max Webber defineste puterea drept sansa de a face sa triumfe in sanul unei relatii sociale propria vointa chiar in ciuda rezistentelor putin contand pe ce trebui sa se sprijine aceasta sansa (Economie si societate, 1922). Definitia lui Max Webber asupra puterii este una de tip interactionist deoarece accentul este pus pe relatia presupusa de catre aceasta notiune. In conceptia webberiana analiza puterii presupune in primul rand prezenta a cel putin 2 entitati. Aceste entitati pot sa fie supuse regulile dreptului civil sau pot sa fie supuse regulile dreptului public. Pentru sociolog puterea nu este o entitate abstracta neschimbatoare, imoabila ci este o entitate sociala. In al treilea rand aceasta definitie implica si o componenta de responsabilizare a celui ce exercita puterea la un moment dat. ????? aduce in prim plan relatia de putere faptul ca relatia de putere exista in orice fel de relatie sociala dupa cum exista in cadrul oricarui tip de aranjament institutional ce implica interactiuni multiple in interiorul institutiei respective sau in relatia dintre aceasta si exterior. La originea puterii in sens politic se afla conflictele ce au traversat societatea umana de la inceputul pana in epoca contemporana.

Observații:

Documentul contine urmatoarele titluri:

- Elemente introductive

- Relatia individ stat in societatile moderne

- Circumstantele aparitiei statului

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sociologie - Cursuri.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 086 cuvinte
Nr caractere:
12 679 caractere
Marime:
14.41KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Profesorului:
Razvan Papuc
Sus!