Previzualizare curs:

Extras din curs:

Free Software Foundation (pe scurt FSF) a aparut în anul 1984, la initiativa programatorului Richard Stallman, care, dezamagit de faptul ca softurile produse de firme sunt comercializate, a introdus licenta GPL (GNU General Public License) care da oricui dreptul sa distribuie si chiar sa obtina bani din vânzarea softului aflat sub aceasta licenta. GPL presupune, printre altele, ca cel care vinde sau distribuie softul sa nu schimbe licenta si la cerere, sa furnizeze clientului sursele programului.

În anul 1992, un student finlandez, Linus Torvalds, a anuntat pe grupul de stiri Usenet ca a început sa lucreze la un sistem de operare cu licenta GPL, asemanator cu sistemul UNIX, dar pentru platforma Intel cu procesor 80386.

Acesta a fost începutul sistemului Linux. De aici, programatori din întreaga lume au contribuit cu propriile programe la proiectul Linux, astfel încât în momentul de fata Linux a devenit un sistem de operare robust, utilizat în întreaga lume.

CE COMPUTER ÎMI TREBUIE PENTRU A RULA LINUX ?

Teoretic, un 386 cu 4Mb de RAM si 200Mb pe hard disc ar fi suficient pentru a rula Linux. Practic, un Pentium la 350MHz cu 128Mb de RAM si 2Gb pe hard disc ar fi indicat pentru ca sistemul Linux sa functioneze la capacitati normale.

CE VERSIUNI DE LINUX EXISTA ?

Folosindu-se de licenta GPL care da dreptul oricui sa distribuie si sa comercializeze programele cu aceasta licenta, câteva firme au preluat sursele programelor si au creat propriile distributii de Linux.

O distributie Linux presupune sistemul de baza Linux împreuna cu o serie de programe pentru Linux. Fiecare firma care produce distributii de Linux, colecteaza în kit-urile de instalare programe pe care aceasta le considera importante, astfel încât fiecare distributie de Linux este într-un anume fel diferita de celelalte.

Pe Internet exista câteva sute de distributii Linux, unele mai cunos-cute, iar altele mai putin cunoscute, însa dintre acestea, câteva s-au facut remarcate:

- Red Hat Linux (având ca sigla o palarie rosie) este cea mai cunoscuta distributie de Linux, multi utilizatori confundând sistemul Linux cu Red Hat.

Aceasta distributie se bazeaza pe pachete RPM (veti fi informati la timpul potrivit în legatura cu pachetele RPM) si ofera utilizatorului puterea Linux combinata cu usurinta utilizarii. Este indicata tuturor celor care doresc sa lucreze cu Linux si în acelasi timp sa afle mai multe despre acest sistem de operare. Foarte multe persoane au început cu Red Hat care este, cu adevarat, un punct bun de plecare.

- Mandrake Linux (având ca sigla o steluta galbena magica) este considerata a fi distributia pentru începatori. Daca folositi Mandrake va va fi usor sa instalati sistemul si sa configurati componentele computerului. Mandrake Linux îti da senzatia ca poate configura singur tot, dar în realitate pentru ca totul sa functioneze bine este nevoie de câteva cunostinte Linux de baza. Pentru începatori, Mandrake Linux este bun.

În afara de aceste lucruri, la Mandrake Linux veti gasi totdeauna cele mai noi programe, atât programe folositoare cât si programe nefolositoare, dar totdeauna noi.

- SuSE Linux (având ca sigla un cameleon verde) este o versiune de Linux conceputa în Germania care încearca sa atraga clientii cu ajutorul numarului mare de CD-uri de care dispune distributia. În realitate, o distributie de Linux buna nu trebuie sa aiba “mai multe CD-uri” ci sa fie facuta asa cum trebuie. SuSE Linux nu are suport pentru limba româna si pâna va fi implementat acest suport, distributia din punctul nostru de vedere este nula.

- Slackware Linux (având ca sigla un “S” ca pe pieptul personajului de film Superman) este o distributie foarte serioasa, însa nu pentru începatori. Daca sunteti deja obisnuit cu un sistem Linux, atunci puteti încerca Slackware. De obicei, un utilizator începe cu Mandrake, continua cu Red Hat si se opreste la Slackware sau Debian.

- Debian Linux (având ca sigla o spirala) este distributia oficiala GNU si este cea mai dificila pentru un începator. Daca folositi Debian Linux, asteptati-va sa nu gasiti pachete prea noi, pentru ca principiul de baza dupa care se ghideaza distributia este stabilitatea, iar pachetele vechi si testate sunt cele mai stabile.

Mai exista si alte distributii Linux, însa cele prezentate aici sunt cele mai cunoscute. Pe piata din România, începând din 1996, au patruns distributii ca Red Hat, Mandrake, SuSE si Slackware. Oricare ar fi distributia de Linux cu care începeti, comenzile de baza ale sistemului sunt aceleasi. Alegerea distributiei, însa, va apartine în totalitate.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Curs Linux.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.3/10 (12 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
43 pagini
Imagini extrase:
43 imagini
Nr cuvinte:
14 879 cuvinte
Nr caractere:
69 481 caractere
Marime:
53.66KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Sisteme de Operare
Predat:
la facultate
Materie:
Sisteme de Operare
Sus!