Consiliere și orientare școlară și profesională

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

1.Consiliere si orientare scolara si profesionala
- alegerea vocationala – expresie a personalitatii
- consilierea pentru orientarea profesionala
- consilierea pentru orientarea profesionala
2.Copii strazii – exigente metodologice
- un punct de vedere
- cercetare
- psihologul si asistentul social
3.Tinerii in spirala violentei
4.Radiografia unei relatii : parinte – adolescent
5.Parinti de adolescenti
6.Reprezentarea celuilalt si aspiratia catre celalalt in adolescenta
- cine este celalalt ?
- doresc sa-l cunosc pe celalalt ?
7.Adolescenta – cautarea identitatii - ancheta
8.Parinti si copii vulnerabili
9.Adolescenta si implicatiile ei
10.Personalitatea adolescentilor : in cautarea unei identitati
11.Reprezentarile sociale ale caminului la adolescenti
12.Comunicarea interactiva la tineri
13.Adolescentul si cinematografia
14.M I S C
15.Raportul dintre factorii de personalitate si creativitatea adolescentilor

Extras din curs:

Orientarea profesionala este acea activitate in cadrul careia o persoana este ajutata sa se dezvolte si sa accepte o imagine completa despre sine, despre rolul sau in societate ; testarea conceptiilor acesteia si transformarea lor in conformitate cu realitatea inconjuratoare, astfel incat acea persoana sa obtina satisfactii si sa desfasoare o munca benefica societatii.

Orientarea carierei consta in acele activitati si programe prin care indivizii sunt ajutati in asimilarea si integrarea cunostintelor , a experientei, in corelatie cu :

- autointelegerea – care include cunosterea propriei personalitati si raportarea acesteia la personalitatile altora.

- intelegerea mecanismelor de functionare a societatii si deci a acelor factori care contribuie la schimbarea continua a acesteia, incluzand aici si atitudinea fata de munca.

- constitentizarea rolului pe care-l poate juca timpul liber in viata personala.

- intelegerea necesitatii existentei unei multimi de factori cu rol activ in planificarea carierei.

- intelegerea necesitatii informatiilor si a abilitatilor in obtinerea succesului si a satisfactiei de munca, dar si in activitatile desfasurate in timpul liber.

- invatarea procesului de luare a deciziilor in alegerea si dezvoltarea carierei.

Alegerea vocationala – expresie a personalitatii

Dupa John Holland, alegerea profesiei reprezinta o expresie a personalitatii; inventarele de interes sunt inventare de personalitate; membrii aceluiasi domeniu de activitate au personalitati similare, precum si istorii similare ale dezvoltarii personalitatii ; indivizii unui grup vocational, avand personalitati similare, vor raspunde, in multe situatii si la multe probleme, in mod similar, punandu-si amprenta asupra mediului de munca, dandu-i acestuia anumite caracteristici ; satisfactia profesionala, stabilitatea si realizarea in profesie depind de congruenta dintre propria personalitate si mediul in care lucreaza.

John Holland ajunge la urmatoarele concluzii :

- in cultura nostra, majoritatea oamenilor pot fi impartiti in sase tipuri de personalitate : realist, intelectual, social, conventional, intreprinzator si artistic

- sunt sase cateorii de medii de munca : realist, intelectual, social, conventional, intreprinzator si artistic

- oamenii cauta medii si vocatii care sa le permita sa-si exerciteze deprinderile si aptitudinile, sa-si exprime si valorile, sa rezolve probleme sau sa joace roluri agreabile si sa le ocoleasca pe cele dezagreabile

- comportamentul unei persoane poate fi explicat prin interactiunea personalitatii sale cu mediul inconjurator

Cele sase tipuri de personalitate sunt :

1. Tipul Realist ( motor ) – ii plac activitati care impun forta fizica ; este agresiv ; are o organizare motorize buna; nu are deprinderi verbale si de relationare interpersonala; prefera sa rezolve probleme concrete concrete si nu pe cele abstracte ; este nesociabil. Preferintele sale se indreapta spre acele activitati care nu solicita manipularea ordonata si sistematica a obiectelor , instrumentelor , masinilor. Achizitioneaza competente manuale in domeniul mecanic, agricol, tehnic. Ii displac activitatile sociale si educationale.

2. Tipul Intelectual ( investigator) – este orientat in sarcina; gandeste problemele; incearca sa inteleaga si sa organizeze lumea; ii plac sarcinile ambigue si activitaile intraceptive; este orientat spre abstract. Preferintle sale se orienteaza spre acele activitati care implica investigatii creatoare ale fenomenelor fizice, biologice si culturale. Achizitioneaza competente stiintifice si matematice. Ii displac activitatile persuasive, sociale si repetitive.

3. Tipul Artistic ( estetic) – prefera relationarea personala indirecta, printr-o autoexprimare proprie mediului artistic. Preferintele sale sunt axate pe activitati nestructurate, care presupun manipularea materialelor pentru a crea forme artistice noi. Achizitioneaza competente artistice in domeniul musical, lingvistic, al artelor plastice, literar. Ii displac activitatile ordonate, administrative, sistematizate, de afaceri.

4. Tipul Social ( de sustinere ) – alege roluri de predare si/sau terapeutice; ii plac lucrurile sigure; are deprinderi verbale si interpersonale; este orientat social. Preferintele sale se indreapta spre acele activitati care implica informarea, pregatirea, dezvoltarea, grija pentru alte persoane.

Achizitioneaza competente in stabilirea unei bune relationari cu alte persoane. Ii displac activitatile manuale si tehnice care presupun utilizarea de materiale, masini, unelte de lucru.

5. Tipul Intreprinzator (persuasiv) – prefera sa-si foloseasca deprinderile sale verbale in situatii care-i furnizeaza ocazii de vanzare, de dominare, de conducere a altora. Prefera acele activitati in care solicita alte persoane pentru atingerea scopurilor sale organizatorice sau financiare. Are competente de lider, de persuasiune, de relationare interpersonala. Ii displac activitatile stiintifice, de observare.

6. Tipul Conventional ( conformist) – prefera activitatile in care foloseste cifre ; alege rolurile de subordonat ; isi realizeaza scopurile prin conformism ; este loial sefilor. Prefera activitatile care solicita folosirea ordonata si sistematica a datelor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Consiliere si Orientare Scolara si Profesionala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.9/10 (10 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
53 pagini
Imagini extrase:
53 imagini
Nr cuvinte:
18 795 cuvinte
Nr caractere:
112 951 caractere
Marime:
115.59KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Psihopedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihopedagogie
Profesorului:
Popescu Sanda
Sus!