Securitatea rețelei

Extras din curs:

Securitatea reţelei

Ultimele decenii s-au caracterizat printr-o explozie informaţională fără precedent, fapt ce a condus la creşterea importanţei resurselor de comunicaţie.

Schimbul de informaţii reprezintă motivaţia existenţei reţelelor de calculatoare interconectate, în cadrul cărora se detaşează mediul de reţele extrem de complex constituit de Internet.

Securitatea reţelei

Mediul Internet este eterogen, nu este proprietatea unui guvern, a unei companii sau universităţi, nu este o singură reţea, ci un grup de reţele aranjate din punct de vedere logic într-o ierarhie, nu constituie o componentă software sau hardware de sine stătătoare şi este utilizat zilnic de oameni de toate specializările şi interesele imaginabile.

Securitatea reţelei

Internetul permite interconectarea calculatoarelor indiferent de platformă. Acest lucru a devenit posibil prin faptul că s-au stabilit o serie de reguli privind comunicaţia între calculatoare sub forma protocoalelor. Aceste protocoale definesc modul de lucru al aplicaţiilor pentru a se face înţelese între ele.

Internetul se bazează pe o colecţie de protocoale reunite sub denumirea TCP/IP. Suita TCP/IP este constituită dintr-o mulţime de protocoale, fiecare dintre ele asigurând transferul datelor în reţea într-un format diferit şi cu opţiuni diferite.

Securitatea reţelei

Internetul reprezintă în momentul de faţă o reţea globală a cărei dimensiune este extinsă la mărimea planetei noastre şi cuprinde o cantitate foarte mare de resurse logice, fizice şi informaţionale.

Iniţial, Internetul era compus din staţii a căror utilizatori se cunoşteau între ei şi între care se stabileau legături bazate pe anumite reguli de conduită. Pe lângă multiplele avantaje, dezvoltarea continuă a Internetului a determinat o serie de probleme legate de securitate.

Securitatea reţelei

Din acest motiv, sistemele informatice ale companiilor au fost protejate astfel încât foarte puţine persoane să poată avea acces la acestea.

Beneficiile în planul securităţii au fost evidente însă restrângerea accesului a atras după sine excluderea posibilităţilor de a comunica liber cu exteriorul.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Securitatea Retelei.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
50 pagini
Marime:
181.19KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Rețele
Predat:
la facultate
Materie:
Rețele
Sus!