Teologie Morală Ortodoxă

Previzualizare curs:

Extras din curs:

MORALA SPECIALA

1. Diferite impartiri

Morala speciala este a doua mare parte a Moralei crestine care se ocupa in mare parte cu aplicarea in viata a principiilor si normelor morale. Crestinismul nu este o ideologie, o doctrina, lipsita de practica, ci este insasi viata lui Hristos, aratata aievea si spre care crestinul trebuie sa nazuiasca si sa se conformeze voii lui Dumnezeu. Nu este suficienta doar cunoasterea principiilor morale, modalitatea in sine, ci este necesara punerea in aplicare a acestor principii. Intr-un cuvant, crestinismul, prin morala ce o are, este viata lui Hristos in sine si viata morala a noastra in Hristos si cu Hristos, prin impartasirea cu Sfintele Taine in Biserica.

De altfel, Morala crestina, ca disciplina teologica, urmareste sa expuna sistematic principiile si normele necesare oamenilor pentru a trai dupa voia lui Dumnezeu, exprimate in legea morala si sa analizeze si sa formuleze judecati de valoare asupra faptelor omului prin aplicarea la ele a legii morale.

S-au dat diferite impartiri Moralei crestine speciale: unii au impartit-o dupa cele doua mari categorii de virtuti - teologice si morale, care cuprind, de fapt, intregul domeniu al vietii morale. Aceasta impartire e bazata pe sistemul lui Aristotel si este insusita, in special, de teologii romano-catolici. Aceasta impartire are la baza si pe Sfintii Parinti care au preluat din filosofia antica (platonica, aristotelica si stoica) virtutile morale, peste care au asezat virtutile teologice. Dar virtutile cunoscute in antichitate au dobandit un nou continut si o noua semnificatie in crestinism.

Daca tratatele de Teologie morala mai vechi au fost legate de aceasta impartire, bazata pe Aristotel si pe unii Sfinti Parinti, cele mai noi au parasit aceasta impartire.

Altii au luat ca baza Decalogul in impartirea Teologiei morale speciale. Se stie ca Decalogul este chintesenta legii morale naturale adusa la cunostinta si pe calea Revelatiei supranaturale a

Alti moralisti impart Morala speciala in doua:

- Morala individuala (prezinta ca prime indatoriri pe cele catre Dumnezeu);

- Morala sociala (prezinta pe om ca membru al unei societati mici - familia - si mai mari - colectivitatea).

Impartirea aceasta are avantajul de a cuprinde multiple aspecte ale vietii morale crestine. Prin urmare, vom aborda aceasta impartire in doua:

- 1. Morala individuala:

- relatia omului cu Dumnezeu (datoriile fata de Dumnezeu);

- raportul fata de sine insusi (datoriile fata de sine);

- raportul fata de aproapele (de tara, fata de aproapele si fata de natura).

- 2. Morala sociala - va trata, in lumina datinii crestine, despre familie, despre stat si Biserica.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Teologie Morala Ortodoxa.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
70 pagini
Imagini extrase:
70 imagini
Nr cuvinte:
31 609 cuvinte
Nr caractere:
145 949 caractere
Marime:
93.07KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Religie
Tag-uri:
teologie, dumnezeu
Predat:
la facultate
Materie:
Religie
Profesorului:
PR. LECT. DR. LEONTIN POPESCU
Sus!