Arhitecturi și Protocoale Utilizate pentru Managementul Rețelelor Digitale Integrate de Comunicații

Previzualizare curs:

Extras din curs:

CAPITOLUL 2 Arhitecturi şi protocoale utilizate pentru managementul reţelelor digitale integrate de comunicaţii

În cadrul acestui capitol, vor fi prezentate câteva dintre cele mai importante sisteme de mangement existente la ora actuală, şi anume:

managementul pentru sistemele OSI,

TMN,

managementul pentru Internet,

managementul pentru reţele LAN/WAN, care respectă standardele IEEE,

managementul cu sisteme distribuite pentru reţelele de telecomunicaţii.

În cele ce urmează vor fi folosiţi atât termenul de administrare de reţea cât şi cel de gestiune de reţea, cu aceeaşi semnificaţie ca cel de management de reţea, diferenţa în abordare acestora fiind doar una lingvistică.

2.1 Caracteristici generale ale managementului de reţea

Tendinţa generală, pe plan mondial, este aceea de a creea o reţea numerică universală, integrată, care să poată asigura interconectarea funcţională a cât mai multor tipuri de sisteme.

Realizarea managementului unei asemenea reţele numerice integrate presupune o abordare globală a echipamentelor, aplicaţiilor, serviciilor şi a mediilor de transmisiuni diferite, realizate de furnizori diverşi.

Caracterul integrat al unei asemenea reţele se va reflecta şi asupra managementului acesteia, prin apariţia unor cerinţe suplimentare faţă de cele definite în capitolul anterior, cum ar fi:

- furnizarea aceloraşi servicii de management pentru funcţiile de bază, de configurare, de contabilizare, de securitate, de defectare precum şi de performanţă ale reţelei;

- mod unitar de abordare a schimbului de informaţii de management pentru echipamentele diferiţilor furnizori;

- asigurarea unui caracter integrator, uniformizator care să nu excludă posibilitatea furnizării unor servicii suplimentare, specifice fiecărui tip de echipament în parte.

- Respectarea unor standarde comune pentru schimbul de informaţii, dedicate managementului, va avea ca rezultat micşorarea drastică a numărului de interfeţe fizice şi logice folosite.

Concepte de bază in realizarea managementului diferitelor tipuri de reţele:

- proces de management (“management process”), responsabil de transmiterea ordinelor de management către agenţii de administrare;

- agent de administrare (“managing agent”), dialoghează cu procesul de management, raportându-i informaţii despre starea elementelor reţelei şi primind instrucţiuni de la acesta referitoare la acţiunile ce trebuie întreprinse asupra elementelor reţelei;

- bază cu informaţii de administrare (MIB – “Management Information Base”), ce conţine informaţii despre elementele reţelei administrate şi poate fi accesată atât de procesul de management cât şi de agenţii de administrare.

- element de reţea ce urmează a fi administrat (obiect administrat)

Pentru a opera mai uşor cu aceste categorii de elemente şi procese o abordare orientată pe obiecte, elementele de reţea fiind definite ca obiecte de management.

În fig. 2.1 este prezentat un model de reţea de management, ce conţine elementele de bază descrise mai sus şi posibilele legături între acestea.

Observații:

Arhitecturi si protocoale de management

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Arhitecturi si Protocoale Utilizate pentru Managementul Retelelor Digitale Integrate de Comunicatii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
40 pagini
Imagini extrase:
40 imagini
Nr cuvinte:
13 024 cuvinte
Nr caractere:
73 612 caractere
Marime:
114.21KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Rețele
Predat:
la facultate
Materie:
Rețele
Profesorului:
Praoveanu Alexandru
Sus!