Copiii cu Disabilități Mintale

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

ÎNTRODUCERE3
I. CE ÎNSEAMNĂ DISABILITATE DE INTELECT? 5
1. DEFINIŢIILE PSIHOMETRICĂ5
2. DEFINIŢIILE DISABILITĂŢII DATĂ DE OMS6
3. DEFINIŢIILE PSIHOLOGIEI EVOLUTIVE 7
II. STADIILE DE DEZVOLTARE 8
1. DISABILITATE DE INTELECT MAJOR 9
2. DISABILITATE DE INTELECT MEDIU -10
3. DISABILITATE DE INTELECT MINOR/ -12
III. DEZVOLTAREA IDENTITĂŢII, O COMPARAŢIE 13
1. COPILĂRIA13
2. VÂRSTA ŞCOLARĂ-14
3. ADOLESCENŢA15
1. ATUNCI CÂND CINEVA ESTE DIFERENT DE
CEILALŢI 15
2. ATITUDINI 16
3. CLASA DE VALORI 18
4. DIFERIŞII -19
5. PERSOANA CU DISABILITĂŢI DE INTELECT – O
PARTE A SOCIETĂŢII? 20
V. PROBLEMELE PERSOANELOR CU
DISABILITĂŢI DE INTELECT 20
VI. MĂSURI PROPUSE PENTRU LEGISLATIV
PRIVITOR LA PERSOANELE CU DISABILITĂŢI 22
1. SCHIMBAREA DE ATITUDINE 22
2. SERVICII CARE PROMOVEAZĂ O EXISTENŢĂ
INDEPENDENTĂ 23
3. SPRIGIN PENTRU FAMILIE 23
4. CARACTERUL PUBLIC AL DISABILITĂŢII24
5. LOCUL DE MUNCĂ – INCLUZIUNI SOCIAL-24
6. CONDIŢII ŞI PREMISE -25
VII.1. PATRU PRINCIPII DE BAZĂ -26
2. AJUTOR PENTRU PĂRINŢI -28
CONCLUZI 30
BIBLIOGRAFIE-31

Extras din curs:

ÎNTRODUCERE

Preocuparea şi interesul pentru educaţia şi integrarea şcolară şi socio-profesională a copiilor cu deficienţe sau cu probleme de învăţare s-au concretizat în măsuri practice aplicate cu mult timp înainte de lansarea conceptului de educaţie integrată în literatura de specialitate. Făcând o analiză retrospectivă asupra probleme putem sublinia următoarele aspecte:

- Primele instituţii destinate şcolarizării copiilor cu deficienţe au apărut încă din secolul al XlX-lea (1864 - Şcoala pentru copii surzi de la Focşani; 1900 –Şcoala pentru copii orbi, Cluj) sau la începutul secolului XX (1918 - Şcoala pentru deficienţi mintal, Cluj);

- Idea educaţiei copiilor cu deficienţe sau cu alte cerinţe speciale în condiţii cât mai apropiate celor din învăţământul de masă şi antrenarea lor în activităţi împreună cu copiii normali au stat în atenţia specialiştilor din ţara noastră chiar cu mai multe decenii în urmă; un argument în acest sens este Legea învăţământului din 1924 care prevedea posibilitatea înfiinţării în şcoli obişnuite a unor clase diferenţiate pentru copii deficienţi mintal. Aceasta este, după toate probabilităţile, prima menţiune, într-un document oficial, referitoare la organizarea unor structuri şcolare diferenţiate în cadrul şcolilor de masă destinate copiilor cu diverse tipuri de probleme. Trebuie subliniat faptul că în sistemul nostru de învăţământ au existat, ce-i drept sporadic şi într-o formă tolerată de personalul şcolilor respective, experienţe de integrare în şcoli obişnuite a unor copii cu deficienţe; efectul acestor măsuri, de cele mai multe ori, a fost benefic pentru copil deoarece a reuşit să menţină contactul cu familia, familia copilului s-a putut implica mai mult în dezvoltarea psihofizică şi în susţinerea afectivă a copilului; integrarea în comunitate s-a putut realiza mai direct deoarece membrii comunităţii, au fost obişnuiţi cu prezenţa copiilor respectivi în viaţa de zi cu zi a comunităţii, iar cheltuielile legate de acest proces au fost mici şi suportate în mare parte de familie.

O experienţă aparte în sistemul nostru de învăţământ privind facilitarea integrării şcolare a copiilor cu cerinţe speciale a fost şi este prezenţa centrelor logopedice interşcolare unde, pe lângă terapia tulburărilor de limbaj, se desfăşurau şi activităţi de terapie complexă a tulburărilor asociate: psihomotorii, afective, instrumentale şi de învăţare, activităţi de terapie prin culoare, euritmie, consiliere a cadrelor didactice şi a părinţilor etc.

In anii 70, unii specialişti (C. Păunescu, Al. Caraman, I.T. Radu, Gh. Răulea) au subliniat, în unele articole sau lucrări, posibilitatea integrării copiilor cu cerinţe educative speciale în şcolile de masă în scopul facilitării integrării lor sociale; în plus au existat şi unele proiecte sau programe de cercetare aplicative prin care s-au urmărit modalităţile practice de realizare a integrării în şcoli generale şi profesionale de masă a unor copii cu deficienţe. Rezultatele au fost favorabile şi au încurajat extinderea acestor modalităţi de educare şi profesionalizare a copiilor cu cerinţe speciale.

Pe plan internaţional se observă diferenţe nete în ceea ce priveşte proporţia/ procentul copiilor cuprinşi în structuri integrate sau în instituţii de educaţie specială de sine stătătoare; explicaţia acestor diferenţe poate fi

dată de unele deosebiri în tradiţia şi experienţa privind politica educaţională/şcolară din ţările respective.

O analiză atentă asupra posibilităţilor de aplicare a strategiilor de integrare şcolară a copiilor cu cerinţe educative speciale, pe plan mondial, a permis evidenţierea unor modele generale care pot fi sintetizate astfel:

• Modelul cooperării şcolii speciale cu şcoala obişnuită

• Modelul bazat pe organizarea unei clase speciale în şcoala obişnuită

• Modelul comun

• Modelul în cascadă – lansat de B.R.Gearheart, lansat în 1974 în USA

• Modelul lui Kaufmann şi colaboratorii – apărut în anul 1975 (EMR)

• Modelul IGE – lansat de J.R.Armstrong în anul 1976

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Copiii cu Disabilitati Mintale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
5/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
34 pagini
Imagini extrase:
34 imagini
Nr cuvinte:
8 892 cuvinte
Nr caractere:
42 696 caractere
Marime:
76.98KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!