Protecrie specială

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Baza legala si precizarile sunt cuprinse Constitutia Romaniei, in Ordonanta de urgenta nr. 102/1999 privind protectia speciala si incadrarea in munca a persoanelor cu handicap, aprobata prin Legea nr.519/2002 si in Legea 272/2004.

Constitutia Romaniei (2003), articolul 50 - Protectia persoanelor cu handicap:

'Persoanele cu handicap se bucura de protectie speciala'

Ordonanta 102/1999 (Legea 519/2002),Persoanele cu handicap, in intelesul prezentei ordonante de urgenta sunt acele persoane carora mediul social, neadaptat deficientelor lor fizice, senzoriale, psihice sau mentale, le impiedica total sau le limiteaza accesul cu sanse egale la viata sociala, potrivit varstei, sexului, factorilor materiali, sociali si culturali proprii, necesitand masuri de protectie speciala in sprijinul integrarii lor sociale si profesionale' (Art. 1.1).

Protectia speciala cuprinde masurile ce urmeaza a fi luate in temeiul acestei ordonante de urgenta, pentru exercitarea dreptului persoanelor cu handicap la un regim special de prevenire, de tratament, de readaptare, de invatamant, de instruire si de integrare sociala a acestei categorii de persoane' (Art. 1,2).

Masurile de protectie speciala se aplica pe baza incadrarii in categorii de persoane cu handicap, in raport cu gradul de handicap, stabilit in urma evaluarii efectuate de catre comisiile de expertiza medicala a persoanelor cu handicap.' (Art.1.3)

Protectia speciala in viziunea Legii nr.272/2004 (Legea copilului) = ansamblul masurilor, prestatiilor si serviciilor destinate ingrijirii si dezvoltarii copilului lipsit, temporar sau definitiv, de ocrotirea parintilor sai sau a celui care, in vederea protejarii intereselor sale, nu poate fi lasat in grija acestora (art.50).

Principii si concepte utilizate in sfera protectiei speciale

Sursa de informare este aici ,Strategia nationala pentru protectia, integrarea si incluziunea sociala a persoanelor cu handicap in perioada 2006 - 2013, ,,Sanse egale pentru persoanele cu handicap - catre o societate fara discriminari' mai sus mentionat este bazata pe cateva principii fundamentale care reflecta si contextul international al politicilor si practicilor privind dizabilitatea:

1. respectarea drepturilor si a demnitatii persoanelor cu handicap, in baza Declaratiei Universale a Drepturilor Omului care proclama, in primul articol, ca toate fiintele umane se nasc libere si egale in demnitate si in drepturi, ca sunt inzestrate cu ratiune si constiinta si trebuie sa se comporte unele fata de altele in spiritul fraternitatii. Astfel, comunitatile trebuie sa tina seama de diversitatea membrilor lor si sa se asigure ca persoanele cu handicap, membri ai comunitatii, isi pot exercita efectiv si se bucura de toate drepturile omului: civile, politice, sociale, economice si culturale; acest deziderat este inclus si in titlul extins al CONVENTIEI ONU din 2006 privind DREPTURILE PERSOANELOR CU DIZABILITATI.

2. prevenirea si combaterea discriminarii potrivit caruia fiecarei persoane i se asigura folosirea sau exercitarea, in conditii de egalitate, a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale ori a drepturilor recunoscute de lege, in domeniul politic, economic, social si cultural sau in orice alte domenii ale vietii publice fara deosebire, excludere, restrictie sau preferinta pe baza de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, gen, orientare sexuala, varsta, dizabilitate, boala cronica necontagioasa, infectarea HIV ori apartenenta la o categorie defavorizata. Discriminarea la care persoanele cu handicap trebuie sa faca fata este cauzata de prejudecati insa, de cele mai multe ori, este urmare a faptului ca aceste persoane sunt uitate sau ignorate, ceea ce conduce la aparitia si intarirea artificiala a barierelor de mediu si de atitudine intre persoanele cu handicap si comunitate;

3. egalizarea sanselor pentru persoanele cu handicap, inteles ca proces, definit de Regulile Standard privind Egalizarea Sanselor pentru Persoanele cu Handicap, prin care diversele sisteme ale societatii, cum ar fi serviciile, activitatile,

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Protecrie Speciala
    • Tema 1 Curs de protectie speciala.doc
    • Tema 2 protectie egalizare sanse.doc
    • Tema 3 Protectia si promovarea drepturilor copilului.doc
    • Tema 4 2008-2009 protectia si educatia speciala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
4 fisiere
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
8 689 cuvinte
Nr caractere:
49 989 caractere
Marime:
67.23KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Psihopedagogie
Tag-uri:
persoane, handicap, principii
Predat:
la facultate
Materie:
Psihopedagogie
Profesorului:
Traian Vrasmas
Sus!