Introducere în consilierea persoanelor vârstnice

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Nae Ionescu rostea adesea in fata studentilor o propozitie devenita celebra: "Tineretul are intotdeauna dreptate in sensul latent ca tineretul dispune de timpul necesar pentru corectarea propriilor greseli inerente varstei. De aceea tineretea este prin definitie creatoare." In "Arta de a muri", Mircea Eliade, intr-un eseu despre tinerete si batranete afirma ca tinerii au simtul trecutului mai acut decat varstnicii. Trecutul este un element prezent pentru ca nu s-au detasat de amintiri. Cereti unui tatar sa scrie o carte asupra vietii si ea va contine o mie de pagini, un matur va scrie o suta, iar un batran 20. Este exprimat aici destinul tineretii imbatata de Spatiu si Timp si al batranetii sufocat de Spatiu si Timp.

Daca - spunea Turgheniev - farmecul tineretii nu sta in puterea de a infaptui orice ci si puterea credintei ca pot orice, taina seniorilor este puterea de a darui ( sfaturi, experiente, valori si repere, dar mai ales dragoste), cerand doar sa li se pastreze demnitatea.

Tinerii isi bat joc de frica de moarte a batranilor si se lauda cu curajul cu care ei infrunta moartea. Ce cunosc ei din viata ca sa o iubeasca? Totusi toti pretuim tineretea pentru ca stim ca intr-o zi vom ajunge la batranete.

Pentru tineri este usor sa sacrifice ce nu au avut inca timpul sa pretuiasca, iar batranii pretuiesc si isi dramuiesc toate clipele pretuindu-le incarcatura de eforturi si trairi.

Tineretea si batranetea sunt destine ale vietii noastre, ambele apartin mai mult spiritului decat timpului si pot fi rareori armonizate, atunci cand nu te mai stapaneste timpul si nu te mai obsedeaza "istoria". Avem posibilitatea si in egala masura responsabilitatea de a ne modela propriul destin si de a-i ajuta si pe altii sa o faca. Dinamismului epocii contemporane de este straina acceptarea pasiva a destinului si in aceasta perspectiva se include si atitudinea fata de batranete. Este in puterea fiecaruia dintre noi ca prin pregatire si interventie rationala sa transformam acest segment de viata conferindu-i noi posibilitati de configurare, acceptand ce nu se poate schimba, schimband ce se poate schimba si avand intelepciunea de a discerne cele doua situatii.

Operam interventii activ-transformative pe toate segmentele de vasta ale existentei umane, de la cele de crestere si dezvoltare pana la seniorat, desi interesul este exprimat mai ales in raport cu varstele tinere si adulte, la varstnici insist indu-se mai ales pe disfunctionalitatile, pierderile si pe ceea ce dispare odata cu daintarea de varsta.

Diferenta dintre "Senium" si "Senectus" , intre imaginile neputintei, decaderii si degradarii si posibilitatile de a imbatrani cu folos e necesar a fi discutata pentru a ajunge la puncte de vedere etice si pentru ca pe baza acestora sa realizam tratarea problemelor ingrijoratoare dar inevitabile ale scurgerii timpului.

STADIILE VARSTEI DE REGRESIE (SAU INVOLUTIE) SI CARACTERISTICILE LOR

Problemele privind varstele inaintate se exprima in trei directii mai importante:

- in domeniul teoretic (ce a facut obiectul de studiu al Psihologiei V?stelor)

- in domeniul metodologic

- in domeniul aplicativ - acestea facand obiectul de studiu al cursului nostru

Conceptul de batranete a generat numeroase dispute provocate de faptul ca imbatranirea e foarte diferita in arii geografice diferite (factori climatici), la rase umane diferite (factori biologici) dar si de la persoana la persoana.

Vorbim de trei stadii:

- stadiul de trecere spre batranete (65 - 75 de ani)

- stadiul batranetii medii (75 - 85 de ani)

- stadiul marii batraneti sau al longevivilor (peste 85 de ani)

Tipul fundamental de activitate devine adaptarea la un nou orar de activitati familiale, sociale si profesionale.

Tipul de relatii se modifica restrangandu-se din aria profesionala si a altor activitati dar si din relatiile informale (grupul de prieteni se restrange din cauze naturale)

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Introducere in consilierea persoanelor varstnice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 753 cuvinte
Nr caractere:
9 994 caractere
Marime:
17.91KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
consiliere, persoane varstnice, varsta
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!