Tutorate Internet

Previzualizare curs:

Extras din curs:

TUTORAT 1:

1. Retele de calculatoare, comunicarea informatiilor pe retea

Utilizarea calculatorului presupune accesul la resursele proprii precum si comunicarea si accesul la resursele altor calculatoare prin intermediul retelelor de comunicatie.

Reteaua de comunicatie asigura transferul de date si informatii printr-un mediu de distributie.

O retea de calculatoare este definita, în modul cel mai general, ca o colectie de calculatoare interconectate printr-o retea de comunicatie. Transmisia informatiei prin calculator este numerica si se realizeaza prin trecerea unui anumit numar de biti pe secunda (bps) care masoara debitul acesteia.

Utilizatorii gestioneaza resursele retelei în sensul ca se conecteaza la un punct (nod sau calculator) al sau apoi, fac apel la programe din noduri îndepartate si transfera fisiere. Componentele unei retele, calculatoarele, se pot conecta în moduri diferite si pot avea functii diferite. Modelul structural al retelelor de calculatoare are rolul de a evidentia repartizarea functiilor pe componente si legaturile dintre componente.

Dupa cum sunt repartizate calculatoarele într-o retea se identifica categoriile:

- retea locala sau LAN (Local Area Network) care este o retea de mica întindere, la nivelul unei încaperi sau cladiri. În reteaua LAN calculatoarele sunt localizate pe o distanta scurta, unele fata de altele.

- retea metropolitana sau MAN (Metropolitan Area Network) este construita din retele locale si alte calculatoare individuale si are ca sfera de acoperire orasele. Reteaua de tip WAN este un sistem de comunicatie deschis pe distante mari.

- retele interconectate sau WAN (Wide Area Network) se obtin prin conexiunea retelelor locale si metropolitane. Aceste retele genereaza chiar reteaua Internet. Asa cum îi spune si numele, reteaua Internet (INTER - NETwork) este o retea de retele, o conexiune între calculatoare.

Accesul direct al utilizatorului la reteaua Internet se produce prin intermediul retelei locale la care este conectat.

1.1 Reteaua locala (LAN – Local Area Network)

- Definitie

Reteaua locala se defineste ca un ansamblu de echipamente hardware legate între ele prin canale de transmisie. LAN-ul permite comunicatia directa între diferite calculatoare si echipamente periferice, cum sunt imprimantele, scannerele, lectorii CD. Ea asigura partajarea echipamentelor, a fisierelor, a programelor si asigura transmisia mesajelor.

- Tehnologii LAN

Reteaua se implementeaza printr-o varietate de tehnologii independente, cele mai cunoscute fiind: LocalTalk, Ethernet, 3COM si TokenRing, pentru a realiza legaturile între calculatoare. Retelele bazate pe tehnologiile Ethernet, 3COM si TokenRing cer placi (componente hardware) dedicate calculatorului legat la retea. Ele cuprind, în general, mai mult de o duzina de calculatoare si opereaza la o rata de transfer de 10 Mbps.

Migrarea spre multimedia duce la manevrarea de fisiere de dimensiune mare, a aplicatiilor cu redare în timp real, ceea ce înseamna ca viteza de 10 Mbps a Ethernetului, cea mai raspândita retea, devine insuficienta. O solutie în rezolvarea acestei probleme este folosirea Ethernetului comutat (Switched Ethernet) care aloca dinamic conexiuni de 10 Mbps dedicate la fiecare user pe LAN. O alta solutie este folosirea Ethernetului full duplex comutat care permite transmisia si receptia simultana a informatiei la 10 Mbps, deci o banda de 20 Mbps. Aceasta solutie este efectiva însa numai în cazul serverelor. Pentru aplicatii ce contin video full motion nici aceasta solutie nu este suficienta. De aceea, se tinde spre acceptarea unor noi tehnologii, cum ar fi: ATM (Asynchroneous Transmission Mode), FDDI sau Fast Ethernet. Evolutia Ethernetului de la 10 Mbps la 100 Mbps, cu aceleasi caracteristici, este cunoscuta ca Fast Ethernet sau mai degraba ca 100Base-T. Trecerea la aceste capacitati se realizeaza prin echipamente speciale, cum ar fi: hub-urile, switch-urile, adaptoare pentru statii de 100 Mbps. În acelasi LAN se pot mixa segmente de 10 Mbps si segmente de 100 Mbps.

- Componentele LAN: serverul si statiile de lucru

Componentele elementare ale unei retele locale sunt calculatoarele care îndeplinesc functii de server sau statie de lucru (workstation). Statia de lucru prelucreaza informatiile locale ale utilizatorului, folosind serviciile propriului sistem de operare. Serverul prelucreaza serviciile comune de la mai multi utilizatori apelând la sistemul de operare al retelei, coordonând accesul la resursele partajate si activitatea statiilor de lucru. Serverul este definit ca un ansamblu hard si soft destinat stocarii aplicatiilor si datelor, accesului si exploatarii lor. În arhitectura cea mai cunoscuta, un server face schimburi periodice cu statiile de lucru si interogheaza permanent reteaua. Timpul de raspuns al acestuia ca si mesajul de raspuns sunt parametrii importanti ai serverului.

Serverul este cea mai importanta componenta a retelei locale si îndeplineste functii legate de:

- gestionarea resurselor hardware ale retelei, adica stie câte statii client are în compozitie reteaua locala, poate folosi echipamentele periferice;

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tutorate Internet
    • Internet_T12.doc
    • Internet_T3.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
54 pagini
Imagini extrase:
55 imagini
Nr cuvinte:
20 553 cuvinte
Nr caractere:
105 874 caractere
Marime:
290.30KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Rețele
Predat:
la facultate
Materie:
Rețele
Sus!