Funcțiile MAC - cadrul Ethernet

Cuprins curs:

Ethernet. Notiuni generale. Functionare
Schema de structura a CSMA/CD
Notiunea de coliziune
Formatele cadrelor Ethernet. Istoric
Tipuri cadre Ethernet
Ethernet IEEE 802.3
Cadrul Raw 802.3/Novell 802.3
Cadrul Ethernet DIX/Ethernet 2
Cadrul SNAP
Determinarea formatului cadrului Ethernet
Adresa MAC
Protocolul 802.3 şi relaţia sa cu modelul de referinţă ISO/OSI
Functiile MAC

Extras din curs:

Este cel mai utilizat in zilele noastre standart de retele locale. Numarul total de retele ce functioneaza in baza protocolului Ethernet in timpul de fata este de citeva milioane.

Modalitatea de funcţionare a reţelelor Ethernet se bazează pe ptotocolul CSMA/CD (Carrier Sense Multiple Access with Collision Detection). Ideea de bază este simplă: o staţie din reţeaua Ethernet poate trimite pachete de date in reţea atunci cand nu există alte pachete de date care circulă in reţea (reţeaua este “liberă”). In caz contrar, staţia care doreşte să transmită pachete de date in reţea aşteaptă pană cand reţeaua devine “liberă”, exact ca o persoană care doreşte să intre intr-o conversaţie şi aşteaptă politicoasă ca altă persoană să termine de vorbit.

IFG (interframe gap) – este un interval de timp necesar pentru ca pe de o parte statia de lucru care primeste cadrul sa poata finisa corect primirea cadrului. Pe de alta parte daca statia de lucru va trimite fara intrerupere cadrele atunci ea va ocupa canalul de transmisie si astfel nu va permite si altor calculatoare sa transmita date. Acest interval este de 9,6 microsecunde pentru reţelele pe 10 Mbps, 960 nanosecunde pentru 100 Mbps şi 96 nanosecunde pentru 1 Gbps.

Semnalul jam – este un semnal ce opreste transmiterea de cadre in cazul aparitiei unei coliziuni.

Timpul necesar utilizarii mediului de transmisie de catre un singur host determina timpul de transmitere a unui singur cadru. Deci cadrul este o unitate a datelor ce se transmit intre calculatoarele unei retele Ethernet. Reteaua Ethernet este construita in asa mod incit la trecerea cadrului in mediul de transmitere a datelor toate placile de retea in acelasi moment de timp incep sa primeasca acest cadru ca mai departe sa analizeze adresa MAC a destinatiei, ce se afla in una din partile initiale ale cadrului si daca aceasta adresa coincide cu adresa lor proprie, cadrul se amplaseaza in buferul interior al placii de retea. In asa mod calculatorul destinatar primeste datele ce ii sunt destinate.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Functiile MAC - Cadrul Ethernet.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
30 pagini
Marime:
983.07KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Rețele
Predat:
la facultate
Materie:
Rețele
Sus!