Sisteme de Clasificare în Psihiatrie

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Diversitatea entitatilor noseologice psihiatrice a impus crearea unor tipologii de clasificare a bolilor psihice. Aceste clasificari incearca doar sa aduca o ordine in aceasta specializare medicala. Fiecare criteriu determina psihiatrul la o anumita evaluare psiho-patologica si comportamentala. Fiecare sistem de clasificare stabileste categoriile de boli psihice stabilind o serie de criterii de includere si excludere. Toate aceste sisteme de clasificare avand in centru un concept anume, coexista intr-o competitie fara a reprezenta optiunea oficiala a autoritatilor statale sau ale asociatiilor profesionale. In fiecare tara, exista un sistem de codificare noseologica fara a exclude posibilitatea ca psihiatrul sa adere la un anumit sistem conceptual. Aceasta stare de fapt este benefica realizarii unei conceptii proprii si largirea orizontului realitatii psihiatrice. Este nevoie de clasificare pentru ca specialistii sa vorbeasca aceeasi limba si sa poata comunica asupra naturii problemelor pacientilor. De aceea este nevoie sa existe un sistem standard de clasificare unitar pe baza unor criterii bine stabilite care sa elimine subiectivismul ce ar pute exista in lipsa sistemului.

Sunt operationale 2 sisteme internationale de clasificare a tulburarilor psihice:

ICD--International Clasification of Deseases

DSM--Diagnostic and Statistical Manual

Tulburarile psihice au fost incluse in ICD abia in a 6-a editie, fiind criticata din cauza marilor diferente existente intre aceasta si sistemele de clasificare din diverse tari. Clasificarea continea prea multe categorii fiind fosrte dificil de utilizat. Pentru a eliminarea acestor neajunsuri, OMS a colaborat cu organizatiile psihiatrice din mai multe tari, astfel incat acesta se armonizeaza cu clasificarea operationala in tarile respective si chiar cu DSM reluand multe din precizarile conceptuale facute in DSM3.

Clasificarea clinico-noseologica a tulburarilor psihice: criteriile noseologice de clasificare a tulburarilor psihice opereaza in elaborarea doagnosticului clinic cu dimensiunile bio-psiho-sociale. In cadrul acestei scheme de clasificare se aplica criteriul sindromologic, etiopatogenic si psiho-sociologic. Clasificarea clinico-noseologica elaborata de Scoala de Psihiatrie de la Socola se racordeaza la criteriile elaborate de OMS in standardizarea diagnosticului psihiatric.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sisteme de Clasificare in Psihiatrie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 208 cuvinte
Nr caractere:
7 073 caractere
Marime:
10.93KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
subiectivismul, clasificare
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!