Managementul de Caz

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Managementul de caz, aplicat in domeniul protectiei copilului, este o metoda de coordonare a tuturor activitatilor de asistenta sociala si protectie speciala desfasurate in interesul superior al copilului de catre profesionisti din diferite servicii/institutii publice si private.

Prin utilizarea managementului de caz in domeniul protectiei copilului se asigura o interventie multidisciplinara si interinstitutionala, organizata, riguroasa, eficienta si coerenta pentru copil, familie/reprezentant legal si alte persoane importante pentru copil.

ETAPELE MANAGEMENTULUI DE CAZ

Managementul de caz, aplicat in domeniul protectiei copilului, implica parcurgerea urmatoarelor etape principale:

a) Identificarea si preluarea cazurilor: copii aflati in dificultate sau in situatii de risc, copii cu dizabilitati;

b) Evaluarea comprehensiva si multidimensionala a situatiei copilului in context sociofamilial;

c) Planificarea serviciilor si interventiilor concretizata intr-un plan individualizat de protectie sau, dupa caz, plan de servicii;

d) Furnizarea serviciilor si interventiilor pentru copil, familie/reprezentant legal si alte persoane importante pentru copil;

e) Monitorizarea si re-evaluarea periodica a progreselor inregistrate, deciziilor si interventiilor specializate;

f) Inchiderea cazului, respectiv a procesului de furnizare a serviciilor si interventiilor.

Evaluarea initiala

Managerul de caz asigura realizarea evaluarii initiale a situatiei copilului in maxim 72 de ore de la inregistrarea solicitarii directe, a referirii sau a semnalarii cazului, daca nu se impune un alt termen de catre alte standarde minime obligatorii in domeniul protectiei copilului.

Rezultat Evaluarea initiala a situatiei copilului are loc in cel mai scurt timp, in functie de urgenta si gravitatea cazului.

Furnizorul de servicii trebuie sa elaboreze proceduri de identificare, inregistrare, preluare si repartizare a cazurilor, precum si de desemnare a managerului de caz, astfel incat evaluarea initiala a situatiei copilului sa se realizeze in termenul prevazut de SMO prezent. Aceste proceduri sunt in acord cu legislatia in vigoare, inclusiv SMO din domeniul protectiei copilului.

Identificarea cazurilor se realizeaza prin cel putin una din urmatoarele situatii:

a) solicitare directa din partea copilului si/sau a familiei/reprezentantului legal,

b) referire din partea unui alt serviciu/institutii publice sau private si

c) semnalare/sesizare scrisa sau telefonica din partea unor alte persoane decat membrii familiei/reprezentantul legal.

In desemnarea managerului de caz, coordonatorul serviciului ia in considerare cel putin urmatoarele aspecte:

a) numarul de cazuri aflate in responsabilitatea acestuia,

b) complexitatea cazuisticii,

c) experienta,

d) cunoasterea problematicii respective,

e) relatia cu copilul si familia si

f) colaborarea cu reteaua de servicii si institutii.

Se intocmeste un raport sau, dupa caz, o fisa de evaluare initiala care trebuie sa aiba avizul sefului pe ordine ierarhica.

In baza informatiilor din raportul/fisa de evaluare initiala se ia decizia continuarii managementului de caz sau inchiderii cazului prin referire sau orientare catre alte servicii/institutii abilitate. Continutul raportului/fisei de evaluare initiala, precum si decizia luata in baza acestuia se comunica clientilor in cel mai scurt timp de la intocmirea raportului/fisei de evaluare initiala si se consemneaza. Referirea implica realizarea unui document inregistrat si transmis serviciului/institutiei abilitate, atat direct, cat si prin intermediul clientului, iar in unele situatii si contactarea telefonica a serviciului/institutiei respective.

Evaluarea detaliata/complexa

Managerul de caz, impreuna cu o echipa corespunzatoare de profesionisti, asigura realizarea evaluarii detaliate/complexe a situatiei copilului in context sociofamilial.

Rezultat Prin utilizarea managementului de caz, copilul beneficiaza de o evaluare comprehensiva si multidimensionala a nevoilor sale specifice si individuale, precum si ale familiei sale. Copilul si familia/reprezentantul legal sunt implicati activ in procesul de evaluare.

Proceduri de implementare a standardului 4

Evaluarea initiala, cat si cea detaliata/complexa are loc in principal in urma intalnirilor directe cu cei implicati, in mediul de viata al acestora.

Furnizorul de servicii asigura resursele necesare deplasarii in teren a managerului de caz si, daca este necesar, a celorlalti profesionisti implicati in evaluare si incurajeaza intalnirile cu copilul si familia sa, in mediul de viata al acestora.

Observații:

notiuni de baza privind managementul de caz

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul de Caz.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 620 cuvinte
Nr caractere:
16 745 caractere
Marime:
10.46KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Profesorului:
Ion Marin
Sus!