Rețele - capitolul 5

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Cap. V : Tipuri si topologii LAN

Pentru întelegerea functionarii unei retele LAN trebuiesc avute în vedere doua atribute principale : metodologia de acces la resurse si topologia. Metodologia de acces la resurse a unei retele LAN descrie maniera în care sunt partajate resursele atasate la retea. Acest aspect al unei retele este frecvent denumit si tipul sau. Cele doua tipuri predominante sunt peer-to-peer si client / server. Topologia unei retele LAN se refera la aranjarea fizica a concentratoarelor si la schema de cablare. Topologiile fundamentale sunt : magistrala, inel, stea si comutata.

5.1. Dispozitive atasate la LAN. Tipuri de servere.

Dispozitivele conectate la o retea LAN pot fi clasificate în doua mari clase :

- dispozitive primare = dispozitive care pot accesa direct alte dispozitive din retea sau pot fi accesate direct de catre alte dispozitive. Cele mai comune dispozitive primare sunt clientii, serverele si imprimantele. Un server este orice calculator atasat la LAN care gazduieste resurse partajate de la alte dispozitive atasate la LAN. Un client este orice calculator care acceseaza resursele stocate pe servere prin intermediul retelei.

- dispozitive secundare = dispozitive care pot fi accesate doar prin intermediul unui dispozitiv primar. Cele mai comune dispozitive secundare sunt unitatile de CD-ROM, storage-urile si imprimantele care sunt atasate la dispozitivele primare.

În figura 5.1 este ilustrata o retea LAN cu evidentierea resurselor primare si resurselor secundare atasate.

PC1

Client

PC2

Client

PC 7

Server de

aplicatii

Server de

fisiere

Imprimanta

de retea

Imprimanta

locala

Storage

CD-ROM

Resurse locale

Resurse primare

Coloana principala

L A N

Fig. 5.1. Resurse LAN primare si secundare

Serverul este un dispozitiv (calculator) din retea destinat satisfacerii diverselor servicii necesare într-o retea LAN. În functie de serviciile pe care le ofera serverele, acestea pot fi : servere de fisiere, servere de tiparire si servere de aplicatii.

5.1.1. Servere de fisiere : sunt dispozitive centralizate de stocare a fisierelor necesare unui grup de utilizatori. Plasarea acestor fisiere într-o singura locatie specializata, în loc sa fie dispersate pe numeroase si diverse calculatoare de nivel client, confera urmatoarele avantaje :

- locatie centralizata : utilizatorii nu sunt nevoiti sa caute un fisier prin mai multe locatii posibile de stocare si sunt scutiti de dificultatea mentinerii a mai multor conexiuni simultane cu mai multe calculatoare ;

- reducerea costurilor : pentru ca toate datele sa fie disponibile în orice moment este nevoie ca toate calculatoarele sa functioneze neîntrerupt, ceea ce creste costurile de întretinere a

38

retelei. Asa, utilizând un server de fisiere, este nevoie ca doar acesta sa functioneze neîntrerupt, trebuind sa fie echipat corespunzator ;

- arhivarea unitara a datelor : datele fiind stocate de catre un singur dispozitiv nu mai este necesara schimbarea formatului datelor de la un dispozitiv la altul, aplicatia care gestioneaza aceste fisiere fiind unica. De asemenea, se pot face periodic copii de siguranta (backup-uri) a tuturor datelor ;

- viteza de acces la orice informatie : este mai mare decât pentru o retea peer-to-peer deoarece exista o singura conexiune, iar serverul de fisiere este un dispozitiv specializat pentru o astfel de activitate.

5.1.2. Servere de tiparire : sunt dispozitive care administreaza accesul clientilor dintr-o retea la una sau mai multe imprimante conectate la aceasta. Ele pot fi calculatoare specializate, dispozitive dedicate (dotate cu un port Ethernet si unul sau mai multe porturi paralele) sau chiar statii de lucru pe care sunt instalate aplicatii care permit partajarea imprimantei atasate.

Solutia alternativa la utilizarea unui server de tiparire este atasarea imprimantei direct la LAN. Numeroase imprimante pot fi echipate cu o placa de retea (NIC) care le permite sa fie conectate direct la LAN si sa devina astfel servere de coada de tiparire.

Rolul unui server de tiparire este sa accepte cererile de tiparire ale tuturor dispozitivelor interconectate, sa le plaseze într-o coada de asteptare si sa le trimita imprimantei corespunzatoare. Cererile sunt procesate, de obicei, în ordinea în care au fost primite, desi unele sisteme de operare în retea permit stabilirea unor prioritati pentru task-urile de tiparire.

5.1.3. Servere de aplicatii : reprezinta dispozitive care gazduiesc software de aplicatii executabil. Pentru a rula acest software, un client trebuie sa stabileasca prin retea o conexiune cu serverul si apoi sa ruleze aplicatia pe serverul respectiv.

Desi, la prima vedere, functioneaza asemanator cu serverele de fisiere, totusi fisierele serverelor de aplicatii reprezinta de fapt software-ul de aplicatii. Diferenta nu consta în locul unde este stocat fisierul, ci în locul unde este executata aplicatia.

Serverele de aplicatii îi permit unei organizatii sa reduca costul global al software-ului de aplicatii. Costul de achizitionare si mentinere a unei singure copii multiutilizator a unei aplicatii sunt, de obicei, mai mici decât cele de achizitionare si mentinere a unor copii separate pentru fiecare statie de lucru.

Observatie : - desi, de obicei, este de dorit separarea software-ului de aplicatie de fisierele sale de date prin utilizarea de servere diferite, exista o exceptie importanta de la aceasta regula : datorita faptului ca unele aplicatii construiesc si mentin mari baze de date relationale, aceste aplicatii si bazele lor de date ar trebui sa se gaseasca împreuna pe serverul de aplicatii.

Observații:

Retele in metoda simpla

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Retele - Curs 5.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Nota:
7.3/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
5 468 cuvinte
Nr caractere:
29 982 caractere
Marime:
609.12KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Rețele
Predat:
la facultate
Materie:
Rețele
Profesorului:
Adronache Vlad
Sus!