SC Incluziva

Previzualizare curs:

Extras din curs:

In toata lumea, ca si in Romania angajarea si responsabilitatea familiei in educatia copiilor este fundamentala pentru reusita participarii scolare. La orice copil , in mod particular la copiii cu C E S , gradul de interes si de colaborare a parintilor cu scoala este cel mai adesea direct proportional cu rezultatele scolare obtinute de copii . Psihopedagogia moderrna,centrata pe copil, se bazeaza pe convingerea ca familia este principalul educator si cu cel mai inalt grad de modelare. Familiile copiilor cu CES sunt adesea responsabile de copiii lor tot restul vietii.

Un rol foarte important al scolii este acela de a sprijini familiile sa aiba incredere in resursele proprii ,de a face fata greutatilor cu care ele se confrunta.

Implicarea familiilor in a meliorarea educatiei copiilor cu CES a condus la multe schimbari pozitive ,adesea in mod radical. In SUA de pilda,legea federala de promovare a dreptului la educatie in scolile obisnuite pentru copiii cu dizabilitati a fost adoptata dupa ce o familie a castagat in instanta procesul intentat unei scoli obisnuite care le refuzase accesul copilului cu o dezabilitate. In Italia ,cam in acelasi timp, familiile au sustinut puternic iesirea copiilor cu dizabilitati din scolile speciale si trecerea lor masiva in scolile obisnuite. Si in Romania ,familiile si asociatiile de persoane ori parinti ai copiilor cu dizabilitati au contribuit substantial la adoptarea unor masuri de ameliorare a calitatii scolarizarii copiilor cu CES.

Cadrele didactice ar trebui sa aplice criteriul ,,celei mai putin periculoase presupuneri.'' De pilda ,daca un program educational utilizat de un parinte a fost ineficient, aceasta s-a intamplat ca programul sa fie ineficient si nu pentru ca familia a aplicat necorespunzator acest program.

O explicatie completa a dificultatilor copilului la scoala este esentiala pentru parinti .

Niciun specialist sau cadru didactic nu ar trebui sa spuna parintilor ca ,,nu mai este nimic de facut '' pentru copilul lor.

Programele de interventie si sprijin ar trebui sa implice familiile la maximum. Ele ar trebui sa fie construite incat sa satisfaca nevoile copilului in contextul larg al nevoilor familiei.

Parintii ar trebui sa fie recunoscuti ca fiind cei mai potriviti in relatarea istoriei,

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • SC Incluziva.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 116 cuvinte
Nr caractere:
5 741 caractere
Marime:
6.61KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
sprijin, familie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!