Planificarea Carierei

Previzualizare curs:

Extras din curs:

PARTEA TEORETICĂ

1. Orientarea carierei

1.1. Delimitări conceptuale

a) Cariera este ansamblul rolurilor profesionale performate de-a lungul vieţii active a căror succesiune poate urma traiectorii diferite în timp. Traiectoria în carieră depinde nu numai de resursele acţionale ale persoanei la începutul carierei şi pe parcursul ei, ci şi de oportunităţi şi, mai ales, de modul în care individul are obiective de carieră clare şi este capabil să se folosească de aceste oprtunităţi pentru a le atinge.

b) Profesia reprezintă specialitatea (calificarea) pe care o persoană o dobândeşte prin studii.

c) Ocupaţia este activitatea pe care o desfăşoară efectiv o persoană, într-o unitate economico-socială şi care reprezintă pentru aceasta sursa de existenţă.

1.2. Specific

Alegerea profesiei este un moment important în viaţa fiecăruia, constituind una din premisele majore ale inserţiei sociale, dar ea are loc într-un context mai larg în care sunt implicaţi factori de natură personală, educaţională, economică, contextuală. Din acest motiv, planificarea carierei implică demersuri ca: orientarea şcolară, orientarea profesională, consilierea pentru carieră, fiecare cu specific propriu.

1.3. Factori care influenţează alegerea carierei

a) Familia

Practica modernă a consilierii şi orientării solicită în acţiunile sale şi implicarea părinţilor; aceştia pot contribui la actul consilierii prin sprijinirea propriilor copii în alegerea liberă a viitoarei lor cariere, găsirea unui loc de muncă, slăbirea stereotipurilor şi prejudecăţilor cu privire la muncă, încurajarea mobilităţii în vederea formării profesionale sau exercitării unei profesii.

Posibilităţile de influenţă ale părinţilor sunt variate şi se pot concretiza în: discuţii pe tema alegerii carierei cu scopul de ale cunoaşte punctul de vedere, temerile, ezitările, succesele; oferirea de sugestii, dar fără impunerea punctului de vedere; discuţii cu profesorii; încurajări permanente; informarea în legătură cu ofertele de muncă, etc.

b) Grupul de prieteni reprezintă o sursă semnificativă de influenţă asupra planurilor de carieră ale adolescenţilor. în accepţiune pozitivă, acesta îl ajută pe copil să îşi contureze propria identitate şi modul de relaţionare socială.

c) Şcoala

În şcoală se face orientare şcolară şi preorientare profesională. Pentru ca elevul să devină un adult responsabil de propriile decizii privind cariera, şcoala trebuie să se axeze pe formarea următoarelor competenţe: utilizarea calculatorului; rezolvarea problemelor; managementul resurselor umane, materiale, financiare; planificare personală şi a carierei; relaţionare ionterpersonală; valorificarea informaţiilor.

d) Mass-media are o pondere tot mai mare în informarea tinerei generaţii privind dinamica pieţei muncii, mobilitatea profesională, în promovarea unor modele ale succesului în carieră (site-uri specializate, anunţuri în ziare, târguri ale locurilor de muncă).

2. Piaţa muncii

2.1 Caracteristici şi tendinţe ale pieţei muncii.

Piaţa muncii se referă la configuraţia specifică a cererii şi ofertei de locuri de muncă existente la un moment dat.

În prezent, schimbările sociale influenţează şi dinamica pieţei muncii, astfel:

- modificări ale ponderii profesiilor pe piaţa muncii;

- modificări în cerinţele impuse de diverse profesii;

- modificări la nivelul deprinderilor de muncă solicitate, al relaţiilor în cadrul organizaţiei;

- extinderi ale angajărilor pe perioadă determinată;

- sporirea necesităţii de formare continuă a forţei de muncă.

La nivel local, în urma unui studiu efectuat de specialiştii AJOFM Dâmboviţa, se constată o scădere a interesului pe piaţa muncii pentru următoarele ocupaţii: laminator, oţelar, forjor, reglor, termist-tratamentist, desenator tehnic. Acelaşi studiu relevă că, în ultimii ani, printre ocupaţiile care au făcut obiectul restructurării se numără: strungar, sudor, sculer-matriţer, miner, fierar-betonist, frezor. Printre cele mai solicitate ocupaţii de pe piaţa forţei de muncă în judeţul nostru sunt: croitor, tâmplar universal, brutar, faianţar, pavator, agent comercial, agent de pază, mecanic auto, instalator încălzire centrală şi gaze, şofer etc.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Planificarea Carierei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
5 038 cuvinte
Nr caractere:
27 453 caractere
Marime:
26.87KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Psihopedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihopedagogie
Sus!