Microsoft Office

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Modulul 1

Concepte de bază ale Tehnologiei Informaţiei (IT)

Introducere

Este tot mai evident că în prezent existenţa fiecărui individ în parte, ca şi a întregii societăţi în ansamblul ei, capătă un ritm din ce în ce mai alert, devine tot mai marcată de necesitatea cunoaşterii rapide, complete şi corecte a realităţii înconjurătoare, pentru ca luarea deciziilor să fie făcută ferm, oportun şi competent. Aceasta duce, inevitabil, la creşterea volumului de informaţii ce trebuie analizat, de unde o diminuare a operativităţii în acţiune.

1.1. Concepte generale

Iniţial, calculatoarele au fost create pentru calcule dar şi-au depăşit repede limitele, fiind astăzi utilizate în foarte multe domenii. Utilizarea poate presupune trecerea de la activităţi de rutină la activităţi de divertisment sau chiar activităţi de luare a deciziilor. Activităţile standard, astăzi, presupun redactarea corespondenţei sau a lucrării de licenţă, administrarea unui buget sau generarea graficelor care-i plac mult de tot şefului, învăţarea unei limbi străine sau, de ce nu, trecerea de la un nivel la altul la un joc care îţi va mânca zile şi nopţi.

Accesul la Internet nu este numai pentru navigare (plecând de la simpla citire a ziarului şi terminând cu actualizarea informaţiilor din lucrarea de licenţă) sau comunicare de tip e-mail ci, folosind o cameră web poţi comunica cu prietenul din Franţa în mod mai mult sau mai puţin on-line (nu spun nimic de chat – a devenit pericol public – crează dependenţă).

Mai frumos este atunci când de aceste calculatoare depinde viaţa noastră: monitorizează activitatea unei centrale atomice, analizează nivelul clorului din apa potabilă, determină parametrii maximi de presiune în cazanele termocentralelor etc. – dar aici este vorba de alte tipuri de calculatoare.

Astfel, posibilităţile de utilizarea a calculatoarelor sunt numeroase, plecând de la o utilizarea în viaţa zilnică, la serviciu sau la şcoală, în contactul cu diferite instituţii sau doar pentru o simplă căutare de informaţii (aici nu mă refer la Internet şi la touch-screen-uri) şi terminând cu domeniile productive.

Dacă ar trebui să facem o trecere în revistă a utilizării calculatoarelor la serviciu, ea ar ţine de la secretariat la contabilitate, de la marketing la vânzări şi nu în ultimul rând de la management la producţie, ceea ce presupune: contabilitate; corespondenţă – scrisă sau e-mail; administrarea clienţilor; formularistică/birocraţie; management – luarea deciziilor; citirea codurilor de bare şi de ce nu bancomate – să puteţi încasa banii meritaţi pentru toate aceste activităţi pe care le desfăşuraţi.

În ceea ce priveşte tipurile de calculatoare, aici trebuie să ţinem cont de volumul şi puterea de prelucrare a datelor. Astfel, se pot observa:

- Supercalculatoare: se caracterizează prin putere mare de calcul, costuri ridicate, domenii de utilizare – militar, cercetare, simulări.

- Mainframe-uri – sau calculatoare mari – prelucrează un volum mare de date, utilizate, de exemplu, de bănci.

- Personal Computer (PC) – calculatoare personale, cu o capacitate de prelucrare din ce în ce mai mare; domeniile de utilizare tocmai le-am discutat; ele diferă prin destinaţie: workstation, server, playstation sau aspect/construcţie: desktop, tower, laptop, palmtop.

1.1.1. Hardware, Software, IT

În literatura de specialitate, dar şi în limbajul aferent pieţei de tehnologii informaţionale se întâlnesc noţiunile de hard (hardware) şi soft (software).

Prin hardware înţelegem ansamblul componentelor fizice şi tehnice cu ajutorul cărora datele despre sistemul informatizat se pot culege, verifica, transmite, stoca şi prelucra, dispozitivele de memorare a datelor dar şi echipamentele folosite pentru vizualizarea rezultatelor, echipamentele utilizate pentru a asigura funcţionarea reţelelor de calculatoare, etc.

Prin software desemnăm ansamblul elementelor (programe, proceduri, rutine, module) care dirijează funcţionarea componentelor hard cu scopul de a rezolva diverse probleme concrete.

Tehnologia informaţiei (TI sau IT din engleză) reprezintă normele şi procedeele de colectare, memorare, transmitere şi prelucrare a datelor, în vederea obţinerii rezultatelor scontate, cu ajutorul calculatorului electronic.

1.1.2. Tipuri de calculatoare

Datorită existenţei numărului mare şi diversităţii criteriilor ce ar trebui luate în considerare, este foarte greu să se facă o clasificare riguroasă, clară şi completă a sistemelor de calcul. Sintetizând, se poate considera că, în general, sistemele de calcul se diferenţiază după mime, posibilităţi de procesare, preţ şi viteză de operare. Se consideră astfel că există patru categorii de sisteme de calcul:

Microcalculatoare

Au dimensiunile reduse în comparaţie cu alte tipuri de calculatoare (unele sunt chiar portabile). Deşi un microcalculator este destinat utilizării de către o singură persoană, la un moment dat, el poate fi integrat, relativ simplu, în reţea, devenind extrem de util în realizarea unor aplicaţii distribuite. Microcalculatoarele pot fi utilizate în cele mai variate domenii, preţurile lor fiind relativ accesibile.

După modul în care sunt asamblate şi prezentate în faţa utilizatorului distingem următoarele tipuri de calculatoare personale:

Tower - carcasa unităţii centrale este amplasată vertical, de obicei lângă birou, iar monitorul pe birou. Lăţimea unei astfel de carcase este dată de unitatea de CD-ROM aşezată orizontal. Mai nou, variantele folosite sunt de înălţimi mai reduse (microtower, miditower, vezi figura alăturată).

Desktop - carcasa unităţii centrale este amplasată orizontal pe birou, monitorul lui fiind aşezat peste sau lângă această carcasă Lăţimea unei astfel de carcase este de obicei îngustă.

Tower

Desktop

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • 3-Word.doc
  • 4-Excel.doc
  • 5-Access.doc
  • 6-PowerPoint.doc
  • 7-Informatie_si_comunicare.doc
  • modul_1.doc
  • modul2.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
10/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
7 fisiere
Pagini (total):
232 pagini
Imagini extrase:
232 imagini
Nr cuvinte:
65 577 cuvinte
Nr caractere:
341 146 caractere
Marime:
10.29MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Sisteme de Operare
Predat:
la facultate
Materie:
Sisteme de Operare
Profesorului:
Grigoras Cerasela
Sus!