Didactica domeniului

Extras din curs:

Problematica obiectivelor educaţionale: definiţii şi tipologii.

Operaţionalizarea obiectivelor educaţionale; modele de operaţionalizare.

Competenţe generale şi specifice urmărite în predarea disciplinei de specialitate. Competenţele transversale.

Finalităţile educaţiei se ordonează după criteriul complexităţii şi generalităţii, de la ideal, prin scopuri către obiectivele educaţionale concrete.

A) Idealul educativ al unei societăţi reprezintă chintesenţa valorilor acelei societăţi la un moment dat şi o “matrice generativă” pentru scopuri educative. De-a lungul timpului au existat mai multe idealuri: kalokagathia (ideea dezvoltării armonioase şi depline a trupului şi sufletului) în Grecia Antică, formarea omului religios (a bunului creştin), a cavalerului, a gentlemanului în Evul Mediu; mai familiare ne sunt idealurile educative mai apropiate temporal de zilele noastre: “omul total”, “personalitatea socialistă multilateral dezvoltată” şi personalitatea democratică şi autonomă (ideal al educaţiei în ţările democratice).

Idealurile nu sunt stabilite de pedagogi, ci de regimul politic, uneori de aspiraţiile celor mai mulţi sau mai influenţi membri ai unei societăţi. Idealul educativ se găseşte astăzi în acte normative precum Legea Învăţământuluieducațional al școlii românești constă în dezvoltarea liberă, integrală și armonioasă a individualității umane, în formarea personalității autonome și în asumarea unui sistem de valori care sunt necesare pentru împlinirea și dezvoltarea personală, pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial, pentru participarea cetățenească activă în societate, pentru incluziune socială și pentru angajare pe piața muncii.

B) Scopul (scopurile) educaţiei se constituie într-o instanţă intermediară între ideal şi obiectivele educaţionale. Principala lui funcţie este de a traduce, de a detalia idealul educativ, astfel încât acesta din urmă sa devină comprehensibil şi accesibil educatorilor. De asemenea, idealul educativ este finalitatea acţiunii educaţionale în general, în ansamblu şi, eventual, în ultimă instanţă, în timp ce scopul vizează finalitatea unei acţiuni educative relativ bine determinate.

Există mai multe scopuri ale educaţiei. În funcţie de situaţie, identificăm scopul unei laturi a educaţiei, scopul unui ciclu sau a unei forme de învăţământ, al unei lecţii etc.

C) Obiectivele educaţionale concrete sunt finalităţi ale educaţiei cu cel mai scăzut nivel de generalitate. Ele desemnează tipuri de schimbări pe care procesul de învăţământ le aşteaptă (anticipează) şi le realizează. Obiectivele educaţionale la nivel micro (obiectivele operaţionalizabile) sunt „invocabile în fiecare lecţie sau secvenţă de educaţie similară lecţiei.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Didactica Domeniului.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Marime:
210.94KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Psihopedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihopedagogie
Sus!