Sociologie

Previzualizare curs:

Extras din curs:

TEMA I

SOCIOLOGIA CA STIINTA

I. Definirea sociologiei. Obiectul de studiu al sociologiei.

Raporturile cu alte stiinte

1.1.Definirea sociologiei

Într-un sens foarte general, termenul de sociologie este folosit pentru a desemna stiinta socialului.

Termenul de sociologie provine din îmbinarea a doua cuvinte, unul latin „socius” ce înseamna social si altul ce provine din limba greaca „logos” cu semnificatia – stiinta; ca urmare putem considera ca sociologia este o stiinta despre social, despre societate.

De-a lungul timpului sociologia a fost definita în diferite moduri în functie de nivelul de cunoastere si de explicare a socialului.

Filozoful pozitivist francez – Auguste Compte a folosit pentru prima data termenul de „sociologie” într-un studiu intitulat: „Course de philosophie positive”, publicat în anul 1838. În lucrarea respectiva a definit conceptul de „sociologie” ca fiind o „stiinta a societatii”.

Max Weber a apreciat sociologia drept stiinta care studiaza actiunea sociala.

George Gurtvich a considerat ca „sociologia este stiinta fenomenelor sociale totale, care are drept obiect studiul global al relatiilor sociale, societatea ca integralitate de raporturi”.

Dimitrie Gusti a definit sociologia ca fiind „stiinta realitatilor sociale”. În conceptia lui Petre Andrei „sociologia studiaza în mod obiectiv, în primul rând, existenta sociala sub aspectul ei static-structural, si apoi sub aspectul dinamic - functional al ei, aratând fazele si tipurile sociale realizate”.

Pentru Traian Herseni „sociologia este stiinta societatilor omenesti, este o disciplina ce se ocupa cu studiul vietii sociale, al fenomenelor de comunicare umana, de convietuire sociala”.

Dictionarul „Le Petit Larousse” defineste sociologia ca fiind disciplina care „studiaza stiintific societatile omenesti si faptele sociale”.

Catalin Zamfirescu si Lazar Vlasceanu în „Dictionarul de sociologie” considera ca „sociologia este o stiinta despre societate”.

Din succinta trecere în revista a diferitelor definitii date sociologiei se desprind elementele fundamentale privitoare la specificitatea sa ca disciplina stiintifica.

Rezulta din definitiile date ca sociologia, ca stiinta, dispune de un obiect propriu de cunoastere si anume societatea. Numai ca societatea este obiect de studiu nu doar al sociologiei , ci si al multor alte stiinte sociale. Se naste în mod firesc întrebarea ce anume confera specificitate sociologiei?

Observații:

curs de sociologie din cadrul UPG PLOIESTI

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sociologie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7.7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
206 pagini
Imagini extrase:
206 imagini
Nr cuvinte:
38 300 cuvinte
Nr caractere:
203 228 caractere
Marime:
143.27KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!