Dezvoltarea personală și profesională a asistentului social

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Principii etice

Standarde

Responsabilităţi

Etica profesională se afla la baza activităţii de asistenţă socială. Codul etic reprezintă un set de reguli care reflecta principii generale de conduita profesională. Comportamentul asistentului social trebuie sa fie consecvent si responsabil, astfel încât sa nu afecteze imaginea profesiei. Codul etic cuprinde doua capitole:

A. Valorile şi norme etice fundamentale corespunzătoare activităţii asistentului social;

B. Responsabilităţile asistentului social în desfăşurarea activităţii profesionale.

Codul etic se bazează pe valorile şi normele etice fundamentale ale asistenţei sociale ca profesie. Codul etic reglementează relaţiile profesionale ale asistenţilor sociali şi se refera la responsabilităţile acestora în relaţiile cu persoanele asistate, colegii, precum şi alte categorii de profesionişti. Prevederile prezentului Cod sunt asumate de către toţi asistenţii sociali pe toata durata practicării profesiei.

Odată cu aderarea la Cod, asistenţii sociali vor participa la punerea lui în practica şi vor lua masuri pentru a descuraja, preveni, semnala şi corecta eventualele comportamente care se abat de la etica profesiei. Asistenţii sociali vor fi trataţi în mod egal şi vor apăra şi sprijinii colegii care au fost acuzaţi pe nedrept de comportament lipsit de etica. Existenta în forma scrisa a acestui Cod, nu garantează comportamentul etic în sine.

Scopul codului etic este:

- de a identifica valorile morale fundamentale care stau la baza misiunii profesiei de asistent social;

- de a stabili un set de responsabilităţi ale asistentului social în desfăşurarea activităţii profesionale;

- de a clarifica responsabilităţile şi acţiunile profesioniştilor care vor rezolva posibile conflicte de natura etica.

Prin aderarea la acest Cod, Colegiul Asistenţilor Sociali stabileşte reguli disciplinare şi sancţiuni în concordanta cu principiile identificate şi acceptate prin Codul etic.

Responsabilităţile asistentului social se adresează tuturor asistenţilor sociali şi se aplica tuturor activităţilor profesionale de asistenţă socială. Aceste norme se refera la responsabilităţile asistentului social ca profesionist si la relaţiile lui cu societatea, profesia, persoanele asistate, instituţia şi colegii.

Etica şi deontologia în context internaţional şi naţional

În 1994, în Colombo, Sri Lanka, a avut loc întâlnirea specialiştilor la nivel internaţional care au încercat definirea ariei operative a asistentului social în cadrul programelor de protecţie socială. Federaţia Internaţională a Asistenţilor Sociali a adoptat, la această întâlnire, “Etica Asistenţei Sociale. Principii şi standarde”, cuprinsă în două documente: Declaraţia Internaţională a Principiilor Etice ale Asistenţei Sociale şi Standardele Etice Internaţionale ale Asistenţilor Sociali.

Acest document, bazat pe “Codul Internaţional al Eticii pentru Asistentul Social Profesionist” adoptat de Federaţia Internaţională a Asistenţilor Sociali în 1976, conţine principiile etice de bază ale practicii asistenţei sociale şi procedurile recomandate în relaţiile individuale ale managerului social cu clienţii, colegii şi alţi specialişti.

Federaţia Internaţională a Asistenţilor Sociali recunoaşte necesitatea stabilirii unor principii generale de orientare a asistentului social în relaţie cu problemele individuale şi sociale care intră în sfera asistenţei sociale şi recomandă procedurile necesare care trebuie urmate când munca managerului social prezintă dileme etice.

Observații:

notiuni despre deontologia asistentului social

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dezvoltarea Personala si Profesionala a Asistentului Social.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
4 357 cuvinte
Nr caractere:
25 525 caractere
Marime:
16.42KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Profesorului:
Nechita Marius
Sus!