Psihologia mulțimilor

Extras din curs:

Mulţimile constituie unele dintre cele mai complexe şi mai fascinante ipostaze ale realităţii sociale, intrigându-i în egală măsură pe filosofi, istorici, scriitori, psihologi, sociologi sau politologi.

Aici se manifestă numeroase fenomene psihosociale care presupun puternice interferenţe între conştient şi inconştient, între pulsiunile cele mai primitive şi pornirile cele mai nobile, sub incidenţa cărora individul uman îşi descoperă noi faţete ale sufletului său.

În sensul său obişnuit cuvântul “mulţime” înseamnă o adunare de indivizi, indiferent de naţionalitate, profesie sau sex şi indiferent de întâmplările care i-au adus împreună.

Din punct de vedere psihologic expresia “mulţime” presupune o semnificaţie destul de diferită. În anumite circumstanţe date şi numai în aceste condiţii, o aglomeraţie de oameni prezintă caracteristici noi, foarte diferite de ale indivizilor care o compun. Sentimentele şi ideile tuturor persoanelor în adunare iau una şi aceeaşi direcţie şi conştiinţa personalităţii lor dispare.

Deşi, literatura ştiinţifică dedicată mulţimilor este mult mai restrânsă decât cea care vizează microgrupurile sociale, terminologia întâlnită este extrem de variată, însă insuficient delimitată; noţiuni precum cele de grup social, gloată, grămadă, colectivitate, mulţime, aglomeraţie, clasă socială, castă ş.a.m.d.

Se disting câteva varietăţi de mulţime:

Mulţimea aleatoare – reprezintă o comunitate neorganizată de oameni care apare în contextul unor evenimente neaşteptate, spre exemplu evenimente de transport rutier, incendii, încăierări etc.

De obicei, mulţimea aleatoare este generată de aşa-zişii “gură-cască”, adică persoane care simt o anumită trebuinţă de impresii noi, senzaţii picante. În astfel de cazuri, emoţia fundamentală o constituie curiozitatea.

O mulţime aleatoare se poate aduna rapid şi de asemenea se destramă rapid. De obicei, ea nu este prea numeroasă – de la câteva zeci până la câteva sute de persoane, deşi este cunoscut faptul că uneori aceasta era formată din câteva mii de participanţi.

Observații:

Adresat studentilor de la Facultatea de Psihologie

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Psihologia Multimilor.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
42 pagini
Marime:
3.06MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Profesorului:
Cojocari Natalia
Sus!