Introducere în psihologia medicală

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Medicina este domeniul care se ocupa cu cercetarea cauzelor care produc imbolnavirile corpului omenesc, cu studiul bolilor, al evolutiei si prosgnosticul acestora, precum si cu aplicarea celor mai eficace metode de tratament in scopul restabilirii starii de sanatate.

Exista doua campuri:

- campul bolnavului

- campul medicului

Psihologia medicala se defineste prin urmatoarele aspecte:

- obiectul - studiaza toate aspectele medicinei in care se gaseste implicata semnificatia a relatiilor subiectului cu situatiile si cu celelalte persoane.

- Metodele - urmaresc elucidarea situatiilor si eventuala lor transformare intr-o directie favorabila relatiilor umane si situationale in raport cu interesele bolnavului.

- Campul de aplicare - cuprinde intreaga medicina in masura in care priveste relatia bolnavului cu medicul, personalul de ingrijire medicala, cu mediul general al bolnavului.

2. SEMNIFICATIA PSIHOLOGICA A BOLII

Boala este o suferinta ce presupune o anumita trairi si atitudine subiectiva din partea bolnavului. Suferinta nu este izolata, iar comunicarea acesteia inaugureaza actul medical si stabilirea intalnirii medic-bolnav. Suferinta reprezinta situatia traita de bolnav ca o stare particulara proprie, intima a acestuia. Boala este reyultatul medicalizarii suferintei de catre medic. Suferinta este interioara iar boala exterioara, obiectiva. Exista urmatoarele modele ale bolii:

1. Modelul ontologic - boala e un accident ontologic

2. Modelul relational - boala e un accident cauzat de un element strain, real sau simbolic

3. Modelul endogen - cauza si natura bolii sunt deplasate catre individ si considerate ca entitati proprii, apartinand naturii acestuia.

4. Modelul aditiv - boala este o prezenta straina care a penetrat in interiorul persoanei umane.

5. Modelul substratic - bolnavul sufera de ceva care este in minus

6. Modelul malefic - boala este reprezentata ca o stare de rau absolut, o stare nociva, nedorita de persoana. Este o stare de anormalitate biologica, psihologica si sociala prin care individul isi pierde statul social.

7. Modelul benefic - boala este sursa de cunoastere a persoanei cu o valoare particulara (boala-gratificatie, boala-compensare, boala-vindera, boala-voluptare, boala salvatoare, boala libertate=

3. PSIHOLOGIA BOLNAVULUI

Bolnavul este persoana care acuza o suferinta subiectica sau prezinta semne obiective ale unei suferinte somatofizilogice, psihice sau psihosomatice. Statul bolnavului e dat de un medic, persoana bolnava fiind etichetata astfel

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Introducere in Psihologia Medicala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 009 cuvinte
Nr caractere:
6 718 caractere
Marime:
11.30KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
suferinta, psihic, cunoastere, persoane
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!