Managementul serviciilor de asistență socială

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1. Definirea notiunilor de sevicii si prezentarea caracteristicilor generale ale serviciilor;

2. Tipologizarea serviciilor;

3. Analiza continutului serviciilor sociale;

1. Definirea notiunilor de sevicii si prezentarea caracteristicilor generale ale serviciilor

Definitie: Un serviciu este o activitate a carei principal contributie la bunastare a celorlalti consta in oferirea de marfuri intangibile.

,,Serviciile reprezinta activitati, beneficii sau utilitati care sunt oferite pe piata sau prestate in asociere cu vinzarea unui bun material” (Asociatia Americana de marketing)

In dex Webster, serviciul este definit ca ,,o contributie la bunastarea altora” si ,,ca o munca utila prin care nu se produce un bun material”.

Caracteristicile serviciilor

Seviciile sunt caracterizate prin 5 trasaturi principale ce le deosebesc de bunuri si anume:

1. Intangibilitatea sau imateriabilitate

2. Inseparabilitatea

3. Variabilitatea

4. Perisabilitatea

5. Lipsa proprietatii

1. Intangibilitatea- serviciile sunt intangibile, nemateriale. Spre deosebire de bunurile material, ele nu pot fi vazute, gustate, simtite, auzite sau mirosite inainte de a fi cumparate.

2. Inseparabilitatea- cum serviciul este furnizat de o entitate, prestatorul devine parte component a serviciului respective. Clientul find si el prezent in momentul serviciului, relatiile dintre prestator si consummator se contituie ca o particularitate a serviciului si atit prestatorul cit si cumparatorul influienteaza rezultatele prestarii serviciului.

3. Variabilitatea-serviciului depinde de cine, unde si cind este prestart;

4. Perisabilitate-serviciile nu pot fi stocate;

5. Lipsa propietatii-la achizitionare unui tangibil, cumparatorii au accesul persoanelor la acest produs o persoana nelimitat de timp, dupa care il pot vine daca nu mai au nevoie de el. Serviciilor le lipsesc aceste propietati, iar consumatorul de sevicii are acces la prestatia respective pt persoana de timp limitata.

2. TIPOLOGIZAREA SERVICIILOR

De obicei modul in care sunt grupate serviciile se refera in primul rind la scopul tipologizarii acestora- clasificatoare statistice, nationale sau international.

3. ANALIZA CONTINUTULUI SERVICIILOR SOCIALE

Serviciile sociale reprezinta ansamblul de masuri si actiuni realizate pt a raspunde nevoilor individuale, familiale sau de grup, in vedera prevenirii si depasirii unor situatii de dificultate,vilnerabilitate sau de dependent pt prezervarea autonomie si protective persoanei, pt prevenirea marginalizarii si excluziunii sociale, pt promovarea excluziunii sociale si in scopul cresterii calitatii vietii.

In legislatia a RM notiunii de servicii sociale apare prima data in capitolul 10a Legii Asistentei Sociale nr.547 din 25.12.2003 unde serviciile Sociale sunt prezentate drept activitati specializate desfasurate in favoarea persoanelor sau familiilor specificate in art.7, categoriile de beneficiary a Legii.

In Legea nr.123 din 18.06.2010 ,,Cu privire la serviciile sociale” serviciile sociale sunt definite- ansamblul de masuri si activitati realizate pt a satisface necesitatile sociale ale persoanelor/fam in vederea depasirii unor situatii de dificultate de prevenire a marginalizarii si excluziunii sociale (art,1).

Alte acte legislative in care se regaseste notiunea de Servicii Sociale. Programul national privind crearea sistemului integrat de servicii sociale pe anii 2008-2012 (Hotarirea Guvernului nr.1512 din 31 dec.2008).

Tipurile de servicii sociale dezvoltate in baza Legii cu privire la Servicii Sociale (art.6):

1. Serviciile sociale primare;

2. Servicii specializate;

3. Servicii cu specializare inalta;

1. Serviciile sociale primare sunt sevicii care se acorda la nivel de comunitate tuturor beneficiarilor si au drept scop prevenirea sau limitarea unor situatii de dificultate care pot cauza marginalizarea sau excluziunea sociala;

2. Serviciile specializate sunt servicii care implica antrenarea specialistilor au drept scop mentionarea, reabilitarea si dezvoltarea capacitatilor individuale pt depasirea unui situatii de dificultate in care se afla beneficiarul sau familia acestuia.

3. Serviciile sociale cu specialitate inalta sunt serviciile prestate intro institutie rezidentiala sau intr-o institutie specializata de plasament temporar, care ipun un sir de interventii complexe ce pot include orice combinatie de servicii sociale specializate acordate beneficiarilor cu dependent sporita si care necesita supraveghere continua.

Furnizorii de servicii sociale

• Serviciile sociale sunt asigurate de catre autoritatile administratiei publice,locale precum si de persoane fizice sau juridice publice ori private

• In functie de complexitatea lor,ele pot fi associate cu serviciile medicale, educationale, de locuinta si de ocupare in munca.

Principiile si valorile ce stau la baza serviciilor sociale

Prestarea serviciilor siciale se bazeaza pe urmatoarele principii:

a. Principiile de asistenta sociala orientate care prevede directionarea prioritara a serviciilor siciale catre pers/fam defavorizate identificate pe baza evaluarii necesitatilor individuale;

b. Principiul de centrare pe beneficiar careprevede adaptarea serviciilor asupra situatiei beneficiarului.

c. Preincipiul de accesibilitate, care prevede asigurarea accesul persoanelor/familiilor defavorizate la toate tipurile de servicii (prin informarea populatiei despre serviciile sociale existente dezvoltarea serviciilor sociale noi si amplasarea lor in vecinatatea beneficiarilor) precum si adaptarea lor la necesitatile beneficiarilor.

d. Principiul de oportunitati egale care prevede asigurarea dreptului la servicii sociale tuturor pers/fam defavorizate in conditii de tratament egal si fara discriminare

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul Serviciilor de Asistenta Sociala.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
6 128 cuvinte
Nr caractere:
40 931 caractere
Marime:
59.79KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Profesorului:
Tomac Elena
Sus!