Psihologia socială

Previzualizare curs:

Extras din curs:

mari Categorii de boli psihice: I psihoze, II nevroze, III psihopatii.

Din categoria psihoze fac parte: - 1schizofrenia , 2psihoza maniaco-depresiva 3 paranoia

Aceste 3 tulburari psihice isi au originea in factorul genetic.Cei care sufera de aceste boli in 85% au in familie astfel de cazuri. Sub influenta nefasta a factorului social si a mediului familial, aceste boli chiar daca au cauze genetice se pot inrautati si chiar agrava. De asemenea, sub influenta pozitiva a factorului familial si social , aceste boli se pot nuanta in anumite forme de manifestare.

1)SCHIZOFRENIA ( schizo-scindare)

Aceasta boala reprezinta detasarea individului de realitate si crearea unei noi lumi. Ea este cea mai grava boala a psihicului uman. Ea este prezenta in mai multe forme:

a) catatnica Schizofrenia – in acest caz individul adopta anumite posture corporale extrem de bizare;are un fel de rigiditate motorie extrem de crecuta si aproape chiar ca in cazul cadavrelor. Tratarea se face cu ajutorul medicamentelor.

b) Stereotipii verbale – (ecomimie si ecograxie), subiectul imita zambetele si gesturile interlocutorului. Factorul genetic in acest caz este de 85%,anomalii ale sistemului metabolic , dar si influente ale factorului social..

c) Schizofrenia paranoida – se manifesta prin delir, halucinatii, uneori confuzie a propriei identitati. Ea poate sa se dezvolte mai tarziu, la maturitate

Halucinatiile apar in cazul bolilor nervoase, tumorilor cerebrale, trecerea de la starea de somn catre cea de vege si drogurilor.

Delirul reprezinta o tulburare la nivelul gandirii, ideile nu mai sunt coerente, foarte frecvent fiind cel mistic.

Schizofrenia simpla – individul ace o „salata” de cuvinta, utilizeaza termeni inventati(neologisme psihiatrice), limbajul este incoerent,acesta pierde coordonatele spatio-temporale si chiar si propria identitate.

d) Schizofrenia hedofrenica/hedofrenia – se manifesta printr-o agitatie psiho-motorie; cenurii comportamentale ce apar la adolescenti.

2) Psihoza maniaco- depresiva

Aceasta are doua parti: in prima individul isi pierde controlul comportamental, est in stare sa vorbeasca ore in sir, iar in partea a doua, individul cade in starea de depresie, apare sentimentul de invinovatire si de culpabilitate.

3) Paranoia

Paranoia se manifesta printr-un delir non-halucinator. Desi persoana se afla in starea de delir, ea nu are halucinatii, iar ideile ei sunt coerente. Individul considera ca toti ceilalti au ceva cu el ,este ermetic.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Psihologia Sociala
    • curs 1.docx
    • curs 2.docx
    • curs 3.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 331 cuvinte
Nr caractere:
14 933 caractere
Marime:
49.58KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!