Psihologie

Previzualizare curs:

Extras din curs:

O scoala cu o asemenea cultura ar putea, de exemplu, sa elimine studiul pe grupuri de performanta , sa mareasca gradul de includere a elevilor cu nevoi speciale (si sa reduca etichetarea), sa incerce sa-i mentina pe toti elevii pe un drum care-i va conduce spre o educatie superioara, si sa demonstreze constant asteptari mari. Un exemplu excelent de sistem educational imbunatatit este proiectul AVID (Swanson, Mehan & Hubbard, 1995; Watt, Powell & Mendiola, 2004) care plaseaza elevi defavorizati din grupuri de performanta redusa in clase pregatitoare pentru liceu, oferindu-le profesori particulari sau alta asistenta pentru a-i ajuta sa reuseasca intr-o anumita programa ceruta.

Primul pas intr-o educatie multiculturala este, pentru profesori, administratori si restul personalului scolii, sa invete despre cultura din care elevii lor vin si sa examineze cu atentie politicile, practicile si programele utilizate in scoala pentru a identifica orice domeniu cu posibile tendinte (de ex. predarea exclusiva a istoriei si culturii Europei sau a Europei si Americii). E bine de inceput cu carti de Banks (2001), Davidman & Davidman (2001), Diaz (2001), Koppelman & Goodheart (2005) si Manning & Baruth (2004). Acestea si alte carti identifica unele dintre caracteristicile numeroaselor culturi si strategii de predare si materialele adecvate fiecarora.

Cum afecteaza prejudecatile sexelor experienta scolara a elevilor?

Sexul unui copil e un atribut vizibil, permanent. Cercetarea diverselor culturi arata ca rolurile sexelor sunt printre primele lucruri pe care indivizii le invata, si ca toate societatile trateaza femeile diferit de barbati. Asadar, comportamenul diferit al sexelor e un comportament invatat. In orice caz, aria rolurilor ocupate de barbati si femei in diversele culturi este larga. Ceea ce e considerat comportament natural al fiecarui sex e bazat mai mult pe credintele culturale decat pe necesitatea biologica. Totusi, masura in care diferentele biologice si socializarea sexelor determina tiparele comportamentale si realizarile un subiect mult dezbatut. Consensul unei ample cercetari este ca, indiferent de diferentele biologice inerente, multe dintre diferentele observate dintre femei si barbati pot fi clar legate de diferentele experientelor sociale timpurii (Feingold, 1992; Grossmas & Grossman, 1994).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Psihologie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 233 cuvinte
Nr caractere:
6 207 caractere
Marime:
11.35KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
diferente biologice, dezbateri, social
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Profesorului:
Emil Pop, Gheorghe Tascu
Sus!